Preoții care lucrează în învățământ primesc până la 80% spor la salariu, dacă lucrează în unități de cult cu venituri reduse, iar personalul didactic din localități izolate primește spor de 20%, în timp ce angajații din Educație pot primi și 15% spor de condiții vătămătoare. Toate acestea au fost publicate pe o listă cu sporuri din administrația publică de fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, acum deputat liberal.
„Discuția aceasta este, într-adevăr, despre performanță în administrație, așa cum echipa liberală a spus”, scrie Alexandru.
„Cu câteva excepții, sporurile în sistemul public au apărut precum am văzut că au apărut și pensiile speciale. Cine s-a descurcat să prindă un moment prielnic și a fost aproape de decident a obținut un spor.
De ce credeți că am insistat anul trecut ca absolut toate veniturile din sistemul public – de la funcționari la personal contractual, până la indemnizațiile celor care conduc companii de stat – să fie toate, toate, într-o singură bază de date?
Pentru o imagine completă, disponibilă dintr-o singură sursă de date. Trebuie să ne hotărâm ce vrem, de fapt, și să le împărțim pe categorii, funcție de obiective, pentru că atunci abordarea va fi diferită. Și justă”, a scris fostul ministru.
Pe lista pentru familia ocupațională învățământ sunt următoarele sporuri:
Personalul didactic calificat de predare și conducere care își desfășoară activitatea în localități izolate primește indemnizație în raport cu zona geografica respectivă – spor de 20%
Personalul didactic de predare din învățământ universitar, care nu beneficiază de gradația de merit, se acordă prin concurs, un spor de performanță academică pe o perioadă de 1 an – spor de 10%
Personalul didactic desemnat să conducă și să realizeze practică pedagogică pentru pregătirea viitoarelor educatoare și a viitorilor învățători, institutori și profesori – spor 10-25%
Pentru conducătorii de doctorat pentru fiecare student doctorand – spor 1%, dar nu mai mult de 10%
Condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare – spor de 15%
Personalul didactic care desfășoară activitatea de predare – învățare – evaluare în sistemul penitenciar – spor de 15%
Suprasolicitare neuropsihică – spor de 10%
Personalul clerical care își desfășoară activitatea în unitățile de cult cu venituri reduse poate beneficia de un sprijin lunar la salarizare pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obținut și vechimii în activitatea clericală deținută în cadrul cultelor din România, conform asimilării lor – spor de 80%.
„Un spor poate viza o problemă și dacă s-ar urmări, cu adevărat, rezolvarea ei, sporul ar trebui să se oprească la un moment dat. Prin simplul fapt că sunt unele acordate până la finalul activității în administrație, până în ultima zi, îți dai seama că scopul a fost să crească veniturile funcționarilor. Nu remedierea problemei”, mai scrie Violeta Alexandru.
Reamintim că sporurile din Educației, la fel și salariile au fost înghețate în acest an la nivelul celor din decembrie 2020.
Mesajele Violetei Alexandru vin în contextul în care săptămâna trecută premierul Florin Cîțu a anunțat că Legea salarizării unitare în sectorul public va fi modificată. Acesta a explicat faptul că acum nu sunt acordate salarii și sporuri pe criterii de performanță și că aceste criterii vor fi introduse.
“Un exemplu de spor este sporul pentru condiții vătămătoare, lucruri pe care noi le facem astăzi în fiecare zi, de exemplu să scriem un calculator nu mai este o condiție vătămătoare, dar este un spor în anumite instituții. Vor dispărea aceste sporuri. Este un proiect anul acesta vom începe poate cu o limitare și de anul viitor vom reașeza.”, a spus Cîțu.
Foto: mmuncii.ro
43 comments
pensionar din primarie in anul 2015 cu pensia de atunci si cu expunerea in relatia cu publicul ,primeste ceva in plus acum ?
Minunat! Eu sunt profesor de arte vizuale şi doctorand…
Mă bucur enorm, deoarece 90%, dintre colegii mei, au votat cu ciuma vomitiv portocalie şi cu roboţii corporatişti – USR-IŞTI….
Mă gândesc la minunata vorbă danubeano-carpatică, cu iz balcanic, “Ţi s-a urât cu binele”..
La ce se aşteptau profesorii, “HORECIŞTII”, cei “DĂ DREAPTA”, etc… atunci când au votat cu cei care ne-au nenorocit vieţiile în 2010, prin tăierea cu 25% a salariilor? Au vrut oamenii “DĂ BINE”: “o ţară ca-n afară”, “DRAGNIIIIIA LA PUŞCĂRIE”, “CINE NU SARE I-A CONDAMNARE” şi alte cretinisme #rezist…
Îşi mai amintesc dragii mei coleg,i când făceau cu telefonaşele, luminiţe în faţa guvernului “CIUMIST ROŞU”, care le-a majorat salariile? Îşi mai amintesc “INTELECTUALII DĂ DREAPTA #-GIŞTI REZISTENŢI LA INTELIGENŢĂ, atunci când răcneau, cu mutrele tâmpe, cuvinte “INOCENTE”, ce nu pot fi redate în scris?..ok, eu îmi doresc muuuult să se treacă la PA-SUL- DOOOI…şi anume biciuirea în stradă, puşcăria obligatorie, de o lună, imediat după terminarea liceului şi multe alte CÎŢISME, BĂSISME, TURCANISME, ŞI MAI ALES CORPORATIST – BARNISTE!!!
SUSŢIN ACEST GUVERN, VOTAT DE SPĂLAŢII PE CREIER, DIN ACEASTĂ MINUNATĂ ŢARĂ!!!
“Divide et impera”-cea mai graitoare expresie şi din nefericire produce efecte 100%
vis a vis de comentariile de mai sus.
Minciuni!
Denigrăm sa acoperim austeritatea.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/secretariatul-de-stat-pentru-culte-preotii-care-predau-religia-in-scoli-nu-au-sporuri-suplimentare-fata-de-alti-profesori-1449270
Si eu iti mai spun, pe unde mai apari cu chestia asta, ca sunt preoți titularizati pe religie. Incep sa se miste, incet(dar inca mai predau religia) prin completare spre sport si care isi păstreaza si parohia. Statul, ministerele educației, muncii stiu si trec cu vederea. Cică preoții cu parohie nu sunt platiti de stat…
Sunt profesor, dar nu am auzit de majoritatea sporurilor amintite. Spor de 10 % pentru realizări academice?! Afara de sporul neuro și indemnizația pentru dirigenție, în școala mea nu primește nimeni nimic. Desigur, directorul are indemnizația de conducere.
Doar performanta este cea care dă măsura salariului tau .Acest lucru ar rezolva tot .Nu vedeți ne-a cuprins incompetenta pe toți.Aceasta e problema.
A reușit astfel acest guvern condus de o coaliție strălucită să împartă românii în două tabere, indiferent de ce subiect ar fi vorba. Întotdeauna bugetarul a fost privit cu ură de către cel care lucrează la privat, și asta numai din cauza mizeriilor aruncate în presă de politicieni. Stati strâmb și judecați drept, dragi români, nu aruncați cu noroi în oamenii care ne-au școlit și pe noi cândva!!
Dacă există spor de conditii vatamatoate înseamnă că pe clădiri există antene care sunt dăunătoare. Sa dispară antenele si apoi sa taie si sporurile. Pe de altă parte în administrația publică sunt destule persoane angajate pe usa din dos si care nu fac nimic. Ce ar fi daca s-ar analiza situația acestor persoane și ce fac ele de fapt. Poate daca cineva are curaj sa faca o analiza corecta si dreapta nu ar aparea o cale de a economisi banul public?
Despre sporurile lor nu se spune nimic!!! La educație nu au fost capabili să respecte legea salarizării și acum …aruncă cu noroi.
Voi, ăștia din privat aveti dreptul să va duceti la titularizare an de an, dar de cele mai multe ori recunoasteti ca nu puteți lucra in asemenea condiții.
Cand ați mers la peivat nu v-ați gândit decât la interesul propriu.
De la educație, sănătate și administrație ar trebui tăiate de urgență…. acolo se primesc salarii babane pe nimic.
Dragalase “ala mic” (se pare ca a citi nu e posibil pentru ala mic – ) nu ai citit nimic de aici ? Sunt sporuri enumerate pe care un profesor nu le prea vede daca depind de directiunea scolii.
Dar a scapat un spor care nu e pomenit acolo….
25% gradatie de merit (pentru 4 sau 5 ani !), pe care si-o atribuie prin rotatie aceeasi oameni, cu sau fara merite deosebite. (teoretic se calculeaza punctajele “corect” , dar aceste punctaje sunt stabilite in fiecare and de catre ISJ in acord cu hartiile (dovezile) pe care le are X sau Y, care trebuie sa intre pe lista).
Nu inteleg nemultumirea romanilor. Sunt condusi de cei pe care i-au votat. Spor in toate!
Doamna fostă ministru a muncii sa publice sporurile din ministere, din primarii și pensiile speciale. Acolo e problema. Sau sa ne spuna dna Turcan cum e sa fi ministrul muncii când nu are măcar o zi de munca. Ca e politician de când a terminat liceul. Asta nu e munca si nici meserie. Sa explice cum un polițist iese la pensie la 50 ani cu 10000 lei pe luna și un profesor la 64 de ani cu 3000 lei pe luna. Unde e problema, tot la profesori?
Unde ai vazut profesor cu pensie de 3000 draguto !?? Au maxim 2000 lei profesorii din preuniversitar … Abia daca unii au putin peste 3000 SALARIUL ! Nici salariu de sofer , cam putin !
In invatamant profesorii care au clasa la dirigentie ,fac o ora pe saptamana in plus si primesc 10% de dirigentie.Insa, la noi primesc acest spor de 10% educatoarele care nu fac ora in plus si pentru asta nu fac nici o activitate.Educatoarele au salariile ca ale profesorilor ,fiindca au ,,studii superioare”,cele de la gradinite cu program prelungit sunt normate si.la tura de dupa amiaza ,cand copiii dorm,iau gustare si pleaca acasa,stau efectiv degeaba.Fratilor ,ce fac cei de la cluburile elevilor,in afara de cateva cercuri care au profesori valorosi in rest pierdere de timp si bani primiti de pomana de 25 ani.
Precizari: educatoarele au 25 de ore pe săptămână (5 ore/ zi); educatoarele fac dirigenție in fiecare zi (ADP…); educatoarele au studii superioare; educatoarele de la PP au activitati instructiv – educative după amiaza;
educatoarele nu au pauză, sunt împreună cu copiii 5 ore pe zi. Numai bine!
Nu înțeleg de ce nu v~ați făcut educatoare să vedeți ce ușor e să lucrezi cu 25~30 copii de 3~6 ani. Cred că cea mai grea muncă din învățământ o fac educatoarele. Învățătorii stau cu copiii 16 ore pe săptămînă, profesorii 19 ore, în timp ce educatoarele stau 5 ore pe zi fără pauză 5 zile pe săptămînă. 0
Professori care au predat la liceele serale aveau un spor de 15%. Pentru el au platit impozit dar nu a fost luat in calcul la peensie. Consider o mare nsdreptate.
Mai femeie nu mai fa jocul mafiotilor care vor sa bage ura intre oamenii de rand.Ca nu salariile si sporurile din invatamant sunt problema.Astia vor sa taie salarii si cauta motive si starnesc oamenii unii impotriva altora.Intelegeti odata manevra asta a lor.Ori si tu esti una dintre ei pusa sa bagi intrigi?Daca tot vorbesc de sporuri sa aminteasca si sporul de capitala al celor care stau in Bucuresti.Si sa aminteasca si sporurile politicienilor care mananca banii tarii.Nu profesorii!Cunosc profesori grad 1 15 ani vechime si au salariul 1400 lei.Asta se poate numi salariu mare din care sa mai tai?Nu mai linge papucii mizerabililor de tradatori de tara si neam.Mai bine taci ca dovedesti mai multa inteligenta
Sunt profesor, nu invatator. Dar stiu ca asa cum dupa terminarea sarcinilor didactice strict ca profesor, dirigintele are multe alte atributii, documente, raportari, statistici, activitati, 4 ore pe luna de dirigentie si 4 ore de consiliere parinti pentru cei 6 la suta, nu 10 la suta(sporul de dirigentie este plafonat la salariul din 2016, iesind astfel 6 la suta), tot asa, invatatorul are multe sarcini de indeplinit peste norma lui de invatator. Mai mult, invatatorul merge si pe acasa pe la elevi mai des, tine legatura cu tot felul de parinti isterici sau parinti elicopter la telefon si toate astea pe langa ce face un diriginte. Deci, care e problema?? Ce-ai vrea, sa faca toate astea in banii pentru predare? Nu. Predarea e predare si “pastorirea” unei clase este o munca in plus imensa si pe bani putini-6 la suta. Sa nu va aud cu 10 la suta pana nu se dau din salariul din 2021. Tu daca te cheama la privat seful peste programul din fisa postului pana la 8 seara sau in weekend, te duci pe nimic? Nu. Iti plateste dublu(si am suficiente rude la privat si primesc salariul dublu si spor de weekend in plus. Si nu lucreaza prin vreo multinationala). Daca tu te-ai obisnuit sa fii sclav pe plantatie la dispozitia angajatorului la orice ora, oricand pe niciun leu, este strict greseala ta. Nu cere altcuiva acelasi lucru. Faptul ce invatatoarea iti imbraca, dezbraca plodul, ti-l duce la baie, strange dupa el, iti face poze sa vezi de la serbari, activitati, da o droaie de hartii si are intalniri cu parintii si are grija de copii este munca de DIRIGENTIE. Altfel, ar iesi din clasa si s-ar duce unde vrea ea in pauze, acasa, i-ar face dosarul invatatorului altcineva, ar merge la vizite altcineva etc.
Lasă, ca suntem noi buni la privat, cei care luam pe hârtie, o suma, și în mana, alta..Câți angajați lucrează, Pe minimul pe economie, în contractul de munca și iau în mana dublu sau chiar triplu? Asa doar de dragul taxelor… Cred ca evaziune fiscala ii spune? Hai sa nu acuzam repede, fiecare doarme asa cum își așterne! Normal ar fi, ca media salariilor, și la privat și la bugetari, sa fie una decenta, trecuta pe foaie.. Pentru a nu te plânge la bătrânețe, ca nu ai ce imbuca. Din păcate, conducerea ne sclaveste cum vrea ea…
În sfârșit, un om obiectiv!
Draga domnule Adrian,
Unii (multi) au devenit profesori din pasiune, nu pentru sporuri, si da am ajuns (si eu sunt profesor) bataia de joc a elevilor si parintilor prost educati.
Iar minunatele noastre salarii sunt o bataie de joc si ele. Iar de sporurile acelea enumerate acolo beneficiaza nulitatile aduse in scoala de niste directori cocotati in posturi pe care nu le onoreaza prin nimic. Spor de calculator n-am auzit sa fie in invatamant, nici macar acum 10-15 ani cand un profesor de informatica lucra in clasa unde erau 25 de calculatoare cu monitoare tip CRT minimum 18 ore pe saptamana!
Uriasele salarii din invatamant se opresc din crestere la o vechime de 25 de ani. Este nemaipomenit de mare, e grozav sa ajungi sa ai net undeva in jur de 3000 de lei pe luna si de acolo sa-ti cumperi tot ce e necesar ca sa poti profesa (inclusiv calculatoare si altele)-pentru care nu primim nimic de fapt. Si va educam odraslele obraznice…. (4-6 ore /zi , 5 zile pe saptamana… 36 de saptamana pe an, restul timpului sunt acasa) si tot pe noi ne acuzati ca sunt prost educati.
@Ela Popescu
Puteți să nu mai spuneți odrasele obraznice? Nu toți sunt obraznici iar dacă unii sunt poate chiar dvs. îi determinați să se poarte așa.
De numărul “odraslelor obraznice” depinde siguranța locului dvs. de muncă.
Draga Mariana,
E musca pe caciula?
E suficient un obraznic intr-o clasa ca sa nu-ti mai poti face meseria. Si nu poti face nimic ca profesor daca nu exista bun simt. Iar nesimtirea se invata asa de usor in clasa. Locul de munca nu depinde de odraslele obraznice, de ele depinde calitatea lectiilor si a conditiilor in clasa pentru ceilalti elevi din clasa. Sorry daca va bazaie cam tare musca pe caciula.
Ca sa fac politie in clasa ar trebui sa fiu platita ca politist, ceea ce nu are loc si nu mi-as dori oricum.
@mari ana
Progenitura insolenta. Iti suna mai altfel? Stai cuminte, ca la cate (progenituri…) sunt, slabe sperante sa ramanem fara job. Si da, sigur, profesorul e de vina. Ca doar de aia il plantezi in poarta scolii needucat, ca sa ti-l educe scoala, nu? Ca tu ai fost ocupat/a putin in aia 7 ani de inceput. Si mai tii si coada pe sus.
Evident, nu e regula, ci exceptie. Problema e ca parintii educati nu scriu, cu mici exceptii, pe EDUPEDU, din pacate. Scrieti voi, ceilalti, aia care ne “‘platiti salariile”, nu-i asa, Mariana?
“Chiar dvs ii determinați să se poarte așa”?Normal…și Dincă a a violat,rapit și omorât pentru că fata respectivă l-a determinat să facă așa.Victima e vinovată.Corect.
Nu știam că eu sunt vinovată că ne fura ăștia și ne denigrează,credeam că e din cauza că sunt niște oameni fără caracter și lipsiți de iubire de oameni și de țară dar acum m-ați pus pe gânduri.Poate că eu sunt vinovată că politicieni fac orice pentru bani și putere.
Într-adevăr , educația a fost oaia neagră a sistemului bugetar! De fiecare dată când “am strâns cureaua” cadrele didactice au avut de suferit. Așa știe echipa de dreapta să facă economii la bugetul de stat.
Avem nevoie de învățător în satul Movile. Nu puteți ajunge doar dacă vă veți găsi o gazdă (pe care trebuie să o plătiți dumneavoastră) sau dacă veniți cu propria mașină. În acest caz decomtăm carburanți, dacă primăria are sumele necesare. Apropo, este drum forestier, impracticabil primăvara și toamna sau după fiecare ploaie abundentă.
Dacă sunteți debutant, salariul este de 1500 lei net. Clasele sunt în sistem simultan (11 elevi din clasele Pregătitoare, I, Îi, Iii și IV. În perioada de cod roșu COVID trebuie să asigurați materialele necesare învățării, conform ordinelor de ministru. Nu dispunem de conexiune internet, de copiatoare xerox sau de sume necesare dezvoltării materialelor pe care dumneavoastră le trimiteți către elevi. Mult succes!
Sa vedem ce propunere are șefa pentru remedierea stresului psihic de a lucra cu sute de elevi pe zi, dintre care unii lipsiți de bun simt (asa i-a educat familia), unii cu CES, unii cu ADHD.
Nu de alta, dar după cum spune șefa, nu poate desfiinta un spor pana nu înlături cauza acordării acestuia.
Dar la salariile uriașe ale medicilor, nu umblați pentru ca nu au sporuri???
La privat nu te intreaba nimeni daca-ti place.Pleci.N-am vazut un bugetar de oriunde ar fi sa plece la privat.Pentru ca doare,pentru ca acolo nu-ti faci treaba, pleci, esti dat afara.Iar cand ai vrut sa devii profesor,ai siut cu ce te confrunti. Dar voi vroiati si spor de calculator,si spor ca trebuie sa urcati treptele in scoala, etc.
Privatul de care spui pare să semene cu închisoarea. Nici acolo nu te întreaba nimnei dac-ti place…
Apropo, cei angajati la privat nu au si drepturi? Numai obligatii?
Adrian, nu îți vărsa aiurea frustrările.
Am spus doar de sporul pentru suprasolicitarea neuropsihica, cel care este firesc sa se acorde cadrelor didactice, din motivele pe care le-am enumerat.
Și greșești crezand ca nu trec profesori de la stat la privat.
Cei care fac asta, o fac nu pentru profesie, ci pentru salarii mult mai mari.
La stat lucrezi cu elevi dintre care măcar o treime chiar învață.
La privat sunt copiii unor privați bogați, copii comozi și care nu prea au chef de învățat.
Asa ca fiecare profesor este liber sa aleagă dacă sa aibă cu ce elevi sa lucreze la stat, sau dacă, pentru salarii mult mai mari, sa ii răsfețe pe copiii celor care le plătesc salariile.
Adrian, te contrazic! Am fosti colegi care au plecat din învățământ la privat. Si ghici ce, au spus ca nu s-ar întoarce sub nici o formă. Oare de ce? Si da, un salariu e trecut in acte altul e primit. Probleme sunt peste tot dar guvernanții nostri stiu sa ne invrajbeasca sa scape basma curata. Si nu cred ca stii 100% ce te asteapta cand iti alegi o meserie. Si nu am spor nici de calculator nici de urcat scarile.
Bun. Ați scris și cât ar fi salariul net al unui profesor FĂRĂ aceste sporuri? Nu ați scris. Faceți jocul unui guvern care și-a propus să ne distrugă. Definitiv…
Da va spun eu cat este cu toate sporurile : 1400 lei.Caz in familia noastra.Cu 15 ani vechime si grad 2
Tocmai de aia am întrebat, Mihaela… Unii cred că sporurile din învățământ umflă salariile la nivelul celor din sănătate. Ori, abia cu sporuri cu tot, un profesor cu 20 de ani vechime ajunge la 3 000 de lei.
Dupa cum da de inteles doamna ex-ministru toti profesorii au aceste sporuri, insa, in mod stupid uita ca manoritatea profesorilor nu primesc niniun spor de zona, si nici nu este 20% pentru toate zonele. Eu cel mai mult am avut 8%+7% spor de predare simultana. Cat despre spor pentru conditii vatamatoare nici vorba sa se fi dat vreodata… Guvernul Citu face acum vanatoare de vrajitoare in numele competentei…
Ce mari sporuri am eu, profesorul?! Credeți că iau mulți bani așa de nu se poate?! Să știți că salariul pe care îl iau eu, profesor cu Defintivat, doar, este de 2500 lei (cu sporuri!); Când sunt în concediu, primesc mult mai puțin! Chiar vi se pare așa un salariu mare?
ar trebui inca vreo 2 ani de invatamant online ca sa stea copii pe capul parintilor si poate dupa aia vor aprecia romanii cu adevarat valoarea profesorului
Just