Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, despre interesul scăzut pentru Istorie: Reducerea dramatică a numărului de ore și înlocuirea unor profesori de istorie cu suplinitori au generat această reacție

2.588 de vizualizări
Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu / Foto: Turnul Sfatului
Istoria nu mai este un domeniu atractiv pentru studenți. ”În ultimii ani, unele măsuri luate la nivelul Ministerului Educației, adică reducerea dramatică a numărului de ore de Istorie, înlocuirea unor profesori de Istorie cu suplinitori care nu au specializare, au generat această reacție”, a declarat Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, într-o conferință de presă în care a prezentat raportul privind starea universității sibiene, pe 31 martie, conform Turnul Sfatului.

Întrebat de jurnaliști dacă există riscul ca anumite programe să fie lichidate, rectorul instituției a spus că riscul există permanent: „Și nevoile pieței, și interesul candidaților fluctuează. Sunt ani în care interesul merge spre anumite domenii. În ultimii ani au crescut programele din zona Dreptului; au scăzut pe zona științelor umaniste – Istorie, Studiul patrimoniului, anumite programe de la Litere”.

Sorin Radu a recunoscut faptul că Istoria, la care este și titular, se numără printre cele aflate în pericol, potrivit Turnul Sfatului. 

„În ultimii ani, datorită unor măsuri luate la nivelul Ministerului Educației, adică reducerea dramatică a numărului de ore de Istorie sau înlocuirea unor profesori de Istorie cu suplinitori care nu au specializare a generat această reacție. La fel, blocarea pentru mai mult timp a angajărilor în instituții în care absolvenții de Istorie erau cumva favorizați – muzee, instituții de cultură etc. Și efectul s-a văzut imediat. 

Dincolo de faptul că nu mai este ofertantă această meserie, cumva trendul în rândul tinerilor a fost acesta – ce șanse am să găsesc un job dacă în ultimii ani nu se mai scot posturi la inspectoratele școlare? Mesajul care este astfel transmis studenților, doctoranzilor e unul ușor depresiv. Ține de o politică mai largă. Noi am făcut memorii, discuții, am încercat să luăm măsuri, dar nu depinde de noi. Dar nu e o situație specifică României, dacă vorbim de Istorie, ci la nivel european”, a precizat Sorin Radu, citat de Turnul Sfatului.

Psihologia, cel mai competitiv program la ULBS

„Cel mai competitiv program la ULBS este cel de Psihologie. Cele mai multe candidaturi merg la Psihologie, apoi Calculatoare. Medicina a scăzut ca număr de candidați, dar a crescut ca număr de studenți. Dintr-un motiv simplu – pentru că în ultimii ani am organizat admiterea concomitent cu universitățile de medicină și farmacie (UMF). Nu am organizat admiterea separat, ca să avem un număr impresionant de candidați, după care la confirmări să ne trezim că nu vin”, a declarat rectorul ULBS, citat de Turnul Sfatului.


1 comment
  1. interesul este tot mai scazut pentru toatw universitatea pe care o gestioneaza ca pe o feuda dl. Sorin Radu impreuna cu camarila si cu masonii lui … a adus institutia la cel mai mare grad de coruptie din ultimii 25 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

CEDO: vaccinarea obligatorie a copiilor împotriva poliomielitei, hepatitei B sau tetanosului e ”necesară într-o societate democratică”. Curtea a respins plângerile unor cehi ai căror copii nu au fost primiți de grădinițe pentru că refuzaseră vaccinarea

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins plângerile unor cetățeni cehi care au fost amendați sau respinși la înscrierea copiilor la grădiniță pentru că au refuzat să își vaccineze…
Vezi articolul
Daniel David / Foto: UBB

Daniel David, despre „România Educată”: Prin nivelul de viziune eu îl consider un proiect bun. Acum, în zona de implementare trebuie să avem o comisie formată din specialiști în Științele Educației care să monitorizeze. Altfel va fi un haos

“Prin nivelul de viziune, eu îl consider un proiect bun”, spune despre Raportul România Educată Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acesta a declarat la o conferință online organizată…
Vezi articolul