„Dacă vorbim de competenţe digitale, trebuie să ne întoarcem cât mai jos pe scara vârstei şi va trebui obligatoriu să revizuim şi curricula la clasele de învăţământ gimnazial, pentru că acum, dacă spun că sunt de vreo opt ani, sunt deja vechi, şi cred că toată lumea înţelege că opt ani în epoca digitală înseamnă foarte mult”, a declarat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în cadrul evenimentului ANIS International Summit, citat de Ziarul Financiar.
Sorin Ion a mai vorbit despre formarea profesorilor în pedagogie digitală și platforma de e-learning a Ministerului Educaţiei, Biblioteca virtuală Edulib.
„Dacă avem pretenţia ca elevii noştri să iasă alfabetizaţi digital, trebuie să avem nişte profesori alfabeţi digital. Avem program de formare pentru 100.000 de profesori pentru pedagogie digitală. numărul total de profesori din învăţământul preuniversitar este puţin peste 200.000, deci obiectiv este jumătate dintre ei, ceea ce e bine. O parte dintre ei au fost deja formaţi”, a spus Sorin Ion, potrivit sursei citate.
- Ministerul Educației a aprobat 19 programe de formare a 100.000 de profesori în pedagogie digitală, într-un apel PNRR de 80 milioane euro. Profesorii vor fi instruiți în pedagogie digitală până în septembrie 2025, în cele 19 programe de formare admise pentru finanțare organizate de universități de stat și private și ONG-uri.
„În acest moment este funcţională şi platforma de e-learning a Ministerului Educaţiei, Biblioteca virtuală Edulib. În fiecare zi întreb câţi utilizatori noi mai avem pe platformă, pentru că sunt create peste 800.000 de conturi şi din păcate nu merge exponenţial cum mi-aş fi dorit eu, dar merge liniar, crescător”, a declarat Sorin Ion.
- Amintim că Edupedu.ro a relatat, la sfârșitul lunii februarie, că Biblioteca Școlară Virtuală EduLib, un proiect de 46 de milioane de euro din fonduri europene și naționale, stătea nefolosită de aproape doi ani, cu 3.600 de lecții digitale pentru 11 discipline plus o platformă de management pentru profesori.
- Abia după ce reporterul Edupedu.ro a întrebat într-o conferință de presă reprezentanții Ministerului de ce nu este funcțională Biblioteca Virtuală și când va fi putea fi accesată de elevi și profesori, a doua zi, oficialii ministerului au transmis instrucțiuni către școli pentru accesul profesorilor și elevilor în platforma educațioanală.
Vezi aici cum se pot loga profesorii - Ministrul Educației a anunțat pe 25 martie că va deschide accesul în Biblioteca Școlară Virtuală EduLib și pentru școlile românești din comunitățile aflate în afara țării, pentru susținerea educației în limba română
2 comments
Școlile gimnaziale nu au laboratoare digitale funcționale sau acestea sunt piese de muzeu cu cheia la director. Vom rămâne și la acest capitol repetenții Europei.
Da, da pedagogie digitală, vestitul Prodigy, unde formatorii cer SCANAREA portofoliului, semnarea olografă și încărcarea acestuia pe platformă.
Kafka era mic copil pe lângă acești politruci de carton.