Sorin Cîmpeanu: Se introduce pentru prima oară învățământul dual în sistemul universitar, ca formă de învățământ – propunere din noua legea a Educației pentru învățământul superior

3.588 de vizualizări
Foto: © Industryviews | Dreamstime.com
Sorin Cîmpeanu a precizat că ar putea fi introdus în viitoarea lege a Educației pentru învățământul superior „învățământul dual în sistemul universitar, ca formă de învățământ”. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă în care au fost prezentate noile legi ale educației.

„Se introduce pentru prima oară învățământul dual în sistemul universitar, ca formă de învățământ, în care responsabilitățile cu privire la desfășurarea activităților de învățare, predare, evaluare sunt partajate între instituția de învățământ superior și agentul economic”.

Aceasta a mai spus că „se reglementează posibilitatea ca instituțiile de învățământ superior de stat și particulare să se constituie în consorții de învățământ dual, conform legii”. 

„Este prevăzută motivarea celor universități care vor dori să susțină pentru prima oară programe de învățământ dual, prin creșterea finanțării cu 30% per student, în comparație cu finanțarea per același student din același domeniu în sistem clasic, deci pentru a încuraja învățământul dual avem o creștere a finanțării de 30% per student”.

Propunerile celor două legi ale Educației vor fi de mâine lansate în dezbatere publică, timp de 35 de zile. Apoi vor fi ajustate în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ. Noile legi ale Educației, una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel superior, ar trebui să intre în vigoare din septembrie 2023, după cum a anunțat Sorin Cîmpeanu.

Amintim că Edupedu.ro a scris încă din luna ianuarie că Sorin Cîmpeanu a anunțat că noua lege a Educației va fi împărțită în două legi: una a învățământului superior și alta a învățământul preuniversitar.

Foto: © Industryviews | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește despre modificările aduse legii învățământului preuniversitar privind admiterea la liceu în 2024schimbările legate de Bac 2027titularizarea profesorilordesființarea inspectoratelor școlareînlocuirea notelor cu calificative și portofoliul educațional obligatoriu de la grădiniță.

2 comments
  1. Foarte bună inițiativa!
    Ar fi bine să aflăm dacă e o varianta îmbunătățită față de învățământul dual preuniversitar si chiar corectată eroarea : agentul economic stimulează elevul (/studentul) cu o bursa si alte facilități dar nu are vreo garanție ca acea persoana (sponsorizată) să se angajeze la acel agent economic, măcar până la compensarea investiției. Drept dovadă (+urmare), cei mai mulți absolvenți nu se angajeaza la acel agent economic 🤷🏻‍♂️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași primește finanțare aproape un milion de lei de la Ministerul Educației pentru activități didactice din cadrul Școlii Gimnaziale „Junior” / Universitatea a primit în folosință și un spațiu de creație al Academiei Române care, în prezent, este “inutilizabil”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a obținut de la Ministerul Educației o finanțare de aproape un milion de lei, bani ce vor fi alocați pentru activități didactice de învățământ…
Vezi articolul

50 de locuri în două clase de învățământ dual, din toamnă, pentru elevi care vor să devină instalatori, în București și Constanța. Încă din școală au avantaje de până la 1.000 de lei pe lună

Două noi clase de învățământ profesional în sistem dual, în București și Constanța, având calificarea de instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze sunt înființate de Asociația Hands across Romania și…
Vezi articolul

RAPORT ANOSR Politizare răspândită, servicii de consiliere „care nu-și îndeplinesc misiunea”. Locuri insuficiente de cazare, burse sociale care nu acoperă cheltuieli de bază – situația studenților din România după ani de fluctuații în eforturile universităților de a le asigura drepturile

Universitățile respectă unele dintre drepturile studenților și le oferă acces la servicii într-o manieră similară cu ultima jumătate a deceniului – de la burse la cazare sau consiliere, după o…
Vezi articolul

Mai multe organizații civice protestează față de invitarea lui Petre Roman și a lui Teodor Brateș la o conferință la Facultatea de Filosofie: Este inadmisibilă transformarea mediului academic într-o tribună a imposturii morale

Mai multe organizații civice au transmis marți un comunicat de protest față de invitarea lui Petre Roman, primul premier post-decembrist, și a lui Teodor Brateș, fost redactor-șef al TVR în…
Vezi articolul