„Este o problemă exagerată, pentru că de multe ori lor legăm digitalizarea și calitatea educației de toaletă. Toaleta, chiar dacă este în curte, ea poate să fie conformă. Cu toții am fost la festivaluri, cu toții mergem la plajă și sunt toalete conforme”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi24, despre situația toaletelor din școli, făcând o comparație cu festivalurile.
- Amintim că Sorin Cîmpeanu a spus miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că „trebuie să înțelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată”.
- Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă i-a atras atenția ministrului Cîmpeanu pentru declarația făcută de la Palatul Victoria și a spus că aceste toalete nu trebuie să mai existe în România anului 2024. – detalii aici
Ministrul Educației a precizat că „sunt școli în vârf de munte” și „acolo este de înțeles de ce autoritățile locale nu au reușit, pentru că e greu să faci sistem de canalizare”: „În momentul de față avem continuarea lucrărilor de asigurarea conformității, finanțate de Ministerul Educației, prin autorități locale, pentru 126 de școli. (…) Aș vrea să precizez că sunt zeci de școli care au patru elevi, cinci elevi, șapte elevi, sub 10 elevi, zeci de școli cu sub 10 elevi, ca să avem o imagine reală. Sunt școli care sunt în vârf de munte, spre exemplu, cu patru elevi, școli primare: patru elevi în patru clase – clasa I, a II-a, a III-a și a IV-a, câte un elev pe clasă. Sigur că acolo este de înțeles de ce autoritățile locale nu au reușit, pentru că e greu să faci sistem de canalizare. Vor avea o toaletă conformă acolo, dar va fi tot în exteriorul clădirii, aș vrea să precizăm lucrul acesta”.
El a spus că lucrările sunt construcția toaletelor din școli sunt contractate de autoritățile locale: „Nu poate Ministerul Educației să semneze contracte pentru toalete, nu are nici bază legală, autoritățile locale care administrează baza materială au toată răspunderea. Ministerul Educației a asigurat buget”.
Cîmpeanu a mai vorbit despre „incapacitatea autorităților locale” de a utiliza banii de la Ministerul Educației: „E bine să-i întrebăm și pe cei din autoritățile locale, mai ales pe cei care anul trecut au dat înapoi două treimi din bugetul Ministerului Educației. Anul trecut am avut buget pentru asigurarea conformității tuturor școlilor din România. S-a folosit doar o treime, două treimi s-au întors la bugetul de stat. De ce? Pentru incapacitate autorităților locale de a utiliza acești bani”.
„Primăria trebuie să se intereseze, primăria este administratorul bazei materiale. Toaletele sunt parte a bazei materiale”, a declarat ministrul.
Acesta a menționat că sunt 306 școli cu toalete neconforme. „Am spus că acum patru ani erau 2.219 școli cu toalete neconforme, iar acum sunt 306 școli. Din aceste 306 școli, 126 sunt finanțate și trebuie să folosească finanțarea. La finalul anului trebuie să aibă conformitatea asigurată. Rămân 180 de școli, toate sunt școli sub 97 de copii, este numărul maxim de copii, sunt școli izolate”.
Dialogul dintre Sorin Cîmpeanu și moderator, pe tema toaletelor neconforme din școli:
“Moderator: Școli cu toaleta în curte, o problemă exagerată, ați spus dumneavoastră în ședința de Guvern. Premierul nu este de acord cu dumneavoastră. Ce ați vorbit cu premierul despre asta?
Sorin Cîmpeanu: Acum patru ani aveam 2.219 școli cu toalete neconforme. A se face diferența între toalete neconforme și toaleta în curte, vă rog. În momentul de față avem continuarea lucrărilor de asigurarea conformității, finanțate de Ministerul Educației, prin autorități locale, pentru 126 de școli. Sunt alte 180 de școli, și aș vrea să precizez că sunt zeci de școli care au patru elevi, cinci elevi, șapte elevi, sub 10 elevi, zeci de școli cu sub 10 elevi, ca să avem o imagine reală. Sunt școli care sunt în vârf de munte, spre exemplu, cu patru elevi, școli primare: patru elevi în patru clase – clasa I, a II-a, a III-a și a IV-a, câte un elev pe clasă. Sigur că acolo este de înțeles de ce autoritățile locale nu au reușit, pentru că e greu să faci sistem de canalizare. Vor avea o toaletă conformă acolo, dar va fi tot în exteriorul clădirii, aș vrea să precizăm lucrul acesta.
Moderator: Ce înseamnă conforme?
Sorin Cîmpeanu: Toaletele ecologice sunt conforme, spre exemplu.
Moderator: Adică să aibă apă.
Sorin Cîmpeanu: Evident că trebuie să aibă apă. (…) Dar un lucru foarte important, conformitate acestor toalete se popularizează prin lucrări care sunt contractate de autoritățile locale. Singurul care poate să verifice, are datoria să verifice este cel care are relație contractuală. Constructorii, cei care lucrează cu buget acordat de Ministerul Educației, au contract cu autoritățile locale, cu primăriile. Niciun fel de constructor nu are relație cu școala, cu inspectoratul școlar județean sau Ministerul Educației. E bine să-i întrebăm și pe cei din autoritățile locale, mai ales pe cei care anul trecut au dat înapoi două treimi din bugetul Ministerului Educației. Anul trecut am avut buget pentru asigurarea conformității tuturor școlilor din România. S-a folosit doar o treime, două treimi s-au întors la bugetul de stat. De ce? Pentru incapacitate autorităților locale de a utiliza acești bani (…)
Moderator: De soarta copiilor cine se interesează, dacă primarului nu-i pasă?
Sorin Cîmpeanu: Noi toți, fiecare cu competențele conferite de lege. Un contract încheiat între primăria din Teleorman și constructorul care trebuie să reabiliteze acea toaletă, s-o racordeze la rețeaua de canalizare, dacă există, este un contract între părți: între primărie și constructor. Primăria trebuie să se intereseze, primăria este administratorul bazei materiale. Toaletele sunt parte a bazei materiale.
Moderator: Poate Ministerul Educației să meargă în satul din Teleorman să constate că primăria nu și-a făcut treaba, n-a folosit banii, chit că Guvernul i-a pus la dispoziție și să-i spună primarului: ”știi ceva? închidem școală. Copiii vor merge cu microbuzul la școala din satul alăturat.” E o soluție?
Sorin Cîmpeanu: Dacă închizi școala, agravezi și mai mult situația acelor elevi.
Moderator: Sigur. Pe ei îi pui în dificultate. (…)
Sorin Cîmpeanu: De la 2.219 școli, în patru ani, la 306 școli și cele 126 care au primit buget și au primit un buget mediu de 80.000 de lei doar pentru continuarea și finalizarea lucrărilor. Trebuie să fie folosiți. Din ce am văzut în presă sunt situații în care nu se efectuează lucrări, deși ar fi trebuit să fie gata la momentul la care începe școala.
Moderator: Ce v-a zis prim-ministrul, că nouă ne-a spus că a vorbit cu dumneavoastră despre subiect?
Sorin Cîmpeanu: A solicitat un plan prin care să nu mai existe nicio școală cu toaletă neconformă.
Moderator: Până când?
Sorin Cîmpeanu: L-a solicitat până la sfârșitul anului, iar eu am spus că acest plan putem să-l înaintăm în câteva săptămâni.
Moderator: Și cu problemele de care ne-ați vorbit adineauri ce faceți? Puteți merge dumneavoastră să urmăriți fiecare primar, să-l urmăriți, să-l inspectați?
Sorin Cîmpeanu: Împreună cu Ministerul Dezvoltării, cu Ministerul de Interne, care are prefecți, este și eu sarcină a prefectului din această aceste județe, prefectul și consiliile județene au relația cu autoritățile locale.
Moderator: În ședința de Guvern ați mai spus ceva. Ați spus că e o problemă exagerată și că felul în care arată toaletele nu are legătură cu actul educațional, pentru că, spuneți dumneavoastră, „mulți dintre noi am făcut performanță în școlile acestea”.
Sorin Cîmpeanu: Haideți să luăm afirmația completă. Deci, am spus și mențin ceea ce am spus. Problema grupurilor sanitare neconforme din școli este o problemă importantă, ea trebuie să fie rezolvată și va fi rezolvată. Exact acestea au fost cuvintele. Pe de altă parte, este o problemă exagerată, pentru că de multe ori lor legăm digitalizarea și calitatea educației de toaletă. Toaleta, chiar dacă este în curte, ea poate să fie conformă. Cu toții am fost la festivaluri, cu toții mergem la plajă și sunt toalete conforme.
Moderator: Mergem 1-2 zile. Copii aceea merg și, în februarie, la – 20 °, tot în toaleta din fundul curții.
Sorin Cîmpeanu: Nu iau apărarea autorităților locale. În vârf de munte, o școală cu patru elevi care trebuie să aibă acces la educație, în vârf de munte, nici Elveția, nici Statele Unite, nici Japonia nu au inventat rețeaua de canalizare. În vârf de munte, acolo, sunt acele școli cu patru copii. Acolo e greu de rezolvat. Acolo toaleta va trebui să fie conformă, dar în exteriorul școlii.
Moderator: 1.500 de școli noi avem în vârful muntelui, cum spuneți dumneavoastră, adică e vorba doar de școli în vârful muntelui?
Sorin Cîmpeanu: Nu, e vorba de, vă dau exemplu, școala Mărgineni din județul Alba are patru elevi.
Moderator: Acestea sunt niște excepții, haideți să zicem câteva zeci, nu? Față de 1.500?
Sorin Cîmpeanu: Care 1.500? Am spus că acum patru ani erau 2.219 școli cu toalete neconforme, iar acum sunt 306 școli . Din aceste 306 școli, 126 sunt finanțate și trebuie să folosească finanțarea. La finalul anului trebuie să aibă conformitatea asigurată. Rămân 180 de școli, toate sunt școli sub 97 de copii, este numărul maxim de copii, sunt școli izolate. (…)
Cu regret vă spun că Ministerul Educației nu are în subordine autoritățile locale. Ministerul Educației a dat buget. (…) În patru ani, 1.900 de școli au rezolvat problema. Au rămas 300. Am dat asigurări că …
Moderator: Pe care le rezolvați într-un an. Acesta este obiectivul pe care vi l-a dat domnul prim-ministru.
Sorin Cîmpeanu: Dar nu le poate rezolva Ministerul Educației sigur. Noi finanțăm. Ministerul Educației nu poate încheia contract pentru toaletă, primăria încheie contract. Deci, împreună cu primăriile și cu Ministerul Dezvoltării.
Moderator: Educatori, învățători de la țară care ne povestesc cum copiii fac pe ei, între clădirea școlii și toaleta care este din curte, pentru că sunt mici, ajung foarte târziu.
Sorin Cîmpeanu: Este o problemă gravă.
Moderator: Are legătură cu actul educațional?
Sorin Cîmpeanu: Am spus că nu are legătură directă cu calitatea educației. Calitatea educației privește relația dintre profesor și copil, în mod special. (…) Nu poate Ministerul Educației să semneze contracte pentru toalete, nu are nici bază legală, autoritățile locale care administrează baza materială au toată răspunderea. Ministerul Educației a asigurat buget. (…)
Informații de context
În luna mai a acestui an, un număr de 126 de unități de învățământ preuniversitar de stat erau pe lista aprobată de Guvern pentru primirea de fonduri ca să construiască toalete, în locul latrinelor existente. Tot atunci, ministrul Educației a anunțat că dacă acești bani alocați acum vor fi investiți, conform planului, ar mai rămâne 199 de structuri cu latrine. – detalii aici
Statisticile despre toaletele din școli sunt diferite la fiecare raportare oficială. De exemplu, în decembrie 2020, Guvernul României a aprobat un memorandum în care scria că peste o treime dintre școli sunt fără toalete interioare și nu au autorizație sanitară. Concret, potrivit documentului situația ar sta în felul următor:
- 12.712 clădiri școlare nerenovate;
- 4.414 școli care folosesc sobe pentru încălzire;
- 5.826 de școli care nu au autorizație sanitară;
- 3.884 nu au surse de apă adecvate;
- 6.180 de școli nu au toalete interioare;
- 12.359 de școli nu au rampă de acces
- 15.007 școli nu au toalete adaptate persoanelor cu dizabilități.
În raportul final România Educată, publicat pe 14 iulie 2021, scrie că „’Strategia pentru modernizarea infrastructurii educaționale 2018 – 2023′ identifică aproximativ 4.200 de școli din România (însumând peste 155.486 de elevi) care nu au grupuri sanitare în incinta școlii, jumătate dintre acestea fiind amplasate în curte lipsite de apă curentă și canalizare”.
Documentul are și o actualizare a datelor – „La nivelul anului 2021, din datele transmise de către Ministerul Educației, din numărul total de clădiri cu destinația săli de curs, laboratoare, sală de sport, cămin sau cantină din învățământul preuniversitar, un număr de 3.191 clădiri nu au autorizație sanitară, fiind proporțional mai numeroase în mediul rural decât în cel urban.
Este important să notăm și că o parte semnificativă a autorizațiilor sanitare a fost obținută în baza unei declarații pe propria răspundere a directorului unității de învățământ”.
Un studiu realizat de UNICEF a arătat că România se află pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene în privința grupurilor sanitare neconforme, iar în lume se află la un nivel asemănător cu state ca Mongolia și Uzbekistan.