Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, care și-a dat demisia după jurnalista Emilia Șercan a scris că a plagiat într-un curs de specialitate, a revenit în funcția de rector la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV-B) “din 3 sau 4 octombrie”, după cum a precizat marți, pentru Edupedu.ro, Răzvan Teodorescu, cel care a asigurat interimatul la conducerea USAMV în ultimii ani. Contactat de Edupedu.ro pentru a vedea dacă la USAMV a fost înregistrată până acum vreo sesizare privind acuzațiile de plagiat într-un material didactic aduse celui care conduce, din nou, instituția, Răzvan Teodorescu a spus că “nu a existat nicio sesizare”.
Revenirea pe postul de rector, după o perioadă de suspendare, se face prin ordin de ministru. Revenirea în funcția universitară a lui Sorin Cîmpeanu, la data menționată de fostul rector interimar Teodorescu, a avut loc în condițiile în care noul ministru al Educației, Ligia Deca, a preluat portofoliul pe 3 octombrie.
Fostul ministru Cîmpeanu și-a anunțat demisia pe 29 septembrie, la 4 zile după ce Pressone.ro a publicat ancheta referitoare la cazul de plagiat. Procedura a fost una prelungită, marcată și de un interimat foarte scurt, la minister:
- Președintele Klaus Iohannis a luat act vineri, 30 septembrie, de demisia lui Sorin Cîmpeanu, iar ministrul interimar desemnat, Sebastian Burduja, a anunțat că preia portofoliul luni, 3 octombrie. Tot luni, 3 octombrie, a fost desemnată ministru Ligia Deca, aceasta preluând portofoliul de la Sebastian Burduja pe 4 octombrie.
Amintim că, potrivit procedurilor explicate la sfârșitul lunii trecute de președintele Consiliului Național de Etică, Dacian Dragoș, în cazul unei sesizări privind acuzațiile de plagiat aduse lui Sorin Cîmpeanu, sesizarea este analizată, mai întâi, de instituția unde era încadrat acesta în momentul situației semnalate în acuzațiile de plagiat. Adică USAMV-B, universitate unde Sorin Cîmpeanu a revenit pe poziția de rector. Dacă trece termenul de analiză fără nicio soluție din partea comisiei de etică a universității, cazul poate fi discutat de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI), for care poate analiza direct cazul atunci când la mijloc este o autosesizare – vezi detalii pe larg despre proceduri.
USAMV este aceeași instituție în cadrul căreia o comisie a analizat, potrivit lui Sorin Cîmpeanu, teza de doctorat a fostului ministru, verdictul că acesta nu a plagiat și raportul comisiei fiind publicate pe Facebook de Cîmpeanu însuși, cu anonimizarea celor care au întocmit raportul, nu de către comisie sau de către universitate – detalii aici.
- Universitatea de Agronomie din București, la care este profesor și doctor Sorin Cîmpeanu, nu a identificat niciodată un caz de plagiat, din 1852 până în prezent, după cum a indicat însuși Sorin Cîmpeanu – detalii aici.
Luni, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) a difuzat un comunicat, în baza discuțiilor avute de conducerea organizației vineri, comunicat în care este evitată o poziție tranșantă cu privire la situația lui Sorin Cîmpeanu, președinte al acestui for internațional. Membrii conducerii AUF cer, însă, “cu tărie” lui Sorin Cîmpeanu să soluționeze situația pe căi legale, cât mai rapid, “așa încât să se facă lumină asupra realității faptelor care i se impută”.