Ministrul Educației a declarat că propunerea USR PLUS de decalare a vacanțelor școlare în funcție de regiuni “e greu de acceptat”, pentru că ar însemna diferențe de cel puțin o lună inclusiv în organizarea examenelor. Cîmpeanu a punctat că propunerea nu vizează interesul elevului, așa cum precizează proiectul de lege care face referire numai la stimularea creşterii turismului şi industriei HoReCa. “În România, sistemul de educație nu e organizat pe cantoane precum în Elveția și nici pe state ca în SUA”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
“Există o serie de activități, mișcarea personalului didactic, susținerea examenelor naționale care s-ar organiza, dacă s-ar putea organiza, cu dificultate. Ar însemna să existe o diferență de cel puțin o lună“, a afirmat Cîmpeanu.
Ministrul a declarat că “e greu de acceptat, deoarece am propus extinderea anului școlar cu 2 săptămâni, astfel încât să se încheie pe 2 iulie. Nu a fost propunerea acceptată din cauza intrării în perioada cu temperaturi ridicate. Dacă la o săptămână a fost o astfel de problemă, îmi imaginez cam cum ar fi la o lună. Dar orice inițiativă o tratăm cu maximă responsabilitate, în măsura în care este în interesul elevului“.
Amintim că decalarea vacanțelor școlare pe regiuni, cu începerea anului școlar în prima zi de luni din septembrie pentru elevii claselor primare, a VIII-a, a XII-a și în a treia zi de luni din septembrie pentru ceilalți elevi, face obiectul unei noi inițiative legislative anunțată de către deputatul USR PLUS Alin Apostol. Cele trei obiective ale modificării legii educației pentru decalarea vacanțelor? Stimularea creşterii turismului şi industriei HoReCa, creșterea confortului celor care merg în vacanță și “exemplele de bune practici” ale altor state, se arată în expunerea de motive. Parlamentarul nu spune, însă, niciun cuvânt despre implicațiile asupra învățării, despre efectele la nivelul copiilor, profesorilor, a școlii.