„Acele grile de salarizare pe care sindicatele le solicită acum pentru a intra în vigoare într-un termen mai scurt au fost asumate de către Ministerul Educației”, a declarat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, într-o intervenție la Radio România Actualități. Marți ar fi a noua zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai, zilele de 1-2 iunie și 5 iunie fiind zile libere legale în sectorul public.
- La ora 11 este programată o întâlnire la Ministerul Educației cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților, pentru scenariile de modificare a calendarelor examenelor naționale.
„Să nu uităm că acele grile de salarizare pe care sindicatele le solicită acum pentru a intra în vigoare într-un termen mai scurt au fost asumate de către Ministerul Educației împreună cu reprezentanții federațiilor sindicale. Prin urmare, cel puțin din punctul de vedere al Ministerului Educației, referirile legate de salarii, nu numai de salarizare, dar de întreaga finanțare a învățământului din România trebuie să se întâmple. Acum, o garanție mai mare decât o lege care va intra în vigoare nu știu ce am putea…”, a spus Sorin Ion la Radio România Actualități.
Întrebat cât de real este scenariul prelungirii anului școlar, acesta a menționat că „e ultima variantă pe care ne-o dorim” și „ar pune probleme aproape de nerezolvat atât pentru elevi, cât și pentru profesori”. Se remarcă astfel susținerea față de angajații care sunt în grevă.
„E ultima variantă pe care ne-o dorim, mai ales că este o chestiune destul de complicată. Să nu uit că sunt școli în țară în acest moment care au participare la grevă 100% și scoli care au participare 0%. Cele mai multe dintre ele sunt împărțite, o parte dintre profesori sunt în activitate, o parte dintre profesori sunt în grevă. Prin urmare, prelungirea anului școlar ar pune probleme aproape de nerezolvat atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Unii și-au făcut deja orele, alții nu. Ne imaginăm că prelungim anul școlar doar pentru o parte dintre elevi și profesori. Repet, nu-i deloc simplu. Ştiu că poate din afară se vede rezolvabil printr-un act normativ care să prelungească anul școlar, dar realitatea în școli este mult mai complicată”, potrivit lui Sorin Ion.
În prima zi de grevă generală, Ministerul Educației a transmis inspectorilor școlari, prin reprezentanții săi, ca profesorii greviști să nu fie stigmatizați de cei care n-au intrat în grevă, potrivit surselor Edupedu.ro.