Mai mulți studenți ai Universității din București (UB) au primit astăzi pliante despre cariere în Serviciul Român de Informații (SRI) în culoarul principal al Facultății de Litere. Acestea au fost furnizate de un tânăr care stătea în preajma unor standuri cu oferte de locuri de muncă și burse de studii prezentate în cadrul “Career Fest”, care se ține până miercuri, 22 martie, în holul de marmură al facultății, potrivit mai multor studenți.
Conform imaginilor cu o broșură incompletă, obținute de Edupedu.ro, sunt informații despre “Cum puteți deveni ofițer SRI”, cu explicații pentru elevii de liceu, studenți și absolvenți de studii superioare, detalii despre ce presupune selecția și faptul că este deschisă permanent: ”Căutăm continuu ofițeri operativi, ofițeri analiști, specialiști tehnici și, pentru situații punctuale, suntem interesați în a selecta psihologi, lingviști, juriști, personal medical, personal logistic, financiar”.
”Puteți aplica pentru un loc în echipa SRI oricând găsiți un rol care vi se potrivește și oricând simțiți că puteți adăuga entuziasm și pricepere misiunilor noastre”, scrie în pliant.
Campania organizată de SRI în universități vine în contextul în care specializarea „Psihologie” de la Academia SRI se desființează, la cererea instituției către Ministerul Educației. Psihologia de la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” este înlocuită din toamnă cu licența în „Operațiuni de intelligence”, ai cărei absolvenți vor fi „angajați ca agenți operativi” ai serviciului secret, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern (HG) despre care a scris Edupedu.ro pe 9 martie.
Amintim că, de acum un an, SRI a lansat o campanie “la vedere” de recrutare a studenților din diverse domenii, de la universități de stat. Între altele, campania era salutată, atunci, de rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, care aprecia că “e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face”. Șeful SRI, Eduard Hellvig, avea, de altfel, să țină un discurs la deschiderea anului universitar actual, la UBB. – detalii, pe larg, după fotografii
Pentru anul universitar 2023-2024, SRI a solicitat aproape 100 de locuri în alte universități, preponderent în domeniul tehnic. 48 sunt la Universitatea Politehnica din Bucureşti.
FOTO Pagini din broșura distribuită în mai multe exemplare, luni, studenților, în Facultatea de Litere a UB:
Context. În ianuarie 2022, studenții Facultății de Filosofie a Universității din București au fost anunțați oficial de instituția de învățământ superior că își pot începe o carieră în Serviciul Român de Informații (SRI). Facultatea de Filosofie le transmitea propriilor studenți că pot candida “pentru încadrarea ca ofițeri operativi și ofițeri analiști” în SRI și le oferă tinerilor informații de îndrumare din Broșura “Carieră în Serviciul Român de Informații”, “Ghidul Candidatului” în SRI, precum și o adresă la care să își trimită CV-urile.
Același Ghid de recrutare în SRI fusese diseminat către propriii studenți și de Universitatea Transilvania din Brașov, pe 20 ianuarie 2022.
În reacție la acel anunț al Serviciului că recrutează ofițeri, rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, spunea o zi mai târziu că ”e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face”, după cum nota Edupedu.ro la acea vreme.
- “Eu cred că e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face”, a afirmat Daniel David. Rectorul UBB a mai spus că un absolvent de filosofie are o serie de competențe care îl fac căutat, „nu văd de ce nu ar fi eligibil; sigur că probabil ar intra și într-o pregătire specifică”. David a precizat că aceste mesaje „nu s-au adresat doar celor de la filosofie”, ci și studenților de la filologie în general, din aria tehnică „și este o oportunitate pe piață, ținută la vedere. Doamne ferește să ajungem în vechea logică, în care totul se face prin mijloace specifice”, spunea David la Digi24.
La patru zile de la anunțul Facultății de Filosofie a UB, și Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a aceleiași universități din Capitală recomanda celor pe care îi educă să devină ofițeri operativi și ofițeri analiști în Serviciul Român de Informații.
Amintim că Serviciul Român de Informații este condus de Eduard Hellvig, fost deputat PUR, PC și apoi PNL, licențiat în Științe Politice la Universitatea “Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, absolvent apoi al Școlii de Vară organizată de Centrul de Studii Post-Comuniste, Universitatea Maryland College Park şi Centrul de Studii Post – Comuniste şi Fundația Soros, absolvent al Colegiului Național de Apărare, al Centrului European de Studii de Securitate SES, Centrul European de Studii de Securitate “George C. Marshall” și doctor în Științe Politice la școala Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică (SNSPA) din Bucureşti (sursa aici).
3 comments
Astea sunt selecțiile voastre ,persoane proaste ,vulnerabile care pot fi oricând șantajate și să execute toate ordinele pentru a va sprijini șefii pentru devalizarea României.Fiti mulțumiți v a reușit ,Romania jefuită exista.
Nu mai bine va uitati voi pe site-ul Facultatii de Sociologie unde a fost decan actualul rector, Marian Preda? Pentru ca el a infiintat – pe cand era decan (ca omul e geniu, pare-se, desi are publicatii de 2 bani) – un masterat cu SRI-ul. Pe fata deci!
Stați liniștiți, SRI veghează, accepta numai capacități, genii!!!!