Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, spune că nu ar trebui să ne referim la sala în care sunt trimiși elevii care deranjează ora ca fiind una “de detenție”, pentru că acolo elevul poate să citească sau “să scrie un eseu despre lucrurile pe care le-a făcut și care l-au dus acolo în sala de detenție”. În același timp, secretarul de stat a spus la Canal 33 că trimiterea elevilor în această sală este o măsură care vine la pachet cu sancțiuni care pot duce și la exmatriculare.
“N-aș vrea să mut chiar în tragic această poveste. [N. Red sala de detenție ] Este o măsură care împreună cu celelalte măsuri care au fost reintroduse în legea învățământului cum ar fi exmatricularea pentru că foarte multă vreme ea a lipsit din paleta de sancțiuni adresate elevului și ni s-a reproșat că pierdem controlul asupra elevului”, spus secretarul de stat Sorin Ion.
El a subliniat că sala în care ajung elevii care deranjează ora poate fi biblioteca școlii, sau orice altă sală, iar elevii ar putea să citească acolo sau să scrie un eseu despre “lucrurile pe care le-a făcut și care l-au dus acolo în sala de detenție”.
Răspunsul integral al secretarului de stat, Sorin Ion
Sorin Ion, secretar de stat: E puțin nedrept pentru că în limbaj deja există impresia că așa se numesc ele oficial și nu e așa. [N. red săli de detenție]. Cine e profesor știe. Sunt situații care un elev îți perturbă ora și îți face imposibilă desfășurarea orei pentru restul de 25 de elevi, să spunem. Nu întotdeauna ai soluțiile imediate pentru a restabili ordinea în clasă. Și atunci în această sală, i-aș zice mai degrabă sală de reflecție decât de detenție, unde copilul merge și i se dă o sarcină, să citească, de exemplu, să scrie un eseu…eu l-aș pune să scrie despre lucrurile pe care le-a făcut și care l-au dus acolo în sala de detenție.
Atenție, măsura importantă care se trece cu privirea este că ea e însoțită de informare a părintelui, pentru că am primit inclusiv păreri de genul: Copiii o să vrea să iasă de la ore, să meargă la sala de reflecții, cum îi spun eu. Atâta vreme cât părintele este informat la fiecare astfel de incident, atunci și efectele vor fi altele. Și măsurile nu sunt doar la îndemâna școlii ci și la îndemâna familiei. Și asta este de fapt și cheia succesului în a-i mai disciplina pe elevi: familie și școală. Deci este o măsură care în alte țări există de mulți ani. În alte țări chiar se numește sală de detenție la noi nu, dar sperăm să aibă efect. Încă un lucru: nu este obligatorie. Sunt școli care nu au spațiul necesar.
Moderator: Ce facem cu lipsa spațiului și cu ora pierdută?
Sorin Ion, secretar de stat: Indicat ar fi să folosim ca sală biblioteca școlară, acolo unde există și există o sală în majoritatea școlilor, dacă nu, o sală oarecare în care elevul poate să stea supravegheat de un cadru didactic sau personal auxiliar cum este bibliotecarul, dar n-aș vrea să mut chiar în tragic această poveste. Este o măsură care împreună cu celelalte măsuri care au fost reintroduse în legea învățământului cum ar fi exmatricularea pentru că foarte multă vreme ea a lipsit din paleta de sancțiuni adresate elevului și ni s-a reproșat că pierdem controlul asupra elevului.
Exmatricularea prevăzută în noul statut al elevului din anul școlar 2024-2025
În funcție de gravitatea faptelor, elevii pot să fie sancționați prin observație individuală, mustrare scrisă, prin retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul, prin mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași școală sau liceu, prin suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, urmată de preaviz de exmatriculare și, cea mai dură, exmatriculare.
Elevii care tulbură orele pot să fie suspendați de la ore 15 zile, pe durata unui an școlar, prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.
Exmatricularea poate fi decisă de școală fie cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași școală, fie cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă școală/liceu, fie fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.
Noile reguli privind sancțiunile pentru elevi sunt prevăzute în noul Statut al Elevului, intrat în vigoare de acum două săptămâni. Sursa și detalii
Informații de context
Sala de detenție a fost introdusă în școlile din România prin noul Statut al Elevului și se aplică din anul școlar 2024-2025. Măsura nu are un nume dat de Ministerul Educației dar în spațiul public se face referire la sala de detenție, la fel cum apare în filmele americane din anii 2000, iar Ministerul Educației preferă să spună că poate fi o cameră de „liniștire”, un cadru în care, teoretic, elevii să își poată recăpăta calmul, în cazul în care și-l pierd în timpul orei.
Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele, în funcție de resursele existente, a transmis Ministerul Educației. „În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu, sub supravegherea unui cadru didactic”.
Ministra Educației, Ligia Deca, a precizat că posibilitatea ca un profesor să trimită un elev care deranjează ora în alt spațiu din școală este o opțiune, nu este o obligație, și fiecare școală decide setul de reguli și ce înseamnă că un elev deranjează ora.
Camera de detenție a stârnit controverse atât în rândul elevilor, cât și a părinților și profesorilor, în contextul în care fiecare școală trebuie să decidă dacă o aplică sau nu, în funcție de nevoie. Dar Ministerul Educației nu a precizat de exemplu, ce poate face o școală care vrea și are nevoie să aplice măsura dar nu are profesor sau o sală disponibilă.
Ligia Deca a spus doar că “nu este nicio școală obligată să aplice această măsură dacă nu o consideră necesară sau dacă consideră că nu are resursele necesare pentru ea“.
Veronica Bălan, directoarea unei școli din Bistrița-Năsăud, remarca pentru Edupedu.ro că „trebuie să ai un profesor mereu liber, trebuie o planificare pentru așa ceva. Și sincer, nu există întotdeauna un profesor liber tot timpul”.
La Colegiul Gheorghe Lazăr, din Capitală, de exemplu, va fi înființată o sală de reflecție, spune directoarea Ionela Neagoe. Vezi aici cum aplică măsura și alte școli
Într-o intervenție la Digi 24, în prima zi de școală, Ligia Deca a detaliat ce se întâmplă atunci când un elev deranjează oră și trebuie să meargă în acea sală. Elevul care deranjează ora poate fi „extras de către școală într-o sală specială”, fără să i se pună absență, spunea Ligia Deca.
Președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE), Bianca Ivan, spune că e foarte important impactul pe care îl va avea atât asupra elevilor, cât și asupra profesorilor, măsura care permite școlilor să înființeze “săli de detenție sau de liniștire” în care să fie trimiși elevii care deranjează orele. Bianca Ivan a spus la TVR 1 că “trebuie să existe și măsuri și să vedem exact cum putem să-i ajutăm, nu doar să îi pedepsim pe elevi”.