Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: Cu toate riscurile, anul acesta am interzis, de exemplu, detașarea profesorilor în primul an de activitate. Asta nu înseamnă că după primul an încurajăm să se mute imediat

677 de vizualizări
Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat la Prima TV, în emisiunea Viitor pentru România cu Nicoleta Călugăreanu, că „am introdus în metodologiile de mobilitate interdicția de a te detașa măcar în primul an”. „Asta nu înseamnă că după primul an încurajăm să se mute imediat, dar poate că omul prinde drag de locul în care își începe cariera didactică”, a precizat secretarul de stat.

„Cu toate riscurile, știți că anul acesta am interzis, de exemplu, detașarea profesorilor în primul an de activitate, pentru că se întâmpla în următorul fenomen: ne titularizam într-o școală undeva la țară, după care imediat ne gândeam cum să ne mutăm de acolo înainte de a călca în această școală. Am introdus în metodologiile de mobilitate interdicția de a te detașa măcar în primul an”, a menționat acesta.

Sorin Ion a spus că poate profesorul prinde drag de locul în care își începe cariera didactică:

„Asta nu înseamnă că după primul an încurajăm să se mute imediat, dar poate că omul prinde drag de locul în care își începe cariera didactică, plus că are niște avantaje: de la sporul salarial de zonă izolată, există niște măsuri și cu privire la primele de instalare, dar în realitate lucrurile nu trebuie privite la modul „hai să-i recompensăm pe cei care merg în zonele defavorizate”, ci să investim astfel încât zonele defavorizate să nu mai fie defavorizate.”

La începutul lunii septembrie, ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat la TVR Info că „înțeleg foarte bine părinții care spun nu e normal să schimbăm profesorul de, nu știu, matematică anual”. Deca a precizat că noutatea de anul acesta este că cei care se titularizează pe un post nu se mai pot transfera la începutul anului școlar. „Dacă te-ai titularizat pe un post, măcar un an să rămâi acolo, pentru că eu cred că nu pot să iei o decizie dacă rămâi sau nu în școala respectivă până când nu cunoști școala, nu cunoști colectivul”.

Informații de context

Amintim că, în decembrie 2023, Ministerul Educației a anunțat că profesorii care se titularizează în vara 2024 vor fi obligați să predea în școala în care au luat postul cel puțin un an școlar.

Metodologia de mobilitate pentru anul școlar 2023-2024 permitea detașarea încă din primul an după concursul de titularizare: Art. 86 – „(13) Cadrele didactice numite cu statut de titular în baza rezultatelor obţinute la concursul naţional, sesiunea 2023, care s-au prezentat la postul didactic/catedra pe care au fost repartizate şi pentru care s-au încheiat contracte individuale de muncă pe perioadă nedeterminată, pot beneficia de detaşare la cerere, în baza punctajelor obţinute conform anexei nr. 2, precum şi de detaşare în interesul învăţământului în primul an după concurs, pe parcursul anului şcolar 2023-2024, în baza hotărârii comisiei paritare de la nivelul inspectoratului şcolar, cu avizul Ministerului Educației.”

Între timp a fost eliminată posibilitatea candidaților titularizați în baza concursului național de titularizare 2024 de a se detașa pe parcursul anului școlar 2024-2025.

Fenomenul prin care te titularizezi într-o școală, după care până la începerea anului școlar te muți, lasă foarte multe școli fără persoane și trebuie limitat prin metodologie. Verificăm acum juridic cum se poate face acest lucru, pentru că este o îngrădire a dreptului de transfer și care este perioada pe care am putea-o impune”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, într-un interviu pentru Euronews România.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că școlile nu scot posturile titularizabile de teamă că, după ce se ocupă în ședințele publice, oamenii vor pleca la începutul anului școlar, într-un interviu pentru Edupedu.ro din august 2023.

Anul acesta s-au înscris peste 37.500 candidați la Titularizare 2024, dintre care peste 6.800 din promoția curentă, a anunțat Ministerul EducațieiEste cel mai mare număr de candidați din promoția curentă din ultimii 14 ani.

Creșterea numărul de posturi titularizabile a fost provocată de titularizare pe jumătate de normă, scrie ministra Educației Ligia Deca pe Facebook. Aceasta arată că sunt cu 45% mai multe posturi pe durata nedeterminată scoase la concurs în 2024, față de 2023.

În luna martie anul acesta, Edupedu.ro a scris că în acest an școlar este cel mai mare număr de profesori suplinitori, din ultimii 5 ani, care predau în școlile din România: Sunt aproape 44.600 de cadre didactice angajate pe perioadă determinată, în anul școlar 2023-2024.

Edupedu.ro a scris că inspectoratele școlare sunt cele care stabilesc viabilitatea posturilor didactice, pentru anul școlar 2024-2025, potrivit metodologiei de mobilitate, document publicat în Monitorul Oficial. Până acum, viabilitatea posturilor de profesori era stabilită de școală, nu de către inspectoratul școlar.

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ligia Deca: Înțeleg foarte bine părinții care spun nu e normal să schimbăm profesorul de matematică anual. Trebuie să găsim o soluție pentru ca să avem o corespondență mai bună între posturile care s-ar putea ocupa și cei care iau note bune la titularizare
Ligia Deca: Dacă te-ai titularizat pe un post într-o școală, în primul an nu te poți transfera, rămâi acolo
BREAKING Viabilitatea posturilor de profesori nu se mai stabilește la școală, ci de către inspectorate, iar profesorii care se titularizează în vara 2024 vor fi obligați să predea în școala în care au luat postul cel puțin un an școlar
Ligia Deca: Odată ce te-ai titularizat pe un post pentru o anumită perioadă de timp, nu mergi în altă parte. Verificăm acum din punct de vedere juridic cum se poate face acest lucru
Ministrul Educației spune că știe că mai multe posturi ar putea fi viabile pentru titularizare. Școlile, “mai ales din zonele considerate greu atractive”, nu le scot la concurs de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă: Aici avem o problemă de sistem

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Profesorul Cristian Preda: Acordarea de titluri doctor honoris causa este un fel de șantaj al universităților față de oficialii “veșnici” din Ministerul Educației, ca “să nu fie uitate” / Exemplul lui Gigel Paraschiv

Fenomenul acordării de titluri de doctor honoris causa mai multor oficiali din Ministerul Educației (ME), de către “universități și mici, și mari” din țară, este modalitatea prin care acestea șantajează…
Vezi articolul

România a început pregătirile pentru vaccinarea copiilor din categoria 5-11 ani, în așteptarea unei decizii a Agenției Europene pentru Medicamente – Valeriu Gheorghiță / Kituri cu adrenalină pediatrică achiziționate pentru siguranța procesului de vaccinare

În România au început pregătirile pentru vaccinarea copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani, pe care Agenția Europeană pentru Medicamente este așteptată să o aprobe în 25 noiembrie, a anunțat…
Vezi articolul

Reprezentanții studenților: Ministerul să retragă propunerile de modificare a legislației de analiză a doctoratelor, „nu sunt oportune și ar crea dificultăți în sancționarea persoanelor vinovate”. Ministerul a cerut ca tezele să fie verificate integral la fiecare sesizare

Modificările propuse de ministrul Sorin Cîmpeanu la metodologia care reglementează soluționarea sesizărilor de plagiat în doctorate „nu sunt oportune și, finalmente, ar crea dificultăți în sancționarea persoanelor vinovate”, este punctul…
Vezi articolul