Spațiu multisenzorial pentru vizitatorii cu deficiențe, inaugurat la Muzeul Luvru din Paris. Mulaje de atins, jocuri, tur în limbajul semnelor și plăci tactile, printre noutățile pentru accesibilizarea artei

109 vizualizări
Foto: © Bo Li | Dreamstime.com
Încurajarea atingerii, panouri explicative scrise în Braille, limbajul semnelor, jocuri: Luvru, cel mai vizitat muzeu din lume, situat în centrul capitalei Franţei, a deschis începând de joi un nou spaţiu multisenzorial, dedicat descoperirii sculpturii de toate categoriile de public, informează AFP, scrie Agerpres.

Acest nou spaţiu “pedagogic şi cuprinzător” de 80 de metri pătraţi, vizitat miercuri, 4 octombrie, de jurnalişti de la AFP, se află sub galeriile de pictură în care este expusă celebra “Mona Lisa” pictată de Leonardo da Vinci.

El a fost conceput pe bazele primei “galerii tactile” a muzeului parizian, creată încă din 1995 pentru a face instituţia să devină mai accesibilă pentru publicul cu deficienţe de vedere, în centrul departamentului de sculpturi, a precizat Sophie Hervet, directoarea serviciului de mediere grafică şi digitală.

“Am decis să reînnoim conceptul oferind chei de înţelegere generale vizitatorilor, pentru a răspunde întrebărilor pe care ei le pun în spaţiul muzeului”, a adăugat Stephanie Deschamps-Tan, curator-şef al departamentului de sculpturi, conform sursei citate.

Mulaje de atins, panouri explicative scrise în Braille, un tur în limbajul semnelor, rezumate ale unor lucrări de ascultat, audiodescrieri, plăci tactile (marmură, bronz), precum şi suporturi care pot fi manipulate le vor permite tuturor categoriilor de public să descopere şi să înţeleagă sculptura din Evul Mediu şi până în secolul al XIX-lea.

Argilă, marmură, lemn, ghips: materialele şi mediile lor naturale, atelierul sculptorului şi funcţiile operelor sculptate, alături de instrumentele care sunt folosite la realizarea lor, sunt astfel prezentate în noul spaţiu multisenzorial.

Reproduceri ale unor opere – regele Ludovic al XIV-lea pe cal, masca mortuară a lui Napoleon -, dispuse la o înălţime adaptată pentru publicul tânăr şi pentru vizitatorii cu mobilitate redusă, permit, de asemenea, publicului nevăzător sau cu deficienţe de vedere să îşi formeze repere formale şi stilistice, prin atingerea lor.

Muzeul Luvru a primit 7,8 milioane de vizitatori în 2022, un an marcat de revenirea turiştilor străini în Franţa după criza sanitară COVID-19, comparativ cu cei 3 milioane de vizitatori de la Musee d’Orsay şi de la Centrul Pompidou, mai scrie Agerpres.

Foto: © Bo Li | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Medicul Mihai Craiu: O abordare prudentă, bazată pe vaccinare și pe utilizarea testelor rapide de detecție antigenică, ar putea permite deschiderea școlilor și grădinițelor / Copiii noștri merită să incercăm un moment de responsabilitate colectivă

Copiii noștri merită să incercăm un moment de responsabilitate colectivă, scrie pe pagina Spitalului Virtual de Copii medicul pediatru Mihai Craiu. Acesta îndeamnă la redeschiderea școlilor și grădinițelor, cu măsuri…
Vezi articolul

Critici la adresa Ministerului Sănătății de la președintele Federației Asociațiilor de Părinți, în prima zi de școală din acest an. Cristache: Să vină cu resursă umană suplimentară, nu doar cu recomandări. Cabinetele școlare nu au un personal medical numeros

„Ministerul Sănătății să vină, dacă există cadrul legal, cu resursă umană suplimentară, nu doar cu recomandări”, a scris pe Facebook Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart, în contextul…
Vezi articolul