Noul studiu al rețelei de clinici MedLife arată că a identificat alte 274 de suspiciuni de Omicron dintr-un nou lot de 349 de probe analizate prin metoda pre-screening PCR. Potrivit G4Media, reprezentanţii MedLife atrag atenţia că ar trebui reevaluată, „până nu e prea târziu”, decizia de a menţine şcolile deschise până se ajunge la ocuparea a 75% din paturile de spital destinate pacienţilor cu COVID.
În Bucureşti şi Timişoara ponderea probelor suspecte este de peste 70%, în timp ce la Cluj, 96% din cazurile analizate sunt, cel mai probabil, cu Omicron, arată sursa citată.
“Atunci când rata de ocupare a paturilor din spitalele COVID va depăşi 75% vom resimţi, cu adevărat, pericolul acestui val al pandemiei”, a declarat Mihai Marcu, preşedinte şi CEO MedLife Group.
Potrivit lui Marcu, pentru a evita această situaţie, „se impune aplicarea de urgenţă a unor măsuri coerente, care să ţină cont de particularităţile noii tulpini, precum rata mare de transmitere şi incidenţa crescută în rândul copiilor şi adolescenţilor”.
„Spaţiile închise aglomerate, aşa cum sunt şi sălile de curs, se pot transforma, cu uşurinţă, în adevărate focare de infecţie. Astfel, decizia de a menţine şcolile deschise indiferent de rata de incidenţă şi trecerea în regim online abia când ajungem la ocuparea a 75% din capacitatea spitalelor ar trebui reevaluată până nu e prea târziu. Aplicarea şi respectarea unor măsuri de siguranţă eficiente, asociate cu vaccinarea şi testarea adecvată ar putea limita efectele valului 5 al pandemiei”, a afirmat Mihai Marcu.
Până în prezent, autorităţile au anunţat 295 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.
Este a 8-a săptămână consecutivă de când MedLife monitorizează evoluţia tulpinii Omicron în România pe bază de pre-screening. În acest interval MedLife a analizat prin metoda pre-screening PCR aproximativ 850 de probe COVID-19 pozitive în vederea detectării cazurilor suspecte de Omicron, probele suspecte fiind supuse procesului de secvenţiere pentru confirmare fermă.
21 de copii cu COVID sunt internați la ATI, cu 8 mai mulți decât în ziua precedentă. În ultimele 2 zile, numărul minorilor internați a crescut cu peste 100, ajungând luni la 338.
Să mai spunem că prezența fizică în școli este condiționată de gradul de ocupare al paturilor în spitale, cu pacienți Covid-19. Dacă depășește 75% din rata de ocupare pe județ, atunci cursurile trec în sistem online. Elevii revin la ore abia la o rată de ocupare a paturilor de sub 70%. De asemenea, clasele trec în sistem online online la trei cazuri de infectare cu noul coronavirus, consecutive într-o perioadă de șapte zile – pe larg, aici.
Citește articolul întreg pe G4Media.ro.
Foto: © Sofiaworld | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.