SRI racolează viitori angajați în sediul Facultății de Litere de la Universitatea din București. Mai mulți studenți au primit broșuri cu mesajul „căutăm continuu ofițeri (…) suntem interesați în a selecta psihologi, lingviști, juriști, personal medical, personal logistic, financiar“ – FOTO

6.183 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Mai mulți studenți ai Universității din București (UB) au primit astăzi pliante despre cariere în Serviciul Român de Informații (SRI) în culoarul principal al Facultății de Litere. Acestea au fost furnizate de un tânăr care stătea în preajma unor standuri cu oferte de locuri de muncă și burse de studii prezentate în cadrul “Career Fest”, care se ține până miercuri, 22 martie, în holul de marmură al facultății, potrivit mai multor studenți.

Conform imaginilor cu o broșură incompletă, obținute de Edupedu.ro, sunt informații despre “Cum puteți deveni ofițer SRI”, cu explicații pentru elevii de liceu, studenți și absolvenți de studii superioare, detalii despre ce presupune selecția și faptul că este deschisă permanent: ”Căutăm continuu ofițeri operativi, ofițeri analiști, specialiști tehnici și, pentru situații punctuale, suntem interesați în a selecta psihologi, lingviști, juriști, personal medical, personal logistic, financiar”.

”Puteți aplica pentru un loc în echipa SRI oricând găsiți un rol care vi se potrivește și oricând simțiți că puteți adăuga entuziasm și pricepere misiunilor noastre”, scrie în pliant.

Campania organizată de SRI în universități vine în contextul în care specializarea „Psihologie” de la Academia SRI se desființează, la cererea instituției către Ministerul Educației. Psihologia de la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” este înlocuită din toamnă cu licența în „Operațiuni de intelligence”, ai cărei absolvenți vor fi „angajați ca agenți operativi” ai serviciului secret, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern (HG) despre care a scris Edupedu.ro pe 9 martie.

Amintim că, de acum un an, SRI a lansat o campanie “la vedere” de recrutare a studenților din diverse domenii, de la universități de stat. Între altele, campania era salutată, atunci, de rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, care aprecia că “e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face”. Șeful SRI, Eduard Hellvig, avea, de altfel, să țină un discurs la deschiderea anului universitar actual, la UBB. – detalii, pe larg, după fotografii

Pentru anul universitar 2023-2024, SRI a solicitat aproape 100 de locuri în alte universități, preponderent în domeniul tehnic. 48 sunt la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

FOTO Pagini din broșura distribuită în mai multe exemplare, luni, studenților, în Facultatea de Litere a UB:
Coperta/ Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro.
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro

Context. În ianuarie 2022, studenții Facultății de Filosofie a Universității din București au fost anunțați oficial de instituția de învățământ superior că își pot începe o carieră în Serviciul Român de Informații (SRI). Facultatea de Filosofie le transmitea propriilor studenți că pot candida “pentru încadrarea ca ofițeri operativi și ofițeri analiști” în SRI și le oferă tinerilor informații de îndrumare din Broșura “Carieră în Serviciul Român de Informații”, “Ghidul Candidatului” în SRI, precum și o adresă la care să își trimită CV-urile.

Același Ghid de recrutare în SRI fusese diseminat către propriii studenți și de Universitatea Transilvania din Brașov, pe 20 ianuarie 2022.

În reacție la acel anunț al Serviciului că recrutează ofițeri, rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, spunea o zi mai târziu că ”e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face”, după cum nota Edupedu.ro la acea vreme.

  • “Eu cred că e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face”, a afirmat Daniel David. Rectorul UBB a mai spus că un absolvent de filosofie are o serie de competențe care îl fac căutat, „nu văd de ce nu ar fi eligibil; sigur că probabil ar intra și într-o pregătire specifică”. David a precizat că aceste mesaje „nu s-au adresat doar celor de la filosofie”, ci și studenților de la filologie în general, din aria tehnică „și este o oportunitate pe piață, ținută la vedere. Doamne ferește să ajungem în vechea logică, în care totul se face prin mijloace specifice”, spunea David la Digi24.

La patru zile de la anunțul Facultății de Filosofie a UB, și Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a aceleiași universități din Capitală recomanda celor pe care îi educă să devină ofițeri operativi și ofițeri analiști în Serviciul Român de Informații.

Amintim că Serviciul Român de Informații este condus de Eduard Hellvig, fost deputat PUR, PC și apoi PNL, licențiat în Științe Politice la Universitatea “Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, absolvent apoi al Școlii de Vară organizată de Centrul de Studii Post-Comuniste, Universitatea Maryland College Park şi Centrul de Studii Post – Comuniste şi Fundația Soros, absolvent al Colegiului Național de Apărare, al Centrului European de Studii de Securitate SES, Centrul European de Studii de Securitate “George C. Marshall” și doctor în Științe Politice la școala Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică (SNSPA) din Bucureşti (sursa aici).

Citește și:
Aproape 100 de locuri cerute de SRI în universități în domeniul tehnic, cele mai multe la Politehnica București, pentru anul universitar 2023-2024  – Lista 
Facultatea de Filosofie de la Universitatea din București își anunță propriii studenți că pot face carieră în SRI: instituția de învățământ a publicat anunțul Serviciului Român de Informații de recrutare de ofițeri operativi și analiști
Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, despre anunțul că SRI recrutează ofițeri, publicat pentru studenți de Facultatea de Filosofie din București: Cred că e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face
Recrutarea studenților în SRI este susținută de o nouă facultate din Universitatea din București: Facultatea de Limbi și Literaturi Străine le recomandă celor pe care îi educă să devină ofițeri operativi și ofițeri analiști în Serviciul Român de Informații
SRI anunță că Politehnica București formează din toamna aceasta ingineri care vor lucra în Serviciul Român de Informații. Costoiu, rectorul Politehnica: Sunt în jur de 10 locuri, la Automatică și la Telecomunicații

3 comments
  1. Astea sunt selecțiile voastre ,persoane proaste ,vulnerabile care pot fi oricând șantajate și să execute toate ordinele pentru a va sprijini șefii pentru devalizarea României.Fiti mulțumiți v a reușit ,Romania jefuită exista.

  2. Nu mai bine va uitati voi pe site-ul Facultatii de Sociologie unde a fost decan actualul rector, Marian Preda? Pentru ca el a infiintat – pe cand era decan (ca omul e geniu, pare-se, desi are publicatii de 2 bani) – un masterat cu SRI-ul. Pe fata deci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liga Studenților din Iași se opune certificatului verde în universități, promovat de Consiliul Național al Rectorilor / Liga susține că va apăra ”studenții discriminați”

Liga Studenţilor (LS) din Iaşi anunţă că se opune introducerii certificatului verde în universităţi, după ce Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) a cerut Guvernului şi Parlamentului modificarea legislaţiei, astfel încât…
Vezi articolul

Titularizare 2024. Probele practice și inspecțiile speciale la clasă încep miercuri, 29 mai, și țin până pe 28 iunie. Acestea sunt evaluate cu note de la 10 la 1 și sunt aduse la cunoștință candidaților în ziua susținerii probei

În perioada 29 mai-28 iunie 2024 au loc probele practice/orale și inspecțiile speciale la clasă, precum şi soluţionarea contestaţiilor la aceste probe, conform calendarului oficial pentru Titularizare 2024. Acestea sunt…
Vezi articolul

Cheltuială universitară: “Dunărea de Jos” Galați cumpără croazieră pe Marea Neagră, pentru 45 de “turiști”, pe 24 iunie – 11.340 de lei fără TVA din fondul pentru situații speciale, pentru patru ore de plimbare până la Costinești

Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați intenționează să organizeze, pe 24 iunie, o croazieră de câteva ore pe Marea Neagră, pentru un număr de 45 de “turiști”, potrivit unei cereri…
Vezi articolul

FOTO „Căsuţa cu cărţi”, proiectul unui IT-ist din Câmpina prin care oricine poate avea acces gratis la lectură: zeci de mini-biblioteci montate în localități din Prahova/ „Cărţile bune dispar, acum le ştampilez ca să nu mai fie vândute”

„Căsuţa cu cărţi” este proiectul unui tânăr it-ist din Câmpina, Ionuţ Oprea, care se bucură de mare succes în rândul pasionaţilor de lectură. Concret, în ultimii trei ani, Ionuţ a…
Vezi articolul

VIDEO În noua lege a Educației va fi inclus învățământul hibrid, anunță ministrul Cîmpeanu, care spune că, în prezent, universitățile care transformă cursuri cu frecvență „într-o altă formă” sunt în situația în care nu mai au dreptul legal la finanțare

„Va trebui să modificăm legea Educației în așa fel încât să vedem și o formă de învățământ hibrid prin care să valorificăm aceste progrese, din perspectivă digitală. Și asta vrem…
Vezi articolul