Sorin Cîmpeanu: Facem tot posibilul ca un draft al unui nou pachet legislativ în educație să existe cât mai rapid, după finalizarea consultărilor în cadrul proiectului “România Educată”

560 de vizualizări
Sorin Cimpeanu / Foto: gov.ro
Facem tot posibilul ca un draft al unui nou pachet legislativ în educație să existe cât mai rapid, după finalizarea consultărilor în cadrul proiectului “România Educată”, a declarat astăzi ministrul Sorin Cîmpeanu, după o serie de discuții cu reprezentanții părinților la sediul Ministerului Educației.

Sorin Cîmpeanu, cele mai importante declarații:

  • “În momentul în care va exista un draft al unui nou pachet legislativ în Educație, el va fi supus consultărilor și dezbaterii fără niciun fel de întârziere. Facem tot posibilul ca acest draft să existe cât mai repede posibil după încheierea dezbaterilor în cadrul proiectului România Educată.
  • Pentru eliminarea inechităților, am prezentat Programul Național pentru Reducere a Abandonului Școlar, chiar astăzi am avut o videoconferință cu reprezentanții inspectoratelor școlare, i-am rugat să se asigure că vor fi transmise solicitări de la toate școlile care se confruntă cu probleme ce țin de abandonul școlar, un fenomen care este într-o creștere mai mult decât îngrijorătoare, îndeosebi în mediul rural.
  • La finalul lunii martie, va trebui să avem deja încheiate contractele de finanțare pentru primele 750 de școli, cele mai vulnerabile din perspectiva abandonului școlar. Este vorba de finanțări de până la 200.000 de euro, în care sunt cheltuieli cu orele de meditație, cu orientarea școlară, cu mediatori școlari, consiliere. Acei elevi pot participa la tabere care să fie plătite din acest grant, la excursii etc.
  • Această măsură trebuie implementată în paralel cu achiziția de microbuze școlare. Cele 3.200 de microbuze școlare echivalente 8+1 locuri care să faciliteze, de asemenea, accesul la școală.
  • Un sistem de burse atractiv ca să nu părăsească școala. Dincolo de cele șase tipuri de burse existente, care au crescut în cuantum, i-am rugat pe părinți să popularizeze șansa elevilor care au peste 7,50 și se încadrează în criteriile pentru obținerea bursei de studiu, să depună cerere pentru a o obține în semestrul II, în termen de 10 zile de la începutul semestrului. Bursa este de 150 de lei.
  • Numărul bursierilor în anul 2020 a fost de 233.000, din care 123.000 au primit bursă de merit. Am crescut la 605.000 număr total elevi care au primit burse în 2021, iar numărul estimat pentru 2022 este de 660.000″.

Iulian Cristache, președintele Federației Părinților:

  • “Înțelegem ca nu se poate opri aceasta viză de flotant, dar se ajunge de la ore de 50 de minute la ore de 30 de minute (din cauza aglomerării unor școli foarte căutate de părinți, cu foarte mulți elevi înscriși)”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Neurostiinta la Clasă - Paul Olteanu, Diana Mișa, Sorin Ion / Foto: GMP PR

Reacția organizatorilor “Neuroștiința la clasă” cu privire la erorile științifice aduse în fața elevilor prin podcastul Mind Architect, greșeli semnalate de 3 oameni de știință: “Împreună putem contribui la educația unei generații care va fi, poate, mai senină, mai blândă cu sine și cu greșelile celor din jur” / Ce spune echipa sa despre lipsa de studii în domeniu în cazul Paul Olteanu

După ce a adus în fața elevilor un program de neuroștiință organizat de nespecialiști, cu sprijinul Ministerului Educației, echipa “Neuroștiința la clasă” le cere specialiștilor să corecteze din mers informațiile…
Vezi articolul

La simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024 lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată, anunță Ligia Deca

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat generalizarea evaluării digitalizate începând cu simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024, într-un mesaj pe pagina oficială de Facebook: „Lucrările tuturor elevilor care vor…
Vezi articolul

Daniel Funeriu, despre anunțul noilor legi ale Educației: Trebuie profesori buni, mai bine plătiți, pentru că problema României nu este curriculumul prost, ci calitatea prea scăzută a profesorilor / Unica soluție pentru părinții de azi, dacă nu sunt mulțumiți de ce se întâmplă la clasă, este să dea meditații copiilor

Fost ministrul al Educației, autor al Legii Educației nr. 1/2011, Daniel Funeriu a subliniat la Europa FM principalele probleme din sistemul de educație și cum ar putea fi combătute. Opinia…
Vezi articolul

La o săptămână de la încheierea dezbaterilor, ministrul Cîmpeanu anunță aproape 10.000 de amendamente la proiectele de legi și că în minister e foarte mult de muncă: „În paralel, lucrăm la lista elevilor care au obținut nota 10 la Bacalaureat și la Evaluarea Națională”

„Lucrăm la lista elevilor care au obținut nota 10 la Bacalaureat și la Evaluarea Națională. Pe 3 septembrie vom avea închisă această listă, după ce vor fi anunțate și rezultatele…
Vezi articolul