Mai mulți elevi și părinți au semnalat zilele acestea Edupedu.ro condițiile în care au fost cazați la Pitești, cei care au participat la Olimpiada de limba Engleză. Cazare mizeră, mâncare rece, așa au scris elevii. Și la Craiova, cel puțin jumătate dintre elevii din loturile de la Olimpiada Națională de Limba Franceză s-au plâns de condiții deplorabile de cazare și masă. Ei au fost cazați și la căminul Colegiului Economic, Gheorghe Chițu, care este printre cele 3 cămine nereabilitate din județ. “Atunci când ai în oraș doar 3 cămine nereabilitate, și decizi să cazezi olimpicii într-unul dintre aceste cămine, nu cred că decizia managerială este cea mai bună,” spune ministrul Educației, la Aleph News.
- „Primăria Craiova nu a fost întrebată unde pot fi cazați elevii de la olimpiade, organizarea aparținând în totalitate Inspectoratului Județean Școlar Dolj, a reacționat primarul orașului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, într-o postare pe Facebook.
Ministerul Educației reacționează la câteva zile după ce Edupedu.ro a semnalat condițiile de cazare greu de imaginat unde au stat elevi olimpici la limba engleză și franceză, în hoteluri și pensiuni din județul Argeș, și în cămine din județul Dolj. Sorin Cîmpeanu spune că a cerut explicații de la toți inspectorii județeni care au organizat cele 79 de olimpiade, și că într-adevăr, un semn de întrebare se ridică privind condițiile de cazare de la Olimpiada de limba Franceză, la Craiova.
“Vom vedea în ce măsură au fost erori de decizie managerială. (…) Am cerut fiecărui inspector județean să detalieze, să explice, condițiile în care au fost organizate lucrurile. La nivel preliminar, pot să vă spun că în județul Argeș, nu se confirmă reclamațiile, deoarece în județul Argeș, la 100 de lei alocația de cazare, cu trei mese pe zi, s-au făcut eforturi de a fi cazați absolut toți elevii în pensiuni. Toți elevii participanți de la Olimpiada de Engleză au fost cazați în pensiuni. Au fost 90 de profesori voluntari care și-au pus la dispoziție mașinile personale pentru alte acțiuni, decât prezența la Școala Matei Basarab unde au fost duși cu autocare și antemergător de la poliție pentru a se deplasa la timp, în condiții de siguranță, fără stres, pentru locul de susținere a examenului. Cei 90 de profesori care au luat copiii de la gară, i-au dus, și le-au asigurat câteva zile transportul, merită mulțumirea mea.
Dacă profesorii au făcut-o voluntar, nu pot decât să apreciez gestul.
La Craiova însă (n red. unde s-a desfășurat Olimpiada de limba franceză) am un mare semn de întrebare privind decizia managerială, pentru că elevii au fost cazați în 3 internate, din 4 locații: Sunt condiții foarte bune, la Colegiul Elena Cuza, la un hotel și la Colegiul Nenițescu.
Aș vrea vă spun că în municipiul Craiova sunt doar 3 cămine nereabilitate. Unul a fost ales pe motiv de proximitate, am înțeles. Am semne de îndoială cui privire la corectitudinea privind decizia managerială. Pentru că atunci când ai în oraș doar 3 cămine nereabilitate, și decizi să cazezi olimpicii într-unul dintre aceste cămine, nu cred că decizia managerială este cea mai bună,” spune ministrul Educației.
Ce spune ministrul despre imaginile cu micul dejun servit elevilor în farfurie de metal?
Olimpiadele sunt organizate de către inspectoratele județene școlare, iar în prezent alocația pentru hrană și cazare a unui elev olimpic este în valoare de 100 de lei pe zi.
“La Colegiul Gheorghe Chițu nu s-a plătit cazare, atunci suta de lei pe zi va trebui justificată prin cele 3 mese. Mi-e greu să apreciez, dar vă asigur că vom intra în toate detaliile,” dă asigurări Sorin Cîmpeanu.
Reamintim, imagini cu micul dejun servit elevilor olimpici la limba franceză au fost trimise Edupedu.ro. Acesta consta într-un cub de brânză topită, un ouă tăiat pe jumătate și două cuburi de unt, și un gem, puse pe o farfurie de metal.
“Înțeleg că era vorba despre micul dejun din ziua plecării, înainte de a deschide cantina și au găsit de cuviință să le pună la pachet așa,” spune ministrul.
“Pe de altă parte, însă, apreciez sincer, reacția presei, pentru că în felul acesta vom înțelege totuși că în România există și astfel de locații. Gândiți-vă că sunt elevi care stau în acele condiții 300 de zile pe an și nu este o locație singulară. Sunt locații care aparțin primăriei, nu ministerului Educației, primăria trebuie să investească,” mai spune Sorin Cîmpeanu.
Alocația de cazare și hrană să fie crescută de la 100 la 200 de lei pe zi pentru olimpici, propune ministerul
“Ca ministrul al Educației, după 2 ani de pauză, am insista ca aceste olimpiade naționale să aibă loc pentru ca acești elevi să aibă ocazia să arate că sunt cei mai buni. Este vorba despre 100 de mii de elevi la faza locală și 13.000 de elevii și 3000 de profesori la faza națională. Sunt 79 de olimpiade naționale care au fost organizate in 30 de județe. Aici participă cei mai buni elevi de care trebuie să avem grijă. Și o să vă spun imediat ce înseamnă să ai grijă: planul ministerului educației de susținere a performanței, presupune intervenții pe cel puțin 3 paliere. (…)
Alocația pentru hrană a crescut la 100 de lei pe zi, dar este o sumă în care e dificil să te încadrezi, iar propunerea ministerului și sper să fie acceptată de Guvern, va fi ca, de îndată, adică în zilele următoare, dar pentru Olimpiadele următoare, alocația să fie crescută la 200 de lei pe zi, alocație de cazare și masă pentru olimpici, pentru ca astfel de situații să nu mai existe”, mai spune ministrul Educației.
11 comments
Cunosc f.bine situația acestor copii.
Ai mei copii au locuit în internate si cămine studențești de la 14 ani,în aceste condiții.
Fiind la 40 km de oraș, fără posibilitatea de navetă si de chirie.
Cand acasă ai condiții f.bune ,va dati seama cectraume traiesc copiii aceștia, si tu ca părinte sa le explici ca trebuie sa faca școală, sa învețe să……..pt.ce ,sa fie bătaie de joc a politicienilor si a oamenilor care conduc școli și inpectorate .
În Cluj ,centru universitar,parchet si pereti scorojiti,4 persoane in 16mp….
Pot să mărească taxele puțin, ca nu e mult cat plătim,dar sa ofere condiții decente.
Statul sa sustina financiar aceste cămine!!!!!
Nu au primit nimic ,decât umila bursa de merit ,care întotdeauna o primeau cu întârziere, ca nu sunt bani.
Acum îi înfundă pe conaționalii noștri de alta etnie cu bani si tichete…ca doar stiti ca ei sunt cu ștampila .
Cat te mai poti agața de acest lucru,si ce popor de oameni prosti putem fi daca aceasta mizerie de politic a ajuns si in scoli??
Cum sa nu investesti in oameni buni de calitate,ei vor ridica țară,daca nu vor pleca cu toții.
Inspectoratelor școlare desființate, administratorii de cămine demisi,ca sunt acolo de 30 ani ,si eu am locuit în același camin, si arată la fel.
Manageri in functie de conducere ,nu directori,ei sunt profesori, sa -i lăsăm acolo so implicarea mai multă a părinților în procesul de învățământ.
Încă o RUȘINE, ca multe altele a celor care ne conduc.
Din păcate, nimic nu s-a schimbat. Problemele acestea au fost și în urma cu 15 ani. Fiul meu a participat la Olimpiada de limba engleza, la Reșița. Toți au fost cazați la un cămin, al unui liceu tehnologic, unde condițiile de cazare au fost sub orice critica. De atunci , fiul meu are probleme cu pielea, deoarece s-a ales cu o dermatita din cauza mizeriei, alimentației și stresul prin care a trecut. Am fost și sunt foarte revoltata. Acești copii, olimpici naționali, merita mult mai mult! Poate dacă făceau parte din categoria grupurilor dezavantajate, ar fi fost tratați mai bine. Cum se scriu atâtea proiecte pentru categoriile astea dezavantaje, oare pentru cei capabili de performanta, de ce nu? Consider ca este momentul sa se investească și în ei. Deocamdată nu s-a făcut nimic pentru acești elevi. Aceștia sunt viitorul tarii!
Asteptam ca reprezentanții ministerului sa ia decizii importante în favoarea acestor minunați elevi.
Felul in care puneti problema, doamna, este dicriminare. Dar de unde pana unde v-ati trezit dumneavoastra sa faceti diferente intre olimpici sau neolimpici? Ca unul este olimpic este pt el, nu-i este datoare planeta. Un copil care se chinuie sa invete dupa ce face naveta, sau are grija acasa de un parinte bolnav, sau vine dintr.o familie amarata, nu este mai putin merituos decat “olimpicul”. Iar pizza se vinde oricand.
Nu poate fi numit olimpic un elev care se crede mai presus de alți copii. Dacă asta înseamnă a fi olimpic, atunci OLIMPIADELE TREBUIE URGENT DESFIINȚATE !
Cât despre dl ministru care a „INSISTAT SĂ SE ORGANIZEZE OLIMPIADELE” pe repede înainte și fără bani destui, ce anume îl îndreptățește să ceară socoteală și sancțiuni în teritoriu când el însuși a pornit cu stângul în afacerea asta?
Domnul ministru este sigur ca alocatia zilnica pentru elevii olimpici este de 100 lei? Am informatii ca elevii de la disciplinele tehnologice ar fi primit mai putin, altfel nu vad de ce s-a mai facut cheta la profesori sa se stranga bani in plus pentru olimpiada…
Domnule ministru,
Dumneavoastră ați fost olimpic,sau copiii dumneavoastră????.Adica nu știați de atâția ani că cei mai buni elevi ai noștri mănâncă din buzunarul lor,că de la organizatori se primește mâncare rece și de proasta calitate?Eu mă împrumutăm sa le dau copiilor mei bani de buzunar,de taxiuri ,de un suc,sau de mâncare.Se vând pizze in acea perioada ,ce nu s au vândut tot anul.Rusine judetul Arges ,care are atâtea de arătat și atâtea posibilități!Doamne și cum se mai lauda doamna inspector general,care nu are niciun pic de empatie,care nu suporta copiii cu IQ ridicat,căci copiii ei nici nu au intrat la Brătianu,i a transferat ulterior,că de,era manager la Brătianu…..Schimbați o și puneți un om fără să fie lingău politic!
Fix la Argeș nu s-au confirmat, fix unde a explodat scurgerea de la un veceu, fix unde a fost cea mai gravă situație.
Are dreptate dnul prof. conf. dr. Sorin-Mihai Cîmpeanu: își bat joc elevii de Ministerul Educației. Că doar nu își vor bate joc profesorii plătiți la salarii de râsul lumii… Nu. Ei depun efort maxim, ca și majoritatea angajaților de la CN CFR SA.
La Argeș nu doar că a explodat scurgerea toaletei. S-a prăbușit tavanul, s-au împrăștiat excrementele peste tot ! Cum să nu se confirme așa ceva??
Participanții au murit de frig în școală și la cazare, au plătit taxi de la 10 km pentru a se deplasa !
Aceste probleme sunt reale !
Elevii care au participat la olimpiada au stau 1-2 nopti si au mancat de cateva ori in aceste conditii, dar sunt elevi care trebuie sa traiasca ani de zile aceste conditii, iar banii solicitati de la parinti sunt foarte multi. Am stat in aceste conditii in camine cate 6-7 in camera, am rabdat de foame, am mancat din aceste vase metalice, am baut ceai din zahar ars care ardea foarte tare la ora 7 fara 10 minute si la ora 7 incepeam orele. Tatal meu avea 1.500.000 lei vechi pensie pe caz de boala si cheltuielile la camin erau pentru 3 fiice erau de trei ori mai mult, in ultima perioada platind doar o masa pe zi. Am fost olimpica la 5 materii concomitent, am fost premiata de exemplu cu 20.000 lei vechi pentru o mentiune la nivel national. In urma participarii la aceste olimpiade m-am imbolnavit, boala de care voi suferi toata viata, asa cum mi-au comunicat si imi comunica medicii. Dupa ce s-au facut fotografii cu mine nu a mai interesat pe nimeni ca am fost olimpica la 5 materii in acelasi timp cand am fost eleva Liceului Pedagogic din Craiova. Sunt profesoara de 20 de ani si nu imi voi incuraja copilul sa mearga la olimpiade. Nu exista niciun criteriu care sa faca diferenta dintre un elev olimpic si altul care nu a participat la olimpiada. Nu exista niciun criteriu care sa diferentieze un elev sau student care a absolvit cu media 10 sau media 5. Nu exista niciun criteriu care sa faca diferenta dintre un profesor cu un masterat absolvit sau cu 2-3 masterate (mie mi s-a spus ca al doilea masterat este hobby). Cine are un doctorat este considerat “oaia neagra” etc.
>>farfurie de metal
E din inox, btw. Numai sefii mananca in farfurii de portelan. Copiii le sparg. Portelanu’ e periculos.
Tractoristu se face ca nu stie ce vesela exista intr-o cantina scolara? Sanchi, cica le-au pus la pachet, pfff.
Eu propun depolitizarea instituțiilor statului, dom” tâmpeanu; laolaltă cu scoaterea cățeilor de partid din funcțiile ocupate la școli și inspectorate școlare! Ce spuneți?!