Sorin Cîmpeanu în 2015, ministru în Guvernul Ponta: E nevoie de o nouă lege a educației, rezultată în urma unei consultări largi / Cîmpeanu în 2021: România educată a beneficiat de cea mai largă consultare publică. O lege a educației e absolut necesară

Sorin Cimpeanu si Victor Ponta / Foto: Agerpres

Sorin Cîmpeanu a trecut în 6 ani prin 3 partide politice, pentru ca din poziția de ministru PNL al educației să găsească proiectul de lege despre care în 2015 spunea, pe când era ministru în guvernul condus de social-democratul Victor Ponta, că este nevoie să înlocuiască actuala legislație în domeniu. “Nimeni nu poate să conteste că proiectul România educată a beneficiat de cea mai largă consultare publică organizată în România”, a declarat marți seară Sorin Cîmpeanu la Realitatea Plus, unde a anunțat că o nouă lege a educației “este absolut necesară”.

Dorința lui Cîmpeanu de a realiza o nouă lege a educației nu este, însă, nouă. În 2015, pe când era ministru al educației în Guvernul Ponta, unde a intrat susținut de PC, acesta declara: “S-a stabilit, în urmă cu câteva zile, la o întâlnire comună cu reprezentanții sindicatelor din învățământul superior și din preuniversitar, necesitatea unei noi legi a educației“.

Paradoxal, Cîmpeanu anunța atunci, în 2015, acea nouă lege a educației după ce tot Guvernul Ponta modificase radical legea educației 1/2011 printr-o Ordonanță de Urgență (OUG) care adusese schimbări în 97 de puncte din lege. Întrebat atunci de presă de ce mai e nevoie de o nouă lege, când propriul său guvern tocmai o modificase masiv pe cea în vigoare, Sorin Cîmpeanu din executivul Ponta răspundea:

Trei zile mai tarziu, pe 10 mai 2015, într-o conferință susținută la sediul PSD, Sorin Cîmpeanu anunța că noul proiect de Lege a educației urmat să fie lansat în dezbatere în iunie 2015.

În iunie, proiectul de lege s-a dovedit a fi unul transmis de comisia de învățământ a Senatului, condusă atunci de Ecaterina Andronescu, la care Cîmpeanu ca ministru anunța că va aduce următoarele noutăți: posibilitatea unei evaluări la clasa a X-a și introducerea Bacalaureatului profesional, susținut puternic de Ecaterina Andronescu. (Sursa)

Întrebat în 2015 dacă BAC-ul profesional nu lovește puternic orice șansă de dezvoltare a învățământului profesional, Cîmpeanu răspundea:

O nouă lege a educației nu s-a concretizat în 2015, la finalul anului Victor Ponta demisionând împreună cu tot guvernul, după protestele masive care au urmat tragediei din Club Colectiv.

După demisia guvernului Ponta, președintele Klaus Iohannis l-a numit pe 5 noiembrie 2015 premier interimar pe Sorin Cîmpeanu:Am acceptat demisia premierului Ponta. Am decis azi să numesc ca premier interimar pe Sorin Cîmpeanu, ministrul educației. Am semnat ambele decrete“. (Sursa)

Sorin Cîmpeanu a fost membru ALDE, apoi a fondat alături de Victor Ponta partidul Pro România, pentru ca în urmă cu doar un an – în ianuarie 2020 – să treacă la PNL. El a devenit direct membru în conducerea centrală a partidului, în Biroul Executiv, după ce și-a negociat intrarea în Partidul Național Liberal odată cu decizia de a acorda votul de învestitură pentru guvernul liberal, după cum a relatat pe larg G4Media.ro.

Pe 23 decembrie 2020 a fost propus oficial ministru al Educației în guvernul condus de liberalul Florin Cîțu și în aceeași zi a preluat cel de-al doilea mandat de ministru al Educației, pe fondul criticilor dure lansate de mai multe mișcări și asociații, inclusiv Rezist și Corupția Ucide, împotriva numirii sale ca ministru al Educației.

Bacalaureatul diferențiat a apărut în aceeași zi, 23 decembrie 2020, în Programul de Guvernare, capitolul Educație, al guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR. Doar o zi mai târziu, Sorin Cîmpeanu declara din fața Ministerului Educației că Bacalaureatul va fi un examen diferențiat „în funcție de specificul fiecărui candidat” și a dat un exemplu în privința bacalaureatului profesional care ar trebui să permită accesul doar în universități tehnice. (Detalii aici)

La două săptămâni de la preluarea mandatului de ministru al Educației în Guvernul Cîțu, liberalul Sorin Cîmpeanu a declarat următoarele cu privire la o nouă lege a educației:

Foto: Agerpres
Ludovic Orban, după ce Sorin Cîmpeanu a fost propus ministru al Educației în Guvernul Cîțu: E garanția implementării ‘România educată’
Ludovic Orban / Foto: Captura Facebook.com

Președintele PNL, fostul premier Ludovic Orban, a declarat pe 23 decembrie despre Sorin Cîmpeanu, noul ministru propus de partidul său și susținut puternic chiar de el în poziția de ministru al Educației, că “Domnul Cîmpeanu este rectorul Universității de… Facultății veterinare, este președintele asociației rectorilor, noi îi spunem rectorul rectorilor. Este, de asemenea, președinte pe zona de francofonie, e o un om cu o reputație nu numai internă, ci și internațională foarte bună”, a declarat Ludovic Orban.

“Eu cred că trebuie analizată cariera dlui Cîmpeanu în integralitatea sa, iar cariera universitară este o carieră universitară care îl recomandă. Practic, Sorin Cîmpeanu e garanția implementării programului România educată [proiectul lansat de președintele Klaus Iohannis – N.Red.] care își găsește exprimarea foarte serioasă în programul de guvernare și noi avem încredere că are capacitatea să pună în aplicare acest program”, a continuat Ludovic Orban.

Amintim că Sorin Cîmpeanu este rectorul Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV), aflat la al treilea mandat de rector printr-o portiță introdusă în lege în 2014, este și președintele Consiliului Național al Rectorilor (CNR) și ocupă pentru a doua oară portofoliul de ministru al Educației.

În 2019, președintele Klaus Iohannis l-a decorat, cu prilejul zilei de 1 Decembrie, pe Sorin Cîmpeanu cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Citește și:
Ludovic Orban, bâlbâieli cu privire la noul ministru propus al Educației: Domnul Cîmpeanu este rectorul Universității de… Facultății veterinare, este președintele asociației rectorilor, noi îi spunem rectorul rectorilor / E garanția implementării ‘România educată’
Cine este Sorin Cîmpeanu, propunerea finală a PNL pentru funcția de ministru al Educației: inițiatorul ordonanței pentru amnistierea plagiatorilor și rectorul universității la care Baranga a devenit coordonator de doctorate fără diplomă de BAC

Exit mobile version