Soția matematicianului Radu Gologan a fost testată pozitiv COVID-19. “Ne facem treaba, ne-am ținut cursurile online. DSP a sunat și a promis că urmează să vină o salvare să o ducă într-un centru medical să o evalueze. Ceea ce nu s-a întâmplat, așteptăm de 24 de ore”

Radu Gologan / Foto: Digitaliada

Radu Gologan / Foto: Digitaliada

Soția matematicianului Radu Gologan, Roxana Goga, a fost testată pozitiv cu noul coronavirus. Contactat de Edupedu.ro, profesorul universitar a povestit că “acum 3 zile a început să tușească, am mers să facem testul, care ieri a ieșit pozitiv. A funcționat foarte bine sistemul DSP, pentru că într-o oră de la primirea mailului cu rezultatul cineva a sunat și a promis că urmează să vină o salvare să o ducă într-un centru medical să o evalueze. Ceea ce nu s-a întâmplat, așteptăm de 24 de ore, dar am înțeles că este un interval de 48 de ore în care poate veni salvarea”.

Roxana Goga este profesoară de matematică la Colegiul Naţional Sf. Sava din București, care a trecut însă în scenariul roșu, deci cu predare exclusiv online, de la 1 octombrie. Este de asemenea director adjunct la Colegiul Spiru Haret, școală aflată de asemenea în scenariu roșu. Goga a fost implicată și în campania electorală pentru alegerile locale, pentru filiala Sector 2 a PNL. Alegerile au avut loc pe 27 septembrie.

Radu Gologan a declarat pentru Edupedu.ro că atât activitatea soției sale, cât și a sa erau oricum online. “Am anunțat școala fetiței noastre că mama copilului este infectată, am anunțat after school-ul. În rest, ne facem treaba: ne-am ținut cursurile, Roxana a vorbit cu elevii ei și a făcut o parte din cursurile ei online. A fost întrebată de DSP dacă are concediu medical și în principiu ambele școli la care predă sunt în scenariu roșu, la fel ca la mine, deci nu am mers la școală, deși cred că infectarea vine de acolo. Bănuiala mea principală este că de la școală vine infectarea, pentru că sunt destul de multe cazuri în liceu și, în al doilea liceu, unde are rolul de director adjunct, la fel”, a precizat acesta.

La un moment dat, va trebui să ne facem și eu și Ana testul. Dar deocamdată, cât nu avem simptome, nu rezolvăm nimic. Dar înainte de a merge la școală trebuie să ne facem testul, altfel ea poate fi transmițător. Am văzut o reacție foarte frumoasă a părinților și a școlii. Mă așteptam ieri, când am transmis pe grupul școlii vestea, să fie alte reacții. Dar au fost mesaje prin care părinții ne-au transmis sănătate, ‘vă mulțumim că ne-ați spus la timp’. Nu e chiar așa cum vezi că uneori se pune o anatemă că ești purtător al virsului. Lumea a început să învețe. O să trăim multă vreme cu asta și trebuie să ne informăm reciproc cine și cum se simte și să ne ajutăm”, a declarat Gologan, care este și președintele Societății de Științe Matematice din România.

În viață, în momentul în care dai peste un bulgăre de zăpadă imens care vrea să te răstoarne – că ăsta este coșmarul meu mereu – devii mult mai puternic și găsești foarte repede soluțiile pe care să te sprijini. Asta fac acum. Cred că sunt mult mai lucid decât acum 2 săptămâni. Mă sună mama, care are 90 de ani și care stă singură la Bran, mă sună fratele meu din Germania și văd că ei sunt mult mai disperați decât mine. Eu sunt într-o stare în care chiar pot să insuflu optimism“, a povestit Gologan, pentru Edupedu.ro.

Profesorul de matematică a explicat că soția sa stă acum izolată într-o cameră a apartamentului, iar “baia a devenit dedicată ei”. “Devenim puternici în momentele de criză. Și România a fost puternică în momentele foarte delicate ale existenței ei și uneori citesc din memoriile bunicului meu, care a fost mereu pozitiv inclusiv când a plecat din Ardeal, a ajuns primarul Brașovului, a fost arestat, s-a chinuit apoi să ia o pensie, dar a fost tot timpul pozitiv. România are noroc. Eu cred că și eu am noroc, viața mea nu a fost simplă niciodată din punct de vedere al familiei, dar am răzbit. Și cred în continuare că pot să fac față oricărei situații”, a declarat Radu Gologan pentru Edupedu.ro.

Exit mobile version