Sorin Cîmpeanu își neagă din nou plagiatul printr-un raport făcut de universitatea pe care o conduce, cu numele semnatarilor șterse: “Suportul didactic nu poate face obiectul unui presupus plagiat, nefiind și nepretinzând a fi o creație științifică proprie”

413 vizualizări
Sorin Cimpeanu / Foto: INQUAM Photos / George Călin
Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a publicat pe pagina sa de Facebook două rapoarte privind acuzațiile de plagiat din cursul său, “Irigații desecări, combaterea eroziunii solului, irigarea culturilor”, acuzații ce au dus la demisia sa din funcție: raportul comisiei de etică a USAMV-B și raportul unui grup interuniversitar de experți în domeniul îmbunătățirilor funciare. Concluzia acestuia din urmă este aceea că “suportul didactic nu poate face obiectul unui presupus plagiat, nefiind și nepretinzând a fi o creație științifică proprie”. De remarcat, în niciunul dintre rapoarte nu este dezvăluită identitatea vreunui membru din comisia de etică ce a realizat analiza.
  • Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit în pressone.ro că Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B).
  • Niciunul dintre rapoartele prezentate de Sorin Cîmpeanu nu conține numele sau elemente de identificare ale membrilor comisiei de etică a USAMV, comisie ce a verificat acuzațiile de plagiat. Edupedu.ro a încercat să identifice pe site-ul Universității componenta comisiei de etică, dar nu a reușit acest lucru.
  • Nu este prima oară când Sorin Cîmpeanu publică pe Facebook documente fără elemente de identificare a celor care au făcut o analiză. A făcut același lucru și în cazul evaluării lucrării sale de doctorat. – detalii aici

Fostul ministru Sorin Cîmpeanu publică, pe pagina de Facebook, o serie de documente din care reiese faptul că materialul didactic Îmbunătățiri funciare și irigarea culturilor. Lucrări practice, ediția 2006, nu este un plagiat.

Sunt două rapoarte despre care fostul ministrul spune că ar dovedi faptul că nu a plagiat: unul al Comisiei de etică a USAMV-B (n. red. Universitate condusă acum de Sorin Cîmpeanu, după ce și-a reluat mandatul de rector suspendat pe perioada cât a fost ministru al educației) și unul al unui grup interuniversitar de experți în domeniul îmbunătățirilor funciare.

Primul raport, prezentat de Cîmpeanu ca fiind al Comisiei de Etică a USAMV, subliniază că materialul didactic este util studenților și nu este rezultatul unui plagiat: “În concluzie rezultă că lucrările analizate corespund scopului didactic propus, fiind foarte utile și necesare studenților și nu se confirmă acuzele publice. Comisia constatat că au fost respectate atât uzanțele universitare cât și normele de etică și deontologie profesională. Pe baza constatărilor prezentate în acest raport considerăm că materialul didactic Îmbunătățiri funciare și irigarea culturilor. Lucrări practice, ediția 2006, autor prof.univ. dr Sorin Cîmpeanu și prof. univ. dr Ionel Jinga, nu este rezultatul unui plagiat”.

  • Amintim că la două zile de la ancheta care a dezvăluit un plagiat masiv în cursul său universitar, fostul ministru al Educației a venit cu următoarea explicație publică: profesorul Ioan Pleșa, unul dintre autorii de facto ai cursului plagiat, ar fi considerat „oportun” și „necesar” ca Sorin Cîmpeanu „să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat și pe care l-am perfecționat împreună cu domnia sa, vreme de 15 ani”. – mai multe detalii aici

În aceeași postare, Sorin Cîmpeanu publică, potrivit acestuia, și concluzia raportului grupului interuniversitar de experți în domeniul îmbunătățirilor funciare: “În urma analizei efectuate considerăm că în elaborarea lucrării “Irigații desecări, combaterea eroziunii solului, irigarea culturilor” au fost respectate atât uzanțele universitare cat și normele de etică și deontologie profesională. Este improprie noțiunea de suspiciune de plagiat la nivelul unui raport unui suport didactic structurat în acest fel. Nu considerăm că materialul este susceptibil să poată face obiectul unui presupus plagiat, nefiind și nepretinzând a fi o creație științifică proprie, precum sunt, spre exemplu, lucrările științifice sau tezele de doctorat. În concluzie, precizăm că lucrările analizate corespund scopului didactic propus, fiind foarte utile și necesare studenților și nu se confirmă acuzele publice formulate de către nespecialiști”.

Raportul Comisiei de etică a USAMV-B, prezentat de Sorin Cîmpeanu (sursa):
Raportul unui grup interuniversitar de experți în domeniul îmbunătățirilor funciare (sursa):
Citește și:
Universitatea de Agronomie din București, la care este profesor și doctor Sorin Cîmpeanu, nu a identificat niciodată un caz de plagiat, din 1852 până în prezent, potrivit ministrului Educației – VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Cătălin Raiu, lector universitar în Științe Politice, cu studii în teologie: Este o problemă modul în care e predată teologia în Facultățile de teologie. Se creează un fel de analfabetism în privința culturii politice și ai preoți care desconsideră virtuțile democrației / Ideea mea de reformă: cursuri pentru studenții teologi despre modul în care funcționează democrația, ce este libertatea religioasă, dialogul inter-religios

„Suntem în fața unei mistificări a istoriei, pentru că mulți oameni care s-au alăturat susținerii acestor mesaje fie nu cunosc adevărul istoric, fie preferă să interiorizeze doar o parte seducătoare…
Vezi articolul

Telefoanele mobile, interzise în școlile din Anglia pentru elevi, inclusiv în pauze, anunță Guvernul britanic. Ministrul Educației: Școlile sunt locuri în care copiii trebuie să învețe, iar telefoanele sunt o distragere nedorită

Elevii din școlile din Anglia nu vor mai putea folosi telefoanele mobile la școală, anunță guvernul britanic, care susține că va trimite ghiduri în școli pentru a implementa noua măsură.…
Vezi articolul

Ultimatum dat de sindicatele din Educație partidelor politice, să spună public dacă susțin un acord pentru profesori, după ce premierul și Guvernul “au mințit”: Știm cu toții că pentru un militar de carieră cuvântul dat și onoarea sunt cele mai de preț lucruri

Trei sindicate din Educație solicită partidelor din coaliția de guvernare “să declare public dacă susțin sau nu învățământul românesc, având în vedere refuzul Prim-ministrului României, Nicolae Ionel Ciucă, de a…
Vezi articolul