Spor de 100% din salariul de bază pentru profesorii, directorii și inspectorii care lucrează în weekend, potrivit Contractului Colectiv de Muncă pentru angajații din București

44.782 de vizualizări
Foto: © Aaron Amat | Dreamstime.com
Profesorii, directorii și inspectorii din București care lucrează sâmbăta și duminica au un spor de 100% din salariul de bază, după cum prevede Contractul Colectiv de Muncă la nivelul grupului de unități al Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Art. 27 – „(1) Angajații au dreptul, între două zile de muncă, la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.

(2) În fiecare săptămână, angajații au dreptul la două zile consecutive de repaus, de regulă sâmbătă și duminica.

(3) În cazul în care activitatea la locul de muncă nu poate fi întreruptă în zilele de sâmbătă și duminică, în cadrul Comisiei paritare de la nivelul unității/instituției prevăzute în Alexa nr.3, se vor stabili condițiile în care zilele de rapaus vor fi acordate în alte zile ale săptămânii. În condițiile legii, salariații aflați în această situație beneficiază de un sport de 100% din salariul de bază”, se arată în contractul colectiv de muncă al ISMB.

Potrivit Legii nr. 153/2017, dacă compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, munca suplimentară prestată în zilele de repaus săptămânal va fi plătită în luna următoare cu un spor de 100% din salariul de bază, corespunzător orelor suplimentare efectuate.

Articolul 21 – „Sporul pentru munca suplimentară

(1) Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

(2) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (1), munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi plătită în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate.

(3) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (1), munca suplimentară prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, va fi plătită în luna următoare cu un spor de 100% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate.

(4) Plata muncii în condițiile alin. (2) și (3) se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de șeful ierarhic în scris, fără a se depăși 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual, este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanților salariaților, potrivit legii.

(5) La locurile de muncă la care durata normală a timpului de lucru a fost redusă, potrivit legii, sub 8 ore pe zi, depășirea programului de lucru astfel aprobat se poate face numai temporar, fiind obligatorie compensarea cu timp liber corespunzător.

(6) Prevederile prezentului articol nu se aplică persoanelor salarizate prin plata cu ora, prin cumul de funcții în cadrul aceleiași instituții sau autorități publice ori persoanelor angajate cu timp parțial.”

Foto: Captură – Legea nr. 153/2017

Foto: © Aaron Amat | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost actualizată. Introducerea numărului de zile de concediu de odihnă pentru directorii de școli și actualizarea algoritmului de calcul pentru deducerea suplimentară acordată personalului cu vârsta de cel mult 26 de ani, printre noutăți
10 zile suplimentare de concediu aferent anului 2024-2025, pentru directorii de școli și grădinițe din județul Dolj, anunță inspectoratul școlar
Zilele libere plătite la care au dreptul profesorii și angajații din Învățământ în cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit contractului colectiv de muncă
An școlar 2024-2025. Zilele libere din contractul colectiv de muncă al profesorilor și cele libere legale din timpul cursurilor
Profesorii care lucrează în weekend beneficiază de 2 zile libere pentru fiecare zi lucrată, potrivit contractului colectiv de muncă
Concediul pentru directorii de școli, stabilit în contractul colectiv de muncă. Un director cu peste 15 ani vechime are un concediu de odihnă de 28 de zile lucrătoare, la care se adaugă și un concediu suplimentar între 5 și 10 zile

11 comments
  1. Domnii directori daca vor bani ,sa ceara de la profesorii care fac meditație cu elevii din clasele lor ,fapte despre care domniile lor știu și chiar îi protejează.
    Corect este ,ca profesorii care lucrează suplimentar cu elevii in cadrul scolilor ,sa fie plătiți suplimentar.

  2. de ce nu primesc spor și angajații de la creșă??muncim câte 8 ore în gălăgie miros de rahat copii care au probleme și nu știm cum să procedăm cu ei .Avem psihopedagog doar pe statul de plată și educator puericultor care habar nu au de meserie și sunt 2 iar tot stresul e în cârcă noastră iar ele iau sporul de stres. Rușine !

  3. Olimpiadele au fost intotdeeuna munca voluntara si obligatorie, impusa la modul imperativ de inspectori.. Nicio sansa de a schimba ceva acum, cand invatamantul e asa prost condus.. Asa ca se vor continua voluntariatele la olimpiade, concusuri, alte minunatii. Sunt mesaje pe grupuri in care se aminteste imperativ ca e de datoria profesorului, ca na, cine altcineva sa faca voluntariat…

    1. Doar că nu s-a aplicat niciodată – întrebați-i pe cei care merg la concursuri, olimpiade și cercuri metodice organizate în weekend!

      1. Cercurile sunt obligatie de serviciu, indiferent de zi(se considera ca nici tu nu vii 40 ore saptamanal la catedra, ci 18, tocmai pentru ca restul de 22 de ore le folosesti pentru cercuri, comisii, teste, consfatuiri, sedinte, serviciu pe scoala, pregatire pentru lectii, documentare, examrne, organizare de dosar personal etc). Olimpiadele sunt deja remunerate deoarece se platesc o data prin salariul de merit. Directorii si inspectorii au degrevare de ore ca sa-si faca treaba in suficient de destul de mult timp. Dar unii umbla prin proiecte, tin ore pe bani, fac activitati personale si din gospodaria proprie, iai duc copiii la scoala, la gradinita, vrand mai apoi ca, in lipsa de timp ca director, sa si faca obligatiile de serviciu sambata. Serios? Pai de ce sa fii tu platit dublu in weekend ca nu-ti faci treaba in timpul saptamanii? Pe mine ca profesoe nu m a inteebat nimeni de asa ceva. Prostimea la munca si directorasii vor si bani in plus. Dupa ce ca nu au facut greva si au mai si amenintat angajatii grevisti, inca mai vor cate cele.

        1. 40 de ore, dar nu în 7 zile. Ce se lucrează în weekend se plătește la preț dublu și atât. Cine, cum, de ce, nu contează, dacă legea e lege. Doar că la noi legea e din ce în ce mai facultativă.

      2. Intr-adevar! Niciodata nu s-a splicat.
        Mai mult, profii care merg la concursuri, olimpiade …mai duc si hartie de xerox pt multiplicarea testelor, dar si alte materiale necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Naveta profesorilor nu se mai decontează, potrivit Ministerelor Dezvoltării și Finanțelor, semnalează sindicatele din Învățământ. Cele două ministere invocă prorogarea aplicării unor dispoziții din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023

Naveta profesorilor care predau în altă localitate decât cea de domiciliu nu se mai decontează, în opinia Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerului Finanțelor Publice, potrivit unui informări a Federației…
Vezi articolul

Programul Școală după școală cu masă inclusă și școli în care elevii să învețe într-un singur schimb nu se poate generaliza în următorii șase ani, spune ministrul Ligia Deca / Amendamentele în acest sens ale USR au fost respinse

“Această idee de generalizare a învățământului cu școală după școală, opțional, nu obligatoriu (…) se poate realiza, însă nu în intervalul acela de timp”, adică până în 2030, a spus…
Vezi articolul

Elevii de liceu ar putea primi și ei lapte și fructe din fonduri europene, până în 2029, prin extinderea Programului pentru școli. „Aceasta este ținta noastră. Avem deja acceptul Comisiei Europene să asigurăm pentru toți elevii din sistemul de școlarizare”, spune Gheorghe Lăcătușu, șef serviciu la Direcția Generală Politici Agricole a Ministerului Agriculturii

Programul pentru școli al României prin care copii de grădiniță și elevii de clasele primare și gimnaziu primesc în prezent lapte și fructe ar putea fi extins și la elevii…
Vezi articolul