Sorin Ion, secretar de stat: Acele grile de salarizare pe care sindicatele le solicită acum pentru a intra în vigoare într-un termen mai scurt au fost asumate de către Ministerul Educației / Prelungirea anului școlar ar pune probleme aproape de nerezolvat atât pentru elevi, cât și pentru profesori

41.745 de vizualizări
Sprin Ion - Inspecțiile pentru Titularizare
Foto: INQUAM Photos / George Călin
„Acele grile de salarizare pe care sindicatele le solicită acum pentru a intra în vigoare într-un termen mai scurt au fost asumate de către Ministerul Educației”, a declarat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, într-o intervenție la Radio România Actualități. Marți ar fi a noua zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai, zilele de 1-2 iunie și 5 iunie fiind zile libere legale în sectorul public.

„Să nu uităm că acele grile de salarizare pe care sindicatele le solicită acum pentru a intra în vigoare într-un termen mai scurt au fost asumate de către Ministerul Educației împreună cu reprezentanții federațiilor sindicale. Prin urmare, cel puțin din punctul de vedere al Ministerului Educației, referirile legate de salarii, nu numai de salarizare, dar de întreaga finanțare a învățământului din România trebuie să se întâmple. Acum, o garanție mai mare decât o lege care va intra în vigoare nu știu ce am putea…”, a spus Sorin Ion la Radio România Actualități.

Întrebat cât de real este scenariul prelungirii anului școlar, acesta a menționat că „e ultima variantă pe care ne-o dorim” și „ar pune probleme aproape de nerezolvat atât pentru elevi, cât și pentru profesori”. Se remarcă astfel susținerea față de angajații care sunt în grevă.

„E ultima variantă pe care ne-o dorim, mai ales că este o chestiune destul de complicată. Să nu uit că sunt școli în țară în acest moment care au participare la grevă 100% și scoli care au participare 0%. Cele mai multe dintre ele sunt împărțite, o parte dintre profesori sunt în activitate, o parte dintre profesori sunt în grevă. Prin urmare, prelungirea anului școlar ar pune probleme aproape de nerezolvat atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Unii și-au făcut deja orele, alții nu. Ne imaginăm că prelungim anul școlar doar pentru o parte dintre elevi și profesori. Repet, nu-i deloc simplu. Ştiu că poate din afară se vede rezolvabil printr-un act normativ care să prelungească anul școlar, dar realitatea în școli este mult mai complicată”, potrivit lui Sorin Ion.

În prima zi de grevă generală, Ministerul Educației a transmis inspectorilor școlari, prin reprezentanții săi, ca profesorii greviști să nu fie stigmatizați de cei care n-au intrat în grevă, potrivit surselor Edupedu.ro.

Citește și:
ULTIMA ORĂ Întâlnire la Ministerul Educației cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților, pentru scenariile de modificare a calendarelor examenelor naționale
Daniel Funeriu: Soluția, azi, este ca de mâine părinții să iasă masiv în stradă. Elevii suferă nu din cauza profesorilor, ci din cauza lui Iohannis și a guvernelor sale, începând cu guvernul Ponta și terminând cu guvernul Ciucă
O nouă zi de grevă generală în școli. Sunt anunțate proteste ale profesorilor în mai multe județe
Ministerul Educației calculează participarea la grevă pe baza discuțiilor informale ale profesorilor pe grupurile de WhatsApp, potrivit secretarului de stat Florian Lixandru. Acesta folosește manipulator informațiile ca să anunțe că „o parte dintre profesori ar ieși din grevă”
SURSE Greva generală în școli continuă, sindicatele anunță profesorii că vor să organizeze un miting de amploare în București, pe traseu mai scurt Guvern-Cotroceni, joi, 8 iunie
Ligia Deca a stopat rapid, în 2005, protestele studențești ce susțineau greva fără precedent a profesorilor, care se desfășura atunci / Ea ceda, ca reprezentant ANOSR la negocieri, la primele promisiuni ale unui ministru instalat de o zi, inclusiv un buget de „5% din PIB” pentru Educație – promisiune încălcată după nici o lună
Mircea Bertea: Nu profesorii ar trebui să fie în stradă. Aceasta n-ar trebui să fie greva profesorilor
Marius Nistor: Revolta este maximă în momentul de față. Noi suntem informați că Parlamentul României nu are de gând să voteze acordarea a 15% din bugetul general consolidat, spune liderul sindical
VIDEO “Elevii sunt cu voi!” / “Nu vă opriți, oricâte amenințări primiți” – Mesaj de sprijin pentru profesori, din partea mai multor asociații de elevi din țară
Scrisoare deschisă a unei profesoare din Suceava: “Nu luptăm doar pentru salariile noastre”, ci “vrem să atragem atenția asupra calității învățământului subfinanțat și ignorat” / “Ne certați, domnule președinte? De când nu ați mai intrat într-o clasă?”
Simion Hăncescu, FSLI: În ultimii ani, dascălii au fost “răsplătiţi” cu umilinţă şi batjocură de toţi cei care au condus destinele acestei țări
Ligia Deca evită, într-o adresă către profesori, orice referire la greva din școli: Vă asigur, stimați colegi, de întreaga mea considerație – document

15 comments
  1. Voi tineti cu dintii de pensiile speciale, pe copii si profesori dai in …. masii!
    Babacloanta de ministra o sa incheie singura toate mediile si o sa-i declare cu bacul promovat pe toti elevii, chiar si pe cei de sunt acum la gradinita, pentru a nu mai avea nevoie de profesori vreo 12 ani. Vai de capul nostru!!!

  2. domnul Sorin Ion susține multi liberali la nivel național ( pe nedrept ) , în funcții de inspectori și directori ( fără valoare , numiți de el , doar pe culoare politică ) !

  3. Dragi Profesori,
    Ar trebui sa fiti evaluati mai des, atat profesional, cat si psihologic. Din experienta avuta cu cei 2 copii in scoala, va pot spune sincer ca sunteti si voi oameni si va impartiti in 2 mari categorii: profesori dedicati, cu vocatie, pentru care am tot respectul, si profesori care sunt profesori doar pentru cele 3 luni de vacanta, pentru a lucra doar cu copiii buni la clasa ca sa obtina pe munca lor gradatii de merit, si care dau copiilor note mici pentru a-i determina sa faca meditatii cu ei in privat.
    Corect ar fi ca la examenele de grad, o cota de 50% din punctajul final al profesorului sa fie stabilita prin votul elevilor si al parintilor de clasele din acel an, vot gestionat prin legislatia GDPR, la fel ca numele copilor la examene. Va spun sigur, dintre toti parintii de elevi care va zambesc cand va intalnesc pe strada, jumatate va injura in gand.
    Va doresc succes tuturor, atat cat meritati fiecare in parte!!

    1. Doamna mamă de 2 copii, v-ați luat după croitoreasa de mâna da Vll-a (Budeanu) ? Doamnă, 3 luni înseamnă 90 de zile! Ia faceți dovada că eu stau în concediu 90 de zile! Doamna mamă de 2 copii, vă asigur că suntem evaluați anual atât în plan profesional cât și psihologic! Gradație de merit? Eu nu am vrut și nici nu vreau pentru că nu am timp să alerg după hârtii. Doamnă, să nu uitați niciodată ceea ce va scriu acum! Le doresc copiilor dumneavoastră să ajungă profesori, să își iubească elevii, să își lase baltă de “n” ori proprii copii pentru cei de la clasă, dar mai ales să vadă cum e să nu se poată bucura de prima zi de școală/serbare a propriilor copii, pentru că, profesori fiind, vor fi nevoiți să afișeze peste durere, părinților și elevilor, un zambet larg cat o felie de pepene.
      Să vă fie rușine, doamna mamă! Mai mult ca sigur nu sunteți un angajat/șef model și 100% în mintea multora se declanșează un taifun atunci când vă faceți vizibilă!
      Așa e când ștergi mucii doar la nasul copiilor tăi! Așa e când habar nu ai că nota minimă la un grad este 8! Așa e când nu știi cum e ca zilnic riști să ajungi in pușcărie pentru lipsa celor 7 ani de acasă a multor elevi! Vă rog să vă priviți în oglindă și să vă răspundeți la următoarea întrebare: “sunt atât de bună încât am dreptul sa judec chiar și un singur om?”
      Multă sănătate, doamna mamă de 2 copii!

  4. De vreo 20 de ani Ministerul Educației și guvernul își asumă verbal 6% din PIB pentru educație. Doar verbal, la fel ca secretarul ăsta de stat. De stat degeaba.

  5. Există mai multe feluri de învățare , cel mai folosit este cel oral , dar ,….aș dori să le aduc aminte că mai există și cel fizic !!!!! Nu le-aș dori guvernanților să îl aprofundeze pe cel fizic de la noi ! L-ar merita cu vârf și îndesat ! Bunicul meu avea o vorbă: prima dată vorbești cu omul frumos , dacă nu înțelege îi explici din nou , dacă nu înțelege nici așa, scoți parul, dacă nici cu parul nu merge,(analiză obiectivă pe subiect) atunci trebuie să-l lași în pace , dar pe câmp… .. prostia și domnia întotdeauna s-au plătit !!!!

  6. După atâtea zile de grevă, tot auzim faptul că ne pasă de învățământul românesc, că ne pasă de finalizarea studiilor unei generații de elevi, că timpul și diversitatea manifestării de protest ne încurcă este mai mult decât penibil și dovedește încă o data că nu sunt capabil de soluții iar întreg aparatul ministerial, guvernamental și președințială este renumerat inutil.
    Nu poți veni cu tichete sume forfetare și pact politic în negocieri salariale, nu poți emite acte normative fără conținut dar cu note de fundamentare nefundamentate, nu poți ca Președinte și fost profesor să echivalezi termenii negociere cu am oferit tot dar de fapt nu am negociat și nu am oferit nimic ba chiar mai mult am întocmit documente ilegale, imorale, dictatoriale.
    Nu vă e rușine! Praful și pulberea să se aleagă de vremelnici funcțiilor ce le ocupați.

  7. Acest domn, pe numele lui Sorin Ion, a pierdut o foarte buna ocazie sa taca. Ministrul Educatiei, care pare a fi de fapt doar un lacheu, trebuia de mult timp sa obtina in guvern, fondurile necesare pentru salarizarea corespunzatoare a profesorilor. Acelasi ministru trebuia sa se lupte pentru Educatie si nu sa fie doar un prapadit de yes-woman a lui Iohannis, Ciuca si Ciolacu. Urmaream zilele trecute cum Iohannis intreba “cum de isi permite …”… indraznesc sa il intreb si eu pe dumnealui cum de si-a permis sa consume milioane de euro, din bani publici, ca sa faca excursii cu caracter personal folosindu-se de inchirieri de avioane de lux scumpe, care culmea faceau escala la Sibiu pentru a o prelua pe sotie. Si as mai intreba pe toti cei care conduc actuala turma politica: cum va permiteti sa dati cu flit educatiei insa va permiteti sa platiti pensii speciale (in special ma refer la cele din justitie) si sa platiti o atata de densa functionarime care nu foloseste nimanui???

  8. Să nu uităm că în 2020 mărirea salariilor profesorilor a fost înghețată, deși existau o LEGE și niște termene. Profesorii au fost mințiți la un moment dat, tot cu o LEGE că le vor fi mărite salariile cu 50%. CINE MAI ARE ÎNCREDERE ÎN STATUL ROMÂN?

    1. Eu nu.Din 90 a început batjocora. Din 2000 au început acțiuni în instanță pentru aplicarea legii , sumele câștigate fiind returnate in cinci ani de fiecare data..

  9. Ce pregatire are Sorin Ion, stie cineva?
    N-a invatat si el ca timpul este doar o dimensiune fizica si nu are sfoara sa tragi de el?! … Ca timpul nu e nici butoi sa-l dai de-a rostogolul … !? Bre, asa cevaaaaa!

    1. eu aș participa la un protest al părinților pentru încheierea grevei, fie și cu un armistițiu, și reluarea orelor în scoli. Școlarii mici ( ciclu primar și gimnazial) sunt tulburați după atâta stat acasă, e absolut nefiresc . O parte importanta din doleanțele profesorilor a fost îndeplinită.

      1. Care parte asa de importanta din doleanțele profesorilor le-a fost îndeplinită????? este vreo lege, oug sau hg prin care sa li se fi dat concret ceva???? Doar promisiuni de care nu se vor tine! Ei nu au respectat o lege în privința măririi salariilor din învățământ și credeți ca vor respecta vreo promisiune?

    2. Domnul secretar de stat , ajuns acum pe cai mari, uitând cum de-altfel se tot întâmpla ,de unde a plecat, dar și mai pregnant de ideea de liberalism, care l- a propulsat, n- a uitat însă de fabula lui Grigore Alexandrescu”Câinele și cățelul”, și ne tot amintește: Eu voi egalitate/Dar nu între căței!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Desfășurarea activității didactice în anul școlar 2021-2022 – tema unei declarații a ministrului Educației, luni, la 13:00, după o săptămână de vacanță pentru toți elevii din sistemul public

Desfășurarea activității didactice în anul școlar 2021-2022 este tema unei declarații a ministrului Educației, luni, la 13:00, potrivit anunțului făcut de Ministerul Educației. Declarația vine după o săptămână de vacanță…
Vezi articolul

Eliminarea din proiectul legii învățământului a examenului de admitere la colegii, solicitată de mai multe organizații din Educație: Este o politică educațională cu dedicație pentru colegiile centenare

Colegiile naționale să nu aibă posibilitatea de a organiza admitere separată, solicită, printr-o scrisoare deschisă, Societatea Academică din România (SAR) și mai multe organizații și asociații ale părinților și elevilor.…
Vezi articolul