Sorin Cîmpeanu: Eliminarea unor incompatibilități la promovarea pe post a fost cerută de toate universitățile și elimină ipocrizia existentă în sistemul de învățământ superior românesc

4.044 de vizualizări
Promovarea pe post - incompatibilități
Sorin Cimpeanu / Foto: Inquam Photos – Alexandra Pandrea
Eliminarea anumitor incompatibilități din metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante în universități a fost cerută de toate universitățile românești, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului Rectorilor, Sorin Cîmpeanu.

“Practic, putem spune că această măsură elimină ipocrizia existentă din această perspectiva în sistemul de învățământ superior românesc, aliniindu-l la reglementările existente în Europa și SUA”, a declarat Cîmpeanu.

Declarația integrală a lui Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor:

Metodologia de concurs adoptată prin HG armonizează procedurile cu posibilitatea ‘promovării pe post’ în paralel cu “concursurile deschise”, cu condiția respectării întocmai a exigențelor impuse la nivelul concursurilor deschise. Această solicitare a tuturor universităților românești a fost inclusă în trei Rezoluții CNR, fiind o practică internațională. Practic, putem spune că această măsură elimină ipocrizia existentă din această perspectiva în sistemul de învățământ superior românesc, aliniindu-l la reglementările existente în Europa și SUA.

Păstrarea la nivelul HG întocmai a incompatibilităților definite în lege, elimină un conflict major de reglementare (între lege și HG), făcând real aplicabil filtrul incompatibilităților.”

Promovarea pe post – incompatibilități: Informații de background

Amintim că profesorii universitari și cercetătorii își pot evalua de acum înainte asociații din firme și șefii din proiectele europene, la concursurile pe post organizate de universități. De asemenea, a fost scoasă interdicția ca evaluatorii să fi primit de la candidați “servicii sau foloase de orice natură”, în perioada examenului sau cu 5 ani înainte.

Aceste modificări la metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învăţământul superior au fost făcute ieri de către Guvernul Dăncilă.

Guvernul Dăncilă a modificat Metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învăţământul superior, printr-o Hotărâre aprobată în ședința de vineri a executivului.

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoara Violeta Dascălu anunță că a revenit în țară, recunoscătoare pentru ajutorul oferit: Mi-ați mai dat o șansă la viață! / Fosta directoare a Școlii Gimnaziale „Ferdinand I” a făcut un apel umanitar în noiembrie 2022 pentru a avea acces la tratament într-o clinică din Turcia

Este un nou început și primul pas spre vindecare, scrie profesoara de Geografie Violeta Dascălu, pe Facebook, într-un mesaj în care anunță că s-a întost acasă după două luni și…
Vezi articolul

Ministrul Educației dă vina pe inspectorii școlari pentru raportările eronate “pe semnătură” despre elevii fără tablete: “Vor fi schimbați anul acesta printr-un concurs” / 85% dintre actualii inspectori au fost puși în funcție de fostul ministru, tot PNL, anul trecut

Inspectorii școlari sunt de vină pentru că au raportat “sub semnătură” cifre eronate despre elevii care au nevoie de tablete și dispozitive pentru școala online, potrivit ministrului Educației Sorin Cîmpeanu.…
Vezi articolul

Sorin Ion, secretar de stat: Planul național de combatere a violenței școlare este încă în lucru / Documentul ar trebui să intre în vigoare la finalul lunii martie, potrivit calendarului cu actele care aplică legile Educației

“Planul Național de Combatere a Violenței Școlare este încă în lucru”, anunță secretarul de stat Sorin Ion, într-un interviu pentru Prima News. El nu a precizat însă când va fi…
Vezi articolul