Specialistul internațional în domeniul educației John Hattie, referință pentru școala bucureșteană, dar privit cu reținere de alți experți în educație, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București  

4.710 vizualizări
Sursa: Captura Youtube – Taylor&Francis Books
Expertul în educație John Hattie, Profesor Emerit al Universității din Melbourne, Australia, va primi distincția de Doctor Honoris Causa din partea Universității din București, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc pe 24 octombrie, anunță instituția de învățământ superior.  El a fost invocat adesea, ca referință, de specialiști în domeniul educației de la București, dar lucrările sale sunt privite cu mai multă reținere de alți reprezentanți ai mediului academic, după cum a semnalat, chiar zilele trecute, cercetătorul Dacian Dolean.

Potrivit anunțului făcut de Universitatea din București, John Hattie a scris 62 de cărți și numeroase articole care servesc drept texte fundamentale pentru educatori și factorii de decizie. Visible Learning for Teachers și Visible Learning into Action sunt doar două dintre lucrările ce au tradus cercetările complexe în strategii practice care pot fi implementate în sălile de clasă. Cartea sa The Politics of Distraction explorează modul în care forțele politice pot devia atenția de la practicile bazate pe dovezi în educație, reprezentând încă o dovadă a angajamentului său de a se asigura că învățarea rămâne în centrul politicilor educaționale.”

Aceeași descriere notează că:

  • „profesorul John Hattiese remarcă și prin angajamentul său ferm pentru popularizarea rezultatelor cercetării, în fiecare an, oferă sute de interviuri presei din întreaga lume, asigurându-se că descoperirile sale informează nu doar cercetătorii, ci și educatorii, factorii de decizie politică și publicul larg. Această implicare i-a adus inclusiv Ordinul de Merit al Noii Zeelande și doctorate onorifice de la London Institute of Education, Marea Britanie, și University of Augsburg, Germania.” 
  • „Cea mai influentă contribuție a profesorului John Hattie vizează zona de înțelegere a feedbackului în educație. Cercetările sale au demonstrat că feedbackul este printre cele mai puternice influențe asupra realizărilor elevilor, o perspectivă care a schimbat practicile în sălile de clasă din întreaga lume. (…)”

John Hattie este invocat adesea de experții Universității din București în dezbaterile despre educație – vezi, între altele, referirile repetate făcute de profesorul Dragoș Iliescu, de la Școala Doctorală de Psihologie în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, în mai multe analize și comentarii pentru Edupedu.ro pe parcursul ultimilor ani – aici, aici sau aici.

În comunicatul UB se arată, despre „Visible Learning”: „Dintre cele opt cadre de gândire pentru predare eficientă pe care le propune se remarcă două: faptul că predarea este mai mult despre învățare decât despre simpla livrare a conținutului și că educatorii trebuie să-și evalueze continuu propriul impact asupra rezultatelor elevilor. După cum spune adesea, educatorii trebuie să treacă de la transferul de cunoștințe la co-producerea învățării. Cercetările sale stau la baza programului Visible Learning, care este implementat acum în peste 10.000 de școli din întreaga lume.”


3 comments
  1. Din marile “descoperiri” ale lui John Hattie: alaptarea la sân are o influenta neglijabila asupra performantei elevilor.

    Alte aspecte care infuenteaza prea putin performanta elevilor:
    – team teaching si co-teaching – pfff deci sa nu mai lucram cu grupe de nivel ca asa zice guru Hattie
    – muzica de fundal – aproape toata scoala am invatat cu muzica in fundal
    – cursuri despre diversitate – cool
    – managementul performantelor pentru profi – parca covrigaru vroia managementul performantelor, poate sa uite ca asa zice guru Hattie
    – formarea initiala a profilor
    – lipsa stresului
    – invatarea pe baza de descoperire

    Nu ma mir ca are asa succes ahahaha.

  2. Ce tot spuneți?! Are publicații foarte ,foarte dl bune dl John Hattie. Chiar de-ar fi sa ne referim doar la cele traduse la noi, ele sunt un reper incontestabil, ramai mut de simplitatea recomandărilor și de baza metodologică a cercetărilor ce le stau la baza. Studii foarte “bazate”, concluzii bazate pe fapte, știință aplicată. E foarte oportună prezenta cărților lui Hattie in România.
    Și dl Dolean trebuie sa își considere cercetările in meta-analize, de ce nu? Și pe dânsul îl așteptăm să fie emerit in universitățile și institutele din lume pe care le apreciem.
    Haideți să lăsăm românismele astea contondente și de tip “care pe care” și să colaborăm unii cu alții în ultimul ceas, înspre salvarea educației românești, pentru copii.

    1. mama mia. am mers pe linkul cu specialiștii internaționali care îl critica pe acest Hattie și mă trezesc cu un blog in WordPress :))) ce mai sursă.
      și pe domnul Dolean asta nu îl critică niciun specialist internațional? normal, că nu a auzit nimeni de el :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul universității care verifică teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, generalul Dorin Pleșcan, este fostul șef de cabinet al acestuia, propus pentru avansarea în grad chiar de Ciucă / A ajuns rector printr-o modificare a regulilor solicitată indirect de Ministerul Apărării, condus atunci tot de Nicolae Ciucă

Rectorul Universității Naționale de Apărare Carol I, generalul Dorin Corneliu Pleșcan (57 de ani), este fostul șef de cabinet al premierului Nicolae Ciucă (54 de ani), pe vremea când acesta…
Vezi articolul

Universitățile pot moderniza căminele, cantinele și spațiile de recreere cu fonduri din PNRR. Se acordă 4 milioane de euro pe proiect în apelul lansat de Ministerul Educației – Ghidul solicitantului

Ministerul Educației a lansat apelul competitiv de proiecte „Modernizarea infrastructurii universitare pentru un spațiu academic echitabil”. Solicitanții eligibili sunt toate tipurile de instituții de învățământ superior de stat acreditate. În…
Vezi articolul

Senatorul Ștefan Pălărie: Cazul profesorului Bulai de la SNSPA acuzat de hărțuire sexuală e extrem de grav. Sunt vehiculate acum în mediul online și alte nume asupra cărora există aceleași suspiciuni. Rectorul Pricopie, aflat la al patrulea mandat, să-și dea demisia

Senatorul USR Ștefan Pălărie îi cere demisia rectorului SNSPA, Remus Pricopie, în contextul acuzațiilor de abuzuri sexuale la adresa studentelor aduse sociologului Alfred Bulai, profesor la Școala Națională de Studii…
Vezi articolul

Consiliul Național al Rectorilor va elabora un ghid, cu proceduri și practici internaționale “în domeniul comportamentului inadecvat în mediul universitar”, împreună cu experți și reprezentați ai studenților, până la 1 octombrie, anunță președintele CNR Sorin Cîmpeanu

Consiliul Național al Rectorilor a stabilit într-o ședință convocată în regim de urgență miercuri seara, constituirea unui grup de lucru care să elaboreze un Ghid de bune practici privind proceduri…
Vezi articolul