Spor de calculator pentru profesori, cerut Guvernului de sindicatele FSLI. Argumentul: expunerea la radiațiile emise de dispozitivele personale folosite în activitatea profesională

11.867 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Spor de calculator pentru profesori, asta solicită Guvernului în plină campanie electorală Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Printr-o adresă obținută de Edupedu.ro, FSLI reclamă faptul că “gradul de nemulțumire al salariaților este din ce în ce mai mare” și cere spor pentru condiți de muncă, sub pretextul că desfășurarea școlii online presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivele electronice personale, pe care le folosesc în activitatea profesională.

Sindicatele FSLI încep adresa depusă la Guvern pe 11 noiembrie printr-un avertisment “gradul de nemulțumire al salariaților este din ce în ce mai mare, în condițiile în care Guvernul României nu a avut, printre priorități, personalul din învățământ”.

Cele două probleme care au atras nemulțumirile sunt: “neacordarea majorării salariale care se cuvenea, începând cu data de 1 septembrie 2020, personalului didactic și, nu în ultimul rând, atacarea la Curtea Constituțională a României a proiectului de lege privind acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ”

Așa că în plină campanie electorală FSLI spune că “este momentul ca guvernanții să înțeleagă că trebuie investit în educație, dacă nu se va pune capăt subfinanțării permanente a sistemului de învățământ, consecințele le vor resimți copiii noștri”, motivandu-se asadar acest spor de calculator.

În cererea sindicatelor “investiția” înseamnă “dotarea tehnică a celor care sunt responsabil de actul educațional, dar și în stimularea financiara personalului din învățământ”.

Concret, FSLI solicită modificarea Hotărârii de Guvern 34/2018, astfel încât “să fie consacrat sporul pentru condiții de muncă pentru că personalul didactic care, în contextul epidemiologic actual, își desfășoară activitățile didactice în sistem online”.

Sporul este justificat de expunerea la radiații, potrivit FSLI

“Vă rugăm să aveți în vedere faptul că, de la începerea anului școlar 2020-2021, multe unități au funcționat în scenariul doi sau trei, iar pentru următoarele 30 de zile și nu numai, actul educațional se va desfășura la nivel național exclusiv online, ceea ce presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivul/dispozitivele electronice pe care pe care fiecare le deține, prin resurse financiare proprii și pe care le utilizează în activitatea profesională.

În context nu este exprimată nicio îngrijorare despre o eventuală expunere a elevilor la aceleși condiții de școală online ca și profesorii.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că se impune modificarea HG astfel încât să fie prevăzut cuantumul sporului de care trebuie să beneficieze personalul didactic care în realizarea sarcinilor de serviciu utilizează dispozitivele electronice”, potrivit adresei depuse la Guvern.

Ce mai cere sindicatul:

  • asigurarea de laptopuri fiecărui profesor, potrivit legii 109/2020 (nicio mențiune despre faptul că obligația legală a Ministerului Educației de a asigura dispozitive “la cerere” se referă și la elevi)
  • “Guvernul României să prevadă în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021 fondurile necesare acordării personalului didactic, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor de bază prevăzute în Legea cadru 153/2017 pentru anul 2022 salarii de care această categorie socio profesională ar fi trebuit să beneficieze de la data de 1 septembrie 2020, dar a căror acordare a fost amânată de executiv”
  • eliminarea limitării sporurilor la alt salariu decât cel de bază flat în plată.

Citește și: Mai multe asociații de elevi condamnă decizia Ministerului Educației de a anula olimpiadele școlare

Reamintim că fiecare membru de sindicat plătește o cotizație care se reține automat din salariu, în cele mai multe cazuri, cotizație calculată la salariul brut, inclusiv sporuri, și care reprezintă până la 1% din venitul lunar brut. Cu cât acest venit e mai mare, cu atât cotizația crește.

Foto: Pixabay.com


60 comments
  1. @gabi
    Pentru ca n-o da stau la taclale cu toate tutele, iti mai zic doar atat, poate pricepi, desi nu cred: nu-s “mamica”, nu ma iradiez pentru ca nu-s tampit ca sindicatul care crede ca un calculator are lampi inauntru. A, da, si comentez de pe tableta.

  2. Profesorii au dreptul sa primeasca tot ce e necesar pentru a-si desfasura activitatea online. Chiar daca au acasa PC nu sant obligati sa-l foloseasca la serviciu asa cum nici soferul de ex nu lucreaza cu masina proprie decat in baza unui contract ce-i aduce un spor de venit .
    Apoi daca acei profesori care nu au calculator il primesc de la stat ,corect ar fi sa li se plateasca o suma de bani echivalenta celor ce decid sa-si folosesca in interes de serviciu propriul pc de acasa. Altfel apare o discriminare pozitiva pe dezinteres.
    In ceea ce priveste sporul de radiatii,..e buna de banc. Eventual cu Bula in locul profesorului :}}
    Spor de radiatii primesc sudorii care nu apuca varsta de pensionare fara boli grave profesionale si carora nu le aduce nimeni flori doar pentru ca exista.
    Jalnica lipsa de scrupule din partea unora dintre cadrele didactice.
    Cunosc si eu cativa profesori , prieteni ,fosti prieteni dar au cu totii cunostinte in domeniul informaticii pe care eu le apreciez ca fiind mult peste ce e necesar in cazul predarii online. E ceva de bun simt in zilele noastre pentru un profesor si nu numai.

  3. Știu că normele de aplicare a a acestor sporuri implică un buletin de măsurători a radiațiilor la locul de muncă. Acum o să vină laboratorul de analiză la fiecare profesor acasă pentru măsurători?

  4. DoamnaB,sunteti cumva cadru didactic sau vreo mămică darnică?….Intr una din categoriile astea vă incadrati??Ma scuzati dacă deranjez cu intrebarea… ………..

    1. “NE simtim obligati”, “sa NE pastram banii”, “NOI dam”…Care anume din afirmatii va exclude? Va faulteaza rau limba materna, nu-i tarziu s-o invatati. In rest 😂😂 , cand am zis ca predau 6 ore pe zi, dvs ati inteles ca as fi vreo “mamica”?😂😂.

  5. Daca ati citit cu atentie comentariul ați fi observat ca am specificat că eu nu contribui și sunt pusă la zid….ceilalți părinți sunt liberi să dea ce coșuri cu flori vor ei…de mii de lei…dacă i dau banii afară din casă…sa nu mi spui ca tu nu dai flori doamnei…si daca dai,le cumperi,nu?????

  6. Vai,săracii profesori!Dar când ne simtim obligați să i cadorisim la fiecare sărbătoare și ei se simt îndreptățiți și acceptă tacit fiecare plic,fără a clipi…..și vorbesc de sume nesimțite….niciodată nu au zis sa ne păstrăm banii….sau sa i folosim pt copii…cică ei se strofoacă….păi asta i viața,nene…fiecare se strofoacă la jobul lui….ca altfel il pierde…si noi dăm, că e probată treaba…nu ne mai bagă copiii în seamă…ii solicită doar pe cei ce se meditează sau sar cu un cadou mai strălucit sau un coș cu flori mai deocheat….si copilul suferă…ca,de,n a avut bani de un buchet mai scump de flori…Vai,săracii profesori…au slujbă de patru ore și sunt cei mai nefericiți….dati le bani că ei formează generațiile astea…ei permit bulingul în școală, care îmbracă diferite forme…exemplu la noi in clasă, dacă meditează odrasla femeii,s a simțit datoare când a însărcinat o mamica sa împartă invitațiile,care erau pt 10 copii ,restul uitându se la ea cum dădea invitațiile copilului ce lipsea,că doar mama sa ii dadea grosul la meditatii…Asta nu e bulling????Astea se fac in particular,dar tot cu “indulgența”doamnelor se permit,că doar nu impune nimeni din exterior cu pistolul la tâmplă….Si dacă atragi atentia esti pus la zid….Asa ca cei ce formeaza generatii, de fapt le deformează….dar dati le bani pt asta!

    1. Cine v-a “obligat” sa dati plicuri cu bani si cosuri “deocheate” (apropo, stiu ca ati scris in viteza, altfel nu puneati atatea puncte de suspensie, dar daca nu stapaniti tot vocabularul limbii romane nu mai folositi cuvinte care va scapa, “deocheate” fiind)? Va dati seama ca e un autodenunt? Aveti curaj sa dati nume? Evident ca nu. “O dam anonima”.

      1. Pestele de la cap se imputa….bag de seamă că am de a face cu un cadru didactic….stiti cum e in colectivitate….dacă nu ești cu ei,esti impotrivă….si pun câte puncte vreau eu….mesajul e important.Daca directorii ar interzice,cum de altfel și sunt,darurile de sărbători, dar repet,asta ar trebui să pornească din cancelarie,nu ar mai fi atatia dascăli corupți….ăsta e tot denunț?Sau realitate?Sau sunteti vreo mămică darnică ?

        1. 😂😂Chiar va rog sa mai scrieti. Da, mesajul e important. Dar trebuie sa inteleaga receptorul ce vrea sa zica emitatorul. Ori la dvs bruiajul logic este total.

      2. Daca ati citit cu atentie comentariul ați fi observat ca am specificat că eu nu contribui și sunt pusă la zid….ceilalți părinți sunt liberi să dea ce coșuri cu flori vor ei…de mii de lei…dacă i dau banii afară din casă…sa nu mi spui ca tu nu dai flori doamnei…si daca dai,le cumperi,nu?????

  7. si ce ne facem cu profesorii care nu-si tin orele ? care nu isi tin orele dupa orar ?
    la ora 12 zice ca pe la 16 se face o evaluare online? ca maine are treaba, si nu are timp sa-si tina ora .
    Si sa nu mai vorbim de cerinte de genul, apai imprimati foaia aceasta, si lucrati cu el, urmand ca dupa aceea sa-mi scanati si sa-mi trimiteti, dar ce draq ar trebui sa avem un birou complet acasa? imprimanta scanner?

    iar eu ca parinte cand am intrebat ce sa facem daca nu putem imprima ? am primit raspunsul pai mergeti si luati-va o imprimanta, sau tipariti la un printshop.
    iar tu ceri spor de radiatii ????

    1. Sporul de radiații l-a cerut sindicatul, nu profesorii. Vă imaginați că au convocat o ședință pe ZOOM liderii, mai mari sau mai mici și ne-au întrebat pe noi, profesorii, dacă vrem spor de radiații? Normal, cei care nu se simt reprezentați de acel sindicat, ar trebui să se retragă.
      Sunt profesori care își fac orele și profesori care nu și le fac. Nici unii, nici alții nu vor primi vreun ban, fiți liniștit.

    2. Domnul Dan, propun să vă plângeti celor abilitați să rezolve problema care vă macină, dacă este adevărat ce spuneți! Ca și cadru didactic, propun să fie dați afară din învățământ cei care NU vor să facă ore online (dacă nu au motive întemeiate)! Nu este corect să aruncați cu pietre în toți profesorii, generalizand!
      Adunați dovezi și folosiți-le acolo unde trebuie sau mutați copilul la altă clasă, școală!

  8. Având în vedere că foarte mulți profesori folosesc resursele financiare proprii pentru a asigura suportul material necesar activității din această perioadă (şi nu numai), nu înțeleg reacțiile celorlalți comentatori şi nici tonul acestui articol. Din punctul meu de vedere, doar persoanele ce nu cunosc la nivel personal un profesor dintr-o şcoală publică pot nega aceste cheltuieli.
    Legat de ultimele remarci din articol, deşi mi-ar plăcea să se facă eforturi mult mai puternice pentru accesul la dispozitive electronice al elevilor, consider că aceasta este o discuție complet separată: sindicatul prin definiție se ocupă cu protecția angajaților.
    Nu înțeleg de ce i se dă o tentă murdară oricărei discuții despre condiții financiare mai bune în invățământ, atât timp cât acestea sunt strâns legate de procentul de absolvenți ce vor alege aceastră profesie, influențând astfel felul în care va arăta peisajul educației publice peste 10-20 ani.

  9. Propunere sa le mareasca salarii cu 90%,pentru sporul de 18 ore saptamana,99%pentru 62 zile concediu odihna,99% spor pentru ca trec notele in carnetele elevilor,90% spor ca sunt profesori,90% spor ca dau teste elevilor,100 % spor ca nu se mai dau teze……..si multe alte sporuri.

  10. Aceasta solicitare este o nesimtire…..dupa ce ca marea majoritate habar nu au sa lucreze pe un calculator, acum mai vor si sporuri! Dar copii care stau 6-7 ore in fata calculatorului?! Marea majoritate a profesorilor sunt slab pregatiti, au luat note foarte mici la titularizare si ar trebui sa plece! Daca nu se va face o evaluare serioasa a cadrelor didactice, invatamantul va fi din ce in ce mai slab!

    1. Vroiam sa va spun sa veniti dvs in locul lor,sunteti si simțită, aveti si un limbaj decent …problema este cu faptul că “marea majoritate” care este un pleonasm.Deh!Nu oricine știe. Probabil ca nu prea ati stat în preajma “nesimțiților”.

  11. Ieri liderul nostru de sindicat ne-a trimis pe grupul de whatsapp informația asta. Pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă mi-e teamă că mă iradiez în fața laptop-ului. Nu știu cu cine vorbesc liderii de sindicat când cer verzi și uscate ministerului. Așa ajunge toată țara la concluzia că suntem niște trântori care nu se gândesc decât la bani. Am impresia că ăsta e și scopul acțiunii: discreditarea profesorilor; că oricum nu ni se va da niciodată vreun ban în plus. Și sindicatele știu asta.
    Întrebarea mea este cine și ce câștigă din crearea unei imagini a profesorilor dezastruoasă?

  12. De fiecare data guvernanții știu sa puna paie in capul unor categorii sociale, pentru a scăpa de problemele puse de societate. O să dea spor așa cum l- a dat si pe cel de risc de pandemie. A introdus onlinul ca să faca economie.

  13. Ce sa faca un profesor de cultura generala de la un liceu tehnologic, cu elevi proveniti din medii defavorizate, mai ales in invatamantul profesional, cu clase de invatamant special, cu clase care au Bacalaureat si care e si administrator de platforma. Din martie sta 8-12 ore pe calculator si telefon, face materiale pt elevi, face Google Meet, face tutoriale pt platforme, a creat si gestioneaza 800 de conturi de utilizator (elevi si profesori, in 35 de clase) si tot atatea probleme. Lucreaza simultan pe 2 platforme, 2 mailuri, telefon, sms, wa si raspunde inclusiv tarziu in noapte la solicitari… Ce sa faca acum cand e extenuat, are migrene, arsuri si amorteli din cap pana in picioare, pierderi de vedere si auz, probleme neurologice si digestive, insomnii… Va spun ca este platit doar pt o norma didactica de profesor pe care si-o face cu multa dedicatie si profesionalism. La fel cum se ocupa si de platforme, depasindu-si si acolo atributiile de admin, dand informatii si din domeniul IT sau dispozitive. Totul pt elevi si colegi, totul pt scoala… Fara sa ceara nimic in schimb. Omul asta e bunatatea intruchipata dar a ajuns la paroxism… Ce facem cu el… E o manuta de om care duce singur mai mult decat e in fisa postului… si care este efectiv exploatat. Prea putini empatizeaza cu el. Toti au probleme si pretentii sa li le rezolve instant. Singura lui multumire e sa mearga lucrurile bine… Nu vrea nimic altceva. Isi iubeste meseria si elevii, chiar daca nu i se raspunde pe masura dedicatiei si implicarii. Dar vreau sa impartasesc cu voi o experienta de profesor-administrator in scoala online.

  14. Este absurd să-ți dai cu părerea, opunându-te unui spor prevăzut de legislația în vigoare pentru cazurile în care angajatul este nevoit să-și desfășoare mare parte din activitate în fața computerului. Este considertă condiție vătămătoare de muncă. Nu doar la noi! Pentru lecții (pregătire, predare, corectare, concepere și realizare de materiale scrise interactive, perfecționare, documentare etc.) trebuie să stau între 10 și 16 ore/zi în fața calculatorului. Zilnic, inclusiv sâmbăta și duminica! Poate vă amintiți și că legea prevede 8 ore de muncă/zi, nu o medie de 13 și doar 5 zile pe săptămână, nu 7. Pe urmă vreți învățământ performant, profesori sănătoși și motivați, ore ținute bine… dar vă „doare” de un spor absolut legal. Citind astfel opoziții îți piere cheful să te tot sacrifici, să cumperi pentru ore laptopul tău, tableta ta grafică, căștile tale, internetul tău pe cartelă de rezervă… că dacă „pică” netul, monitorul tău secundar și altele. Dvs. dacă vă angajați ca macaragiu veniți cu maracaua de acasă? De asta suntem, ca țară, acolo unde suntem 🙁 Și nu, nu sunt în niciun sindicat.

    1. @Catalina
      Nu va mai irositi nervii explicand unor nestiutori frustrati cu ce se mananca invatamantul asta. Sunt atat de multi incat e aproape imposibil sa-i asculti/combati si sa le prezinti si argumente. Ei o tin langa pe a lor, bagand in aceeasi oala profesorii care isi fac treaba cu cei care intr-adevar ar trebui dati afara pentru ca nu stiu/nu fac nimic si cu idiotii de la sindicate despre care stim prea bine ce hram poarta.

      1. Probabil vă simțiți cu musca pe căciulă dacă răspundeți atât de agresiv. Doar cei care au lucrat la privat și apoi au ales să lucreze la stat înțeleg nemulțumirile părinților. Părinții știu să aprecieze un profesor dedicat. Cei care își arată nemulțumirile sigur nu se referă la aceștia.

        1. Atunci faceti bine si nu ne mai bagati pe toti in aceeasi oala.
          Si nu, nu ma simt cu musca pe caciula.
          Si nu, nu e un raspuns agresiv. Agresiv si ilogic ar fi fost sa vorbesc si eu in general despre parinti, asa cum faceti voi despre profesori. Dar n-o fac focmai pentru ca marea lor majoritate, cu care am de-a face in fiecare zi, sunt oameni rezonabili si educati. Ramaneti voi, ceilalti, lipsiti de elementarul bun simt care v-ar spune sa nu mai generalizati. Insa, probabil orbiti de marota asta a lucrului la privat, va credeti indreptatiti sa ne jigniti pe toti, la gramada.

  15. Suntem pierduti! Profesori atat de slab pregatiti incat au impresia ca lucreaza cu computere si telefoane radioactive!

    Sa ceara si spor de uitat la tv!

    1. Doar o intrebare pentru Victor, caruia, pierdut fiind, ii doresc sa se regaseasca: cum reusesti sa faci legatura intre pregatirea profesionala a unui profesor si comunicatele+cererile idioate ale unor sindicate asemenea? Pentru ca sunt slab pregatit, imi scapa …

  16. Dar restul categoriilor, sunt o grămadă de oameni care fac telemuncă și stau ore înșir la calculator mai mult decât la birou, lor cine le plătește lumina, etc? Numai profesori și doctori sunt intara asta?

    1. Stimata doamna, noi n am cerut sa predam in telemunca si daca stiam ca voi fi un mic it-ist si o mica vedeta Big Brother se mai facea moartea profesor. M am facut profesor sa educ niste copii in disciplina mea sa ma strige doamna pe strada, nu m am facut profesor sa nu fiu rwspectata, ca sa mi petrec weekendul intreg sa mi fac lectii online, saptamana intreaga 7 ore online si inca 10 la laptop sau telefon si in weekend s o iau de la capat. Am ajuns sa mi fac agenda cu ziua de spalat rufe. Si deja nu mai vad si zi de zi ma doare capul. De dormit oricum dorm 4 ore pe noapte. Ca am teme de corectat pana la miezul noptii si dimineata am copii, sot care trebuie sa manance, sa intre online. Si mai am si casa de intretinut si copii de hranit, spalat, cumparaturi samd. Dar tu, in ingnoranta ta, traieste in continuare cu ideea ca a sta 17 ore zi de zi cu ochii deja bolnavi intr un ecran e motivul pentru care m an facut profesor si menirea mea printre oameni ca tine care mi dau cu oua-n cap ca mai vreau sa am si viata. Ieri am mancat o data. Pt ca mi a adus aminte sotul…

  17. salariile trebuie crescute mult in invatamant doar cu reforma dura, daca se reformeaza cu adevarat programa ,numarul profesorilor ajunge la jumatate cum e acum. nu e normal ca veniturile celor din politie, servicii etc sa fie atat de mari in comparatie cu profesorii. sa nu mai vorbim ca iasa la pensie la 45-50 ani cu pensii exorbitatnte. raportul intre venit si intre pensii (normale , militare sau speciale) nu trebuie sa fie mai mare de 1.7, ca in vest

  18. Sunt foarte puțini elevi care stau online la cursuri toate orele!
    Profesorii stau toată ziua aproape (pregătire material didactic, ore de curs, corectat online testele de la sute de elevi)! Dacă nu ai posibilitatea orelor audio-video, folosești classroom și totul se desfășoară prin scris și corectat lucrări postate de elevi, deci, ore întregi în fața calculatorului! Nu ai lucrările pe coli, în față, ci în calculator! Asta trebuie să înțeleagă cei care consideră că profesorii stau la calculator doar cât țin orele de curs, ca și elevii! Nu! Profesorii trebuie să și scrie la calculator lecțiile, cu explicații, ca apoi să le posteze pe platformă educațională! Și nici măcar nu beneficiază de servicii medicale gratuite!

    1. Eu stau 9 ore pe zi cu ochii in 2 monitorare si nu primesc niciun spor pt asta, pentru ca ar fi o prostie sa primesc. In anul domnului 2020 e normal sa lucrezi cu ochii in calculator, nu stiu de unde dvs. si colegii aveti bășinile astea in cap. Recunoasteti macar ca vreti mai multi bani pe nimic.

    2. Imi pare rau sa va spun,dar daca nu faceti orele audio-video , nici nu consider ca va faceti treaba. De asemenea, cum va permiteti sa spuneti ca elevii nu participa la toate orele? Daca ei nu parricipa , arunci dumneavoastra cui predati si ce corectati ? Elevii cu siguranta stau mult mai mult decat dumneavoatra online. Dumneavoastra stiti materia, aveti materiale dupa atatia ani de predat si trebuie doar sa le puneti cap la cap. Ei trebuie sa caute informatii pe net pentru a realiza proiectele si referatele date de dumneavoastra,plus ca acum si lectiile si materialele date de dumneavoastra sunt tot in format online. Cat despre orele petrecute efectiv la cursuri , pana si ele sunt mai multe pentru elevi. La multe scoli, elevii au 7 ore pe zi . Asta inseamna 35 de ore pe saptamana. Dumneavoastra parca aveti 28 de ore ( sau un numar apropiat). Recunosc ca nu cunosc exact numarul , imi cer iertare daca gresesc. Si inca ceva( asta daca militati pentru sporul de radiatie), calculatoarele nu va radiaza , domnule profesor.

          1. O fi cum ziceți dvs. dar câte ore aveți în orar? Nu cred că predați obligatoriu 8 ore pe zi.

        1. @Un parinte.
          Nu. Predau 6 si mai stau inca 3-4 pregatind alta zi, corectand, incarcand platforme, cautand material, editandu-l, comunicand cu parintii etc, etc. Dvs stati 10 ore la serviciu in fiecare zi? Hai sa fim seriosi , vedeti-va de treaba!

          1. Vai,vai….si copiii stau….si mai stau ai părintii pe langa ei,că sunt mici si nu stiu a umbla cu un computer…..lăsăm servici,lăsăm tot și stăm pe lângă ei….si cand stăteau 4 și din alea se stresau….

          2. @gabi
            Eh, hai ca am crezut ca reusesti a intelege ce spun. Dar se pare ca nu. Tu ai ce ai cu “duamna” de la tine de la clasa si cu plicurile…
            PS. Serviciu, nu “servici”. Incearca a retine.

          3. Nu toate “e” deștepte ca tine,fato,tu,fato!Te vaiti ca iti dauneaza statul la computer,dar cu ochii in telefon,sa comentezi,nu te iradiezi,bre?

          4. Daca predati 30 de ore pe saptamana inseamna ca aveti ore peste norma standard si sunteti platit/a pentru orele suplimentare, nu faceti munca in folosul societatii. Nu incercati sa ne fraieriti ca predati obligatoriu 30 de ore pe saptamana. Nu suntem atat de neinformati asa cum v-ar conveni sa fim.

      1. Predau celor care vor să învețe și intră pe platformă, bineînțeles! Doar nu crezi că dacă intră online doar jumătate din clasă nu mai predau!

  19. Dar elevii? Stau 6-7 ore in fata ecranelor pt ca orele sunt de 50 min. Apoi fac teme, copiaza lectiile trimise de prof. Spatele si ochii lor ….ce sa mai zicem? Si burse marite nu, alocații la fel , motivant nu?

    1. Exact aceasta este problema copiilor: stau 6 7 ore la calculator pentru a invata. no poti sa i faci acest lucru unui copil, de ce in secolul acesta mai chinuim copiii cu invatatura? hai sa i lasam 8- 10 12 ore sa se joace la calculator, este mai sanatos, indreapta coloana si reduc oboseala ochilor.

    2. Motivația trebuie să fie în primul rând interioară. Dacă înveți pentru alocație, nu ai făcut nimic. Nu că aș avea ceva cu bursele și alocațiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de BCR

Conferință pentru profesori și învățători la Iași – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Aula Magna – pe 16 noiembrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Seria de conferințe regionale din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară“, se încheie luna aceasta la Iași. Evenimentul este organizat pe 16 noiembrie 2023,…
Vezi articolul