Sorin Cîmpeanu: Eliminarea unor incompatibilități la promovarea pe post a fost cerută de toate universitățile și elimină ipocrizia existentă în sistemul de învățământ superior românesc

4.048 de vizualizări
Promovarea pe post - incompatibilități
Sorin Cimpeanu / Foto: Inquam Photos – Alexandra Pandrea
Eliminarea anumitor incompatibilități din metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante în universități a fost cerută de toate universitățile românești, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului Rectorilor, Sorin Cîmpeanu.

“Practic, putem spune că această măsură elimină ipocrizia existentă din această perspectiva în sistemul de învățământ superior românesc, aliniindu-l la reglementările existente în Europa și SUA”, a declarat Cîmpeanu.

Declarația integrală a lui Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor:

Metodologia de concurs adoptată prin HG armonizează procedurile cu posibilitatea ‘promovării pe post’ în paralel cu “concursurile deschise”, cu condiția respectării întocmai a exigențelor impuse la nivelul concursurilor deschise. Această solicitare a tuturor universităților românești a fost inclusă în trei Rezoluții CNR, fiind o practică internațională. Practic, putem spune că această măsură elimină ipocrizia existentă din această perspectiva în sistemul de învățământ superior românesc, aliniindu-l la reglementările existente în Europa și SUA.

Păstrarea la nivelul HG întocmai a incompatibilităților definite în lege, elimină un conflict major de reglementare (între lege și HG), făcând real aplicabil filtrul incompatibilităților.”

Promovarea pe post – incompatibilități: Informații de background

Amintim că profesorii universitari și cercetătorii își pot evalua de acum înainte asociații din firme și șefii din proiectele europene, la concursurile pe post organizate de universități. De asemenea, a fost scoasă interdicția ca evaluatorii să fi primit de la candidați “servicii sau foloase de orice natură”, în perioada examenului sau cu 5 ani înainte.

Aceste modificări la metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învăţământul superior au fost făcute ieri de către Guvernul Dăncilă.

Guvernul Dăncilă a modificat Metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învăţământul superior, printr-o Hotărâre aprobată în ședința de vineri a executivului.

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ieșirea din șablon la Matematică. Profesorul Robert Eckstein: Să descoperim nu care e copilul mai bun și care e copilul mai slab, ci la ce este bun fiecare copil în parte și să adaptăm ceea ce lucrăm cu el la acest specific

Personalizarea predării și adaptarea acesteia la specificul fiecărui copil – acestea au fost propunerile făcute de profesorul de matematică Flavian Georgescu și de Robert Eckstein, profesor de informatică, într-o intervenție…
Vezi articolul

Preotul care a făcut declarațiile scandaloase despre viol și femeile musulmane a demisionat din funcția de prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă. Surse: Răducă se va pensiona în cursul acestui an

Preotul care a făcut declarațiile scandaloase despre viol și despre femeile musulmane a demisionat în această după-amiază din funcția de prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă, a anunțat Universitatea din…
Vezi articolul
Modificările pentru Bacalaureat -Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul…
Vezi articolul