Pentru plata sporului de doctorat pentru profesorii din învățământul preuniversitar și superior verificarea se va face printr-o evaluarea anuală, nu lunară, așa cum este prevăzut în prezent, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. „Modificarea tuturor fișelor de post ar duce la o birocratizare excesivă, iar calitatea actului educațional și rezultatele predării nu pot fi transpuse în rezultate cuantificabile lunar, se precizează în nota de fundamentare.
- Sporul pentru titlul de doctor este plătit doar dacă activitatea profesorilor este verificată suplimentar lunar, conform OUG 115/2023.
- Sindicatele profesorilor au anunțat pe 1 februarie că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat.
Indemnizația lunară pentru titlul științific de doctor se plătește doar dacă atribuțiile specifice din fișa postului sunt valorificate și verificate în mod suplimentar, conform OUG 115/2023, Art. XXXVIII.
Astfel, Ministerul introduce o excepție pentru profesorii din învățământul preuniversitar și superior la Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice:
1. La articolul 14 după alineatul (1) se introduce un alineat nou, alineatul (1^1) cu următorul cuprins:
,,(1^1) Prin derogare de la prevederile alin. (1), pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar și pentru personalul didactic și de cercetare din învățământul superior, verificarea se realizează prin evaluarea anuală efectuată de angajator în conformitate cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr.198/2023, cu modificările și completările ulterioare și ale Legii învățământului superior nr.199/2023 cu modificările și completările ulterioare. ”
Calitatea actului educațional și rezultatele predării nu pot fi transpuse în rezultate cuantificabile lunar, birocratizare excesivă și nejustificată dacă se verifică lunar, precizări din nota de fundamentare
„Știind că, până la intrarea în vigoare a OUG nr. 115/2023, personalul didactic din învăţământul preuniversitar de stat care a dobândit titlul științific de doctor și a desfășurat activitate în domeniul pentru care deține titlul, a beneficiat de indemnizația pentru titlul științific de doctor și un număr semnificativ de cadre didactice care dețin titlul științific de doctor desfășurându-și activitatea în domeniul pentru care dețin titlul, se propune ca evaluarea cadrului didactic/de cercetare să fie realizată pe baza activităților desfășurate pe durata unui an școlar/universitar, având în vedere faptul că:
- se va putea măsura și proba impactul sporit pentru calitatea învățării elevilor/ studenților, reflectată în rezultatele obținute de aceștia.
- atribuțiile prevăzute în fișa postului, implicit cele care vizează dezvoltarea competențelor elevilor/ studenților de către cadrul didactic prin parcurgerea mai multor unități de învățare, parte integrantă a procesului didactic prin planificarea anuală, asociată programei școlare/ universitare, nu pot fi evaluate lunar, în vederea acordării indemnizației de doctor, fiind necesară o evaluare de impact, sumativă, la final de proces.
- prin modificarea tuturor fișelor de post în sensul celor prevăzute în textul în vigoare se generează o birocratizare excesivă și nejustificată a actului educațional și a procesului de învățământ din unitățile și instituțiile de învățământ cu atât mai mult cu cât calitatea actului educațional și rezultatele predării nu pot fi transpuse în rezultate cuantificabile lunar.
Pe cale de consecință, pentru asigurarea obiectivității evaluării, pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar/superior și de cercetare se impune cu necesitate modificarea tipului de verificare a modului în care activitatea în domeniul pentru care deține titlul științific de doctor, din verificare lunară, în verificare anuală”, conform documentului.
Informații de context despre condiționarea sporului de doctorat
Condiționarea sporului de doctorat de verificări suplimentare a fost inclusă în proiectul de ordonanță pentru economii la buget din mai 2023, potrivit surselor Edupedu.ro, însă a fost eliminată din varianta publicată în Monitorul Oficial.
Atunci s-a pus următoarea problemă: dacă într-o școală sunt doi profesori de matematică (unul are doctorat, iar celălalt este fără doctorat), cum ar putea decide școala că postul pe care este încadrat profesorul cu doctorat justifică faptul că pentru acest post să se acorde indemnizația de doctorat.
Guvernul a aprobat condiționarea sporului de doctorat de verificări suplimentare în decembrie 2023, deși Consiliul Legislativ a solicitat eliminarea prevederii pentru că are un caracter arbitrar şi este practic imposibil de realizat.
Un specialist într-un domeniu, care deține și titlul de doctor, folosește pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu toate cunoștințele dobândite pe parcursul formării universitare, postuniversitare sau continue, neputând fi separate cunoștințele și abilitățile atestate prin titlul de doctor, de cele dobândite prin alte modalități de formare, potrivit Consiliului Legislativ.
DOCUMENT Proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 198/2023 și modificarea și completarea unor acte normative.
DOCUMENT Nota de fundamentare
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com/ Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.