Sorin Ion, despre rezultatele la Evaluarea Națională 2024: Să ia 10 cine știe perfect, asta este ideea. Subiectele din acest an fac mai bine diferența la vârf și aici e vorba de bătălia pentru colegiile de top din România / Pentru mediile sub 5 nici în anii viitori nu avem motive să credem că lucrurile se vor schimba extraordinar

Foto: Inquam Photos / George Calin

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a explicat prăbușirea cu peste 84% a numărului de medii maxime la Evaluarea Națională 2024, comparativ cu 2023, la Euronews România pe 3 iulie. „Să ia 10 cine știe perfect, asta este ideea. Cu media 10 sunt puțini copii anul acesta, așa cum e și normal. Subiectele fac mai bine diferența la vârf și aici e vorba de bătălia pentru colegiile de top din România”, a declarat Sorin Ion.

„Asta arată că subiectele pe care Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație le-a realizat în acest an fac mai bine diferența la vârf și aici e vorba de bătălia pentru colegiile de top din România”, a adăugat Sorin Ion.

În ceea ce privește procentul elevilor cu medii sub 5, „rezultatele sunt oarecum previzibile, nici în anii viitori nu avem motive să credem că lucrurile acestea se vor schimba extraordinar”, a susținut Sorin Ion. 

Intervenția secretarului de stat în Ministerul Educației Sorin Ion, despre mediile de 10 de la la Evaluarea Națională 2024, la Euronews România:

Sorin Ion: „În ceea ce privește procentul elevilor cu medii sub 5, rezultatele sunt oarecum previzibile. Ne aflăm în continuare cu generații care au petrecut 2 ani din cei 4 ani de studiu la Gimnaziu în pandemie, aș putea spune că sunt chiar cei mai afectați, pentru că au făcut clasele a V-a și a VI-a în pandemie, adică punctul de plecare în învățământul gimnazial, dar, repet, dacă ne referim strict statistic, nu ne aflăm în vreo extremă îngrozitoare, să spun așa. Ne aflăm cumva în normalitatea ultimilor ani și nici în anii viitori nu avem motive să credem că lucrurile acestea se vor schimba extraordinar

Dacă vorbim și despre mediile de 10 eu aș spune că rezultatele sunt mai normale și mai sănătoase pentru sistem, dar e doar părerea mea și n-o luați tocmai oficială.

Moderator: Ne îngrijorează faptul că avem doar 65 de medii de 10?

Sorin Ion: Nu neapărat. Asta arată că subiectele pe care Centrul național de politici și evaluare în educație le-a realizat în acest an fac mai bine diferența la vârf și aici e vorba de bătălia pentru colegiile de top din România. Să știți că o astfel de ierarhie, mâine, cu niște subiecte asemănătoare se va schimba. Prin urmare, ne dorim să obținem o ierarhie cât mai bună în zona de vârf sau în zona de performanță, lucru care cu niște subiecte banale nu se poate realiza din acest punct de vedere și sunt profesor de matematică și știu ce vorbesc. Eu cred că subiectele de anul acesta a fost bine echilibrate pentru a realiza o ierarhie cât mai corectă a elevilor.

Să ia 10 cine știe perfect, asta este ideea și anul acesta s-au luat peste 1000 de note de 10 la matematică, 400 la limba română, dar intersecția dintre ele, adică media 10, cu 10 la ambele discipline, sunt destul de puțini copii, așa cum îndrăznesc să spun eu e și normal să nu uităm că avem o scară de notare de la 1-10.

Moderator: Practic, se ia mai ușor 5 și mai greu 10?

Sorin Ion: După cum bine vedeți, nu s-a luat mai ușor 5, 5 s-a luat cam la fel ca anul trecut, dar subiectele pot fi gradate astfel încât să facă diferența la vârf, acolo unde e nevoie să facă diferența, între un copil excepțional și un copil foarte bun, însă să păstreze per ansamblu, curba lui Gauss, curba distribuției normale atunci când vorbim de întreaga scară, de la 1-10”.

Citește și:
Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2024. Prăbușire cu peste 84% a numărului de medii maxime, comparativ cu 2023. Doar 65 de absolvenți de gimnaziu au luat media 10
O singură medie de 10 a fost obținută în tot ruralul românesc, la Evaluarea Națională 2024. Este de la o școală din județul Giurgiu
ANALIZĂ Procentul mediilor peste 5 la Evaluarea Națională 2024 este 74,4 – cel mai slab rezultat din 2020 încoace. Asta înseamnă că 39.100 de elevi sunt sub acest prag după 9 ani de școală
La Evaluare Națională 2024, aproape 40 de mii de elevi nu au reușit să ia media 5 / Rezultatele înainte de contestații
Exit mobile version