“Suntem în perioada de construcție a bugetului, în care eu voi lupta pentru minim 4% din PIB și pentru creșteri salariale în educație”, a spus luni seară, la Digi 24, ministrul Sorin Cîmpeanu, în reacție la petițiile semnate de peste 160 de mii de profesori, pentru creșterea salariilor de la 1 ianuarie 2022. Oficialul a dat asigurări similare și la Antena 3, unde, întrebat ce se întâmplă “dacă nu se aprobă”, a refuzat să răspundă. Ministrul a declarat că și el „a semnat” petiția sindicatelor către Guvern, prin care acestea cereau creșteri salariale și alte beneficii.
La Digi 24, ministrul a abordat subiectul în momentul în care realizatorul Cosmin Prelipceanu îl întreba ce răspunde profesorilor care “spun că ei ar aplica testele în școală elevilor, dar vor bani”. Sorin Cîmpeanu a presupus că întrebarea se referă la solicitările sindicatelor și început să enumere argumente pentru a dovedi că ministerul sprijină creșterile salariale și acordarea celor aferente perioadei în care aceste creșteri nu au fost asigurate. Printre argumente: faptul că astfel de măsuri sunt incluse în programul de guvernare și în proiectul România Educată, precum și angajamente internaționale.
- După ce moderatorul a spus că el se referea la altceva – bani pe care unii profesori i-ar cere în plus, pentru a face teste de salivă copiilor, ministrul a spus că “și profesorii mai spun lucruri trăsnite”.
Anterior, la Antena 3, el a fost întrebat în legătură cu același subiect al creșterilor cerute de sindicate și a răspuns asociind repetarea acestora cu faptul că “și ‘Înger, îngerașul meu’ îl știm, dar mulți îl repetăm”.
La insistențele moderatoarei, ce se întâmplă dacă în negocierile pentru bugetul pe 2022 nu obține acești bani, după ce el însuși a invocat obligațiile guvernului privind deficitul bugetar, Sorin Cîmpeanu a refuzat să răspundă, invocând optimismul: “Rămân optimist, așa că nu o să vă răspund la întrebarea “și dacă nu?”, cu tot respectul“.
Sorin Cîmpeanu – dialogul din emisiunea de la Digi 24:
Moderator: Explicați-ne ce răspuns aveți pentru profesorii care spun că ei ar aplica testele în școală elevilor, dar vor bani.
Sorin Cîmpeanu: „N-am auzit astfel de…
Moderator: Unul dintre profesori aici la Digi 24 ne-a spus, este și lider sindical.
Sorin Cîmpeanu: Dacă interpretez corect această solicitare, cred că se așteaptă să fie aplicate prevederile legii 153 și să fie puse în practică acele creșteri salariale.
Moderator: Spuneți-ne ce zice legea asta.
Sorin Cîmpeanu: Spune că în anul 2022 să se acorde creșterile salariale inclusiv pentru perioada în care nu s-au aplicat aceste creșteri salariale. Spune că acest lucru este în programul de guvernare și că acest lucru este în proiectul România Educată. Spune că nu putem să avem educație de calitate fără să avem salarii motivante pentru profesori. Nu putem să avem educație pentru toată lumea fără să avem investiții în educație. Spune că România a aderat la declarația de la Paris prin care trebuie să alocăm 4% din PIB pentru a intra în clubul select al țărilor pentru care educația înseamnă ceva. Spune că suntem în perioada de construcție a bugetului, în care eu voi lupta pentru minim 4% din PIB și pentru creșteri salariale în educație.
Moderator: Vorbiți de salariile pe care profesorii le primesc pentru munca de profesor.
Sorin Cîmpeanu: Da, eu la asta mă gândesc….
Moderator: Liderul sindical la care mă refeream mai devreme spunea că el vrea să primească bani pentru că face teste de salivă copiilor.
Sorin Cîmpeanu: Nu numai copiii spun lucruri trăsnite, uneori și profesorii mai spun lucruri trăsnite. Echivalează cu… eu, ca ministru al educației, care n-am în atribuții, nu sunt plătit să vin la dumneavoastră în emisiune, o fac voluntar. Așa și profesorii care se implică o fac voluntar. Eu n-am cerut și n-o să cer niciodată bani să vin la dumneavoastră în emisiune și să explic lucruri despre școală”.
Sorin Cîmpeanu – dialogul de la Antena 3:
Moderatoarea, după ce prezintă solicitările sindicatelor: Se pot întâmpla lucrurile acestea?
Sorin Cîmpeanu: „Sunteți sigură că este semnată de alții și nu de ministrul Educației această solicitare?
Moderatoare: Nu înțeleg întrebarea…
Sorin Cîmpeanu: Sunteți sigură că această solicitare este semnată de altcineva și nu de ministrul Educației?
Moderatoare: Cei de la FSLI, cei de la Alma Mater… Și de dumneavoastră?!
Sorin Cîmpeanu: Da. Este simplu. Este în programul de guvernare. Este în proiectul România Educată, la care noi, cei care lucrăm, ținem foarte mult să se aplice. Toate aceste solicitări sunt prevăzute. Nu există redresare a sistemului de educație, reformă adevărată în sistemul de educație, fără un sistem de salarizare motivant pentru cadrele didactice.
Moderatoare: Și atunci de ce au mai scris o dată?
Sorin Cîmpeanu: Ca să nu uităm. Pentru că suntem exact în perioada în care discutăm despre construcția bugetului pentru 2022.
Moderatoare: Vor fi, așadar, aceste sume cu siguranță prevăzute în buget?
Sorin Cîmpeanu: Știți că și ‘Înger, îngerașul meu’ îl știm, dar mulți îl repetăm.
Moderatoare: … Repet, tocmai, ca să nu uităm și să fie clar, vor fi sumele necesare acestor majorări trecute în buget? În acest moment coaliția este fix în ședință, de vreo două ore, nici nu vreau să știu ce a fost acolo.
Sorin Cîmpeanu: Eu v-am spus punctul de vedere al Ministerului Educației, care va solicita și aplicarea Legii 153, care va solicita toate aceste creșteri salariale și alocarea de resurse pentru educație. Ăsta va fi punctul de vedere al Ministerului Educației.
Moderatoare: Ați avut discuții cu ministrul finanțelor, de exemplu, dacă are de unde să mute aceste sume?
Sorin Cîmpeanu: Discuția este în curs, pentru că avem și acele asumări ale României. Este vorba despre un deficit bugetar de 5,84% pe cash și de 6,2% pe ESA pentru anul 2022, de 4,8% pe ESA pentru 2023 și de 2,4% deficit pe 2024. În acest context, se pun toate aceste solicitări și vom vedea cum reușim să le satisfacem. În orice caz, punctul de vedere al Ministerului Educației este foarte clar. Dacă veți căuta, veți vedea și un comunicat al ministrului Educației și ministrului Muncii, prin care solicităm exact aceste lucruri. Acordarea celor două tranșe de 8% conform Legii salarizării 153.
Moderatoare: Le solicitați. Și dacă nu? Dacă nu se aprobă?
Sorin Cîmpeanu: Eu, în toată această intervenție, pentru care vă mulțumesc, îmi place să cred că ați observat că sunt mai degrabă optimist și nu privesc drobul de sare. Dacă privesc drobul de sare, nu mai fac nimic. Rămân optimist, așa că nu o să vă răspund la întrebarea “și dacă nu?”, cu tot respectul”.
Interviul acordat Digi 24, integral:
Interviul acordat Antena 3, integral:
Reamintim că programul de Guvernare PSD-PNL-UDMR prevede salarii de bază cu 25-30% mai mari pentru profesorii care vor face activități în programul „Școala după școală”, dacă orele nu le intră în norma didactică.
PSD a cerut creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2022 la negocierile pe Educație, pentru programul de guvernare, după ce PNL a amânat creșterile salariale prevăzute de Legea 153/2018 în ultimii doi ani.
În august 2021, înainte de rectificarea bugetară, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că salariile profesorilor nu vor crește anul acesta, „deoarece sunt o serie de alte priorități”.
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.