Eliminarea anumitor incompatibilități din metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante în universități a fost cerută de toate universitățile românești, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului Rectorilor, Sorin Cîmpeanu.
“Practic, putem spune că această măsură elimină ipocrizia existentă din această perspectiva în sistemul de învățământ superior românesc, aliniindu-l la reglementările existente în Europa și SUA”, a declarat Cîmpeanu.
Declarația integrală a lui Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor:
“Metodologia de concurs adoptată prin HG armonizează procedurile cu posibilitatea ‘promovării pe post’ în paralel cu “concursurile deschise”, cu condiția respectării întocmai a exigențelor impuse la nivelul concursurilor deschise. Această solicitare a tuturor universităților românești a fost inclusă în trei Rezoluții CNR, fiind o practică internațională. Practic, putem spune că această măsură elimină ipocrizia existentă din această perspectiva în sistemul de învățământ superior românesc, aliniindu-l la reglementările existente în Europa și SUA.
Păstrarea la nivelul HG întocmai a incompatibilităților definite în lege, elimină un conflict major de reglementare (între lege și HG), făcând real aplicabil filtrul incompatibilităților.”
Promovarea pe post – incompatibilități: Informații de background
Amintim că profesorii universitari și cercetătorii își pot evalua de acum înainte asociații din firme și șefii din proiectele europene, la concursurile pe post organizate de universități. De asemenea, a fost scoasă interdicția ca evaluatorii să fi primit de la candidați “servicii sau foloase de orice natură”, în perioada examenului sau cu 5 ani înainte.
Aceste modificări la metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învăţământul superior au fost făcute ieri de către Guvernul Dăncilă.
Guvernul Dăncilă a modificat Metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învăţământul superior, printr-o Hotărâre aprobată în ședința de vineri a executivului.
Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea