Cîmpeanu renunță la testele noninvazive în școli: Am înțeles argumentele INSP, nu se pot contabiliza în rata de infectare cazurile confirmate prin aceste teste / Ministrul, acum 2 săptămâni: Dacă cineva îmi spune că în Austria, Franța se folosesc aceste teste neinvazive fără ca ele să fie omologate, dați-mi voie să nu cred

7.046 de vizualizări
Sursă foto: gov.ro / Sorin Cîmpeanu
Ministrul Educației renunță la introducerea testelor noninvazive, pe bază de salivă, în școli. “Am înțeles argumentele Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Testarea noninvazivă trebuie reconfirmată printr-o testare invazivă și ulterior cu una PCR. Am înțeles argumentul că testele noninvazive nu ar putea fi luate în calcul la monitorizarea ratei de infectare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3, în ziua în care a semnat alături de noul ministru al Sănătății ordinul comun cu regulile de reîntoarcere la școală a elevilor, după vacanța de Paște.

Trebuie să recunosc că, de data asta, argumentele INSP au fost pertinente“, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Am înțeles argumentele INSP potrivit cărora poate fi utilizat și un test noininvaziv, dar va trebui confirmat printr-un test rapid și un PCR. E vorba de o îngreunare a procedurilor. Trebuie să admit argumentul conform căruia testele noninvazive nu pot fi integrate în sistemul național, nu se pot contabiliza în calculul ratei de infectare cazurile confirmate prin aceste teste“, a declarat Sorin Cîmpeanu și la B1 TV.

Am obținut, și apreciez foarte mult acest lucru, posibilitatea de participare cu prezență fizică indiferent de clasă și rată de incidență pentru toți cei care participă la programul național de cursuri remediale pentru recuperarea pierderilor. Singurii care nu pot participa sunt cei din localitățile carantinate“, a declarat ministrul Cîmpeanu, la B1TV.

Renunțarea la testare vine după ce ministrul Sorin Cîmpeanu a susținut puternic introducerea testelor noninvazive în școli, pentru ca elevii cu simptome să poată fi rapid testați și pentru a se reduce riscul de transmitere a infecției.

Și premierul Florin Cîțu a anunțat oficial că susține înlocuirea testelor invazive pentru depistarea infectărilor cu noul coronavirus cu testele noninvazive, pentru care va asigura finanțarea. „Eu sunt cel care a propus revenirea la școală după ce se face acest test. Testele non-invazive erau propunerea mea, am făcut această propunere după ce am consultat specialiștii care mi-au spus foarte clar că nu există o diferență. Dar e adevărat că în România ele nu sunt în metodologia INSP, dar trebuie ca INSP să le includă în procedură pentru că ele sunt folosite peste tot în lume”, a declarat Florin Cîțu pe 5 aprilie 2021.

Premierul Florin Cîțu le-a spus public miniștrilor Sănătății și Educației în briefingul de după ședința de guvern din data de 25 martie 2021 că își dorește ca „la întoarcerea copiilor la școală, să căutăm resurse ca să-i putem să-i testăm pe elevi după perioada de vacanță”, și că va asigura resursele financiare necesare.

Care erau argumentele folosite de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru susținerea introducerii testelor non-invazive în școli – declarații din 13 aprilie 2021:
  • “Nu există capacitate în sistem. Când nu există capacitate și ai văzut că în două luni ai făcut 2% din teste, este clar că nu trebuie să insiști pe această linie. (…) INSP nu are testele neinvazive în proceduri. Este problema noastră să discutăm cu INSP să ia în considerare introducerea în proceduri, în limitele în care, din punct de vedere al specialității, al competenței medicale, acest lucru este posibil.
  • Noi, cei care nu avem competențe medicale, ne uităm la experiența altor state. Dacă cineva îmi spune mie că în sistemul de învățământ din Austria, din Franța, o listă întreagă de state se folosesc aceste teste neinvazive, folosesc teste neinvazive neacreditate, neomologate, dați-mi voie să nu cred. Știm sigur că se folosesc în alte state, că au relevanță în alte state unde personalul medical este mult mai disponibil decât în România. Și le folosesc pe acestea și se testează de două ori pe săptămână și se bazează pe acele rezultate.
  • Eu voi pleda pentru asta: teste noninvazive.
  • Nu e în competența Ministerului Educației, dar Ministerul Educației se uită la școlile din alte state care folosesc teste noninvazive, care nu necesită personal pentru administrare, ele pot fi chiar autoadministrate. Și, mai cu seamă, care generează un acord mai facil al părinților, pentru că (…) sunt rezerve nu numai pentru vaccinare, sunt rezerve și vizavi de testare. Noi trebuie să înțelegem acele rezerve. (…)
  • Soluția este să nu inventăm roata în țară, soluția este să vedem cum folosesc alte state în școli, dar nu numai în școli, aceste teste noninvazive, care sunt puse la dispoziție gratuit de către stat pentru elevi.”

Sursa declarațiilor

Citește și:
Evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a 2021 se vor susține cu prezență fizică, în luna mai, la fel ca pretestările PISA / Sorin Cîmpeanu: Am obținut participarea cu prezență fizică, indiferent de clasă și rata de incidență, pentru toți elevii care fac cursuri remediale
DOCUMENT Ordinul comun care prevede modul în care vin elevii la școală după Paște a fost semnat. Sunt doar două scenarii și apare viziera transparentă în loc de mască, pentru profesori, acolo unde predarea „impune un contact vizual complet”
Scenariul roșu pentru școli a fost desființat, potrivit lui Sorin Cîmpeanu: Cele două scenarii, galben și roșu, au fost comasate într-un singur scenariu care e valabil peste rata de infectare 1 la mie
Ministrul Cîmpeanu: Soluția pentru testare este să vedem cum folosesc alte state în școli testele neinvazive, care sunt puse la dispoziție gratuit, de către stat, pentru elevi
Premierul Florin Cîțu desființează motivul invocat de Vlad Voiculescu și de secretarul de stat Andreea Moldovan pentru nefolosirea testelor de salivă în școli: Eu le-am propus / INSP trebuie să le includă în metodologie
Premierul Florin Cîțu, către miniștrii Sănătății și Educației: Ce facem cu copiii care merg acum în vacanță? La întoarcerea la școală, să căutăm resurse ca să-i putem să-i testăm pe elevi
Cîmpeanu: Problema testării în școli va fi rezolvată extrem de rapid, după ce a trenat 6 săptămâni. Să fie teste non-invazive, mai ușor de acceptat de către părinți


11 comments
  1. Atunci, hai cu valul n! !
    Oare cat ne mai chinuie asta cu prezența lui? Du te, Campene! Se vede ca nu ti pasa de sănătatea noastră.Doar interese!
    Esti un Incompetent!

  2. Ati trimis elevii in vacanta o luna iar voi nu ati pregatit testarea. Puneti in pericol buna desfasurare a examenelor!

  3. Va interesează sănătatea copiilor noștrii domnilor miniștrii și domnule premier!? A da!? Am uitat aveți traista plina nu va interesează, ne prezentați ca este totul roz, chiar ne luați de prosti!??? Eu va spun luați-vă traista și plecati din scaunele voastre confortabile, cât va mai jucați cu viețile noastre!????

  4. In sfarsit a inteles si el ceva! Bani aruncati pe fereastra la fel ca si testele antigen! Mai intai sa ne prezinte ministerul o evaluare ( se poate face inainte de achizitionarea testelor, nu ca data trecuta) cam cati parinti isi vor da acordul sa faca aceste teste neinvazive si cite cadre didactice vor fi de acord sa participe cu ceva la scuipatul in eprubeta! Cum si cine le va face/strange, unde se va face testarea, in fine sa puna ministerul la punct si sa ne comunice si noua toata logistica pt asta! Si abia pe urma am fi discutat cit sunt de sigure! Ca daca astea ridica vreo suspiciune, asa besigure cum sunt, se poate merge mai departe cu testul antigen sau pcr, nu? Problema e citi vor?

  5. Poezie

    Cu convingere deplina
    Va dam o vacanta plina
    Primavara stati cuminti
    Ca la scoala sa veniti
    Fizic si cu teste line
    O sa fie totul bine.

    Dar iata vacanta-i gata
    Si nu se schimba schimbata
    Tot acasa o sa stea
    Multi copii ca-i galbenea
    Coada asta, vai de ea.

  6. Argumentul că nu pot integrate în sistemul național de bla, bla…. dar cine spune să le integrăm, noi vrem să testăm copii înainte de a întra în școli, atât. În felul acesta în iunie avem valul 4!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Un elev a murit sub peretele prăbușit al căminului Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita. Alte trei victime au fost scoase de sub dărâmături și sunt la spital / Clădirea e pe lista Ministerului Educației de școli cu risc seismic, dar apare ca neîncadrată într-o clasă

Patru copii au fost prinși sub dărâmături, trei au fost scoși de pompieri, iar un băiat a decedat, după ce peretele internatului Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit,…
Vezi articolul

Proiectul de Hotărâre de Guvern prin care 2.500 de școli vor primi granturi de 200.000 de euro pentru a reduce abandonul școlar, aprobat în ședința Executivului de joi. Cîmpeanu: Este vorba de școli cu număr redus de elevi, din mediul rural, acolo unde rata de abandon în 2020 a fost de 26%

Executivul a aprobat, joi, Hotărârea de Guvern pentru lansarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, care va da undă verde pentru fondurile de 3,7 miliarde de euro destinate Educației pe…
Vezi articolul

Rata absolvirii liceului în România a crescut cu 7 puncte procentuale în ultimii 10 ani – raport UNESCO / Țara noastră, tot la finalul clasamentului statelor UE, iar abandonul școlar la liceu a ajuns la 26%

Procentul românilor care finalizează liceul a crescut cu aproape 7 puncte procentuale din anul școlar 2012-2013 până în anul 2022-2023, potrivit raportului Global education monitoring report, 2024/5, Leadership in education:…
Vezi articolul