La 34 de ani de la căderea comunismului, în București a fost inaugurat grupul statuar dedicat memoriei Monicăi Lovinescu și Virgil Ierunca, două voci cunoscute ale exilului românesc de dinainte de 1989 ce transmiteau de la postul de Radio Europa Liberă, relatează G4Media.ro.
Monumentul, creat simbolic la 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, este unul printre rarele sculpturi de artă contemporană ale Bucureștiului ce are un postament lung, sub forma unei bănci, care le oferă trecătorilor posibilitatea să se așeze alături de personalitățile evocate.
Inițiat de filosoful Gabriel Liiceanu, prieten al cuplului Lovinescu-Ierunca, și susținut din fonduri private, grupul statuar a fost donat orașului București de către Fundația Humanitas. Primăria Capitalei a contribuit cu alocarea spațiului urban unde a fost amplasat, respectiv în scuarul de la intersecția a trei străzi din cartierul Cotroceni: dr. Dimitrie Drăghicescu, dr. Petre Herescu și dr. Romniceanu.
Grupul statuar Lovinescu-Ierunca, realizat din bronz și inox de sculptorul Virgil Scripcariu, are trei elemente simbolice: statuile în mărime naturală ale celor doi scriitori și oameni de radio, reprezentați tineri, învăluiți într-o mantie din inox, bătută cu toporișca, după cum spunea Gabriel Liiceanu, care reprezintă trecerea împreună prin viață și un arbore al harpiilor, al răului, unde sunt înfățișate figurile de securiști, cu capete de bărbați „îmbătrâniți în rele” și corpuri de pasăre. Unul dintre securiștii înfățișați în arborele răului are un corespondent în realitate, este chipul lui Constantin Bălăceanu-Stolnici, cunoscutul academician colaborator al Securității.