Sorin Cîmpeanu a fost reales președintele Consiliului Național al Rectorilor pentru încă 5 ani, după ce tot el l-a condus în ultimii 10 ani / Ministra Ligia Deca, prezentă și ea la Cluj-Napoca, la reuniunea CNR

Sorin Cimpeanu / Foto: USAMV

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost ales pentru un nou mandat în fruntea organizației Consiliul Național al Rectorilor, potrivit unui anunț publicat de Academia de Studii Economice București. Ministra Educației, Ligia Deca, a fost și ea la Cluj-Napoca, la reuniunea CNR, potrivit unui comunicat al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

„Consiliul Național al Rectorilor se întrunește în aceste zile la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. În cursul dimineții de astăzi au avut loc alegerile conducerii CNR pentru următorul mandat de 5 ani, în cadrul cărora Rectorul Academiei de Studii Economice din București, prof. univ. dr. Nicolae Istudor, a fost reales vicepreședinte, alături de alți 16 rectori din țară, pe o perioadă de cinci ani. Prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu a fost reales Președintele CNR. Felicitări noii conduceri și mult succes în proiectele viitoare!”, conform mesajului.

Ce este Consiliul Național al Rectorilor

CNE este o asociație de tip ONG, care reprezintă elita mediului universitar, cea care reprezintă unitar instituțiile de învățământ superior în relația cu Ministerul Educației. Iar prin comunicatele sale exprimă punctul de vedere majoritar al universităților în dezbaterile publice. Universitățile se exprimă, adesea, și pe cont propriu sau prin intermediul unor consorții – de exemplu, Consorțiul Universitaria, sau celelalte care s-au pronunțat în vară pe tema proiectelor de legi ale educației – însă CNR reunește vasta majoritate a instituțiilor de profil, iar rolul său consultativ este prevăzut inclusiv în actuala Lege a educației.

Scopul asociației CNR, așa cum este raportat la Registrul Național ONG, este, după modificări: “Aplicarea în mod unitar a Legii învățământului, a Legii statutului personalului didactic, a altor legi și acte normative în domeniul învățământului, precum și realizarea autonomiei universitare în mod plenar și fără discriminări”.

Ce informații există public despre CNR

Organizația nu pune la dispoziția publicului nicio informație despre activitatea sa, cu excepția rarelor comunicate de presă. Iar acestea sunt transmise selectiv – ultimele două, referitoare la persoana lui Sorin Cîmpeanu în cazul de plagiat, au fost transmise unor publicații și agenției Agerpres, dar Edupedu.ro, care obișnuia să primească astfel de informări, nu a fost printre destinatari. Iar unii dintre membrii organizației au precizat, chiar, că nu au fost de acord cu acele comunicate – după cum Edupedu.ro a scris aici și aici – sau nu s-au exprimat pe această temă în cadrul discuțiilor desfășurate pe grupul de WhatsApp al CNR.

Prezența web:

Site-ul CNR-Romania.ro ne spune că este în reconstrucție. Pentru informații, există un telefon accesibil prin căutare pe Google sau pe versiuni vechi ale site-ului, accesibile prin Internet Archive, telefon la care o doamnă ne-a indicat să transmitem întrebările pe e-mail, la adresa office@cnr-romania.ro. Potrivit Rotld.ro, domeniul cnr-romania.ro este deținut pe persoană fizică (datele nu sunt menționate din cauza GDPR), iar serverele sunt ale USAMV.

Versiuni mai vechi ale site-ului CNR-Romania.ro, arhivate de Internet Archive, nu erau nici ele actualizate complet, dar conțineau mai multe date: cu cât mai vechi, cu atât mai detaliate.

Cine este Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu, senator PNL, partid în care a ajuns via ALDE, este președinte al Consiliului Național al Rectorilor pentru un timp aproape la fel de îndelungat ca cel în care a exercitat poziția de rector al USAMV. El a devenit rector al Universității de Agronomie în 2012, iar acum se află la al 4-lea mandat, în condițiile în care legea 1/2011 prevedea două mandate “complete” pentru rectori – or, el a avut momente de suspendare din funcție, ceea ce i-a permis să candideze pentru un mandat “extra”. În actuala lege 199/2023 sunt permise încă două mandate de rector, indiferent de numărul de mandate avut înainte.

Potrivit ultimului CV de pe site-ul guvernului, Sorin Cîmpeanu a venit la conducerea CNR un an mai târziu, în iulie 2014. A rămas în funcție, după realegeri, până în decembrie 2020, când s-a suspendat pentru a prelua funcția de ministru al Educației. Ultima dată a fost reales președinte CNR cu doar câteva luni înainte să fie numit ministru. Reconfirmarea la conducerea CNR acum în iulie 2024 vine pentru încă 5 ani, adică până în vara lui 2029.

El a revenit în funcția de rector USAMV imediat după demisia din funcția de ministru, iar nu după mult timp și-a reluat și atribuțiile de președinte CNR. Ambele mișcări au fost făcute fără vreun anunț public, după cum Edupedu.ro a scris aici și aici.

În prezent, potrivit declarațiilor date pentru Edupedu.ro de Diana Moș în octombrie 2022, ultimul președinte interimar din perioada când Sorin Cîmpeanu era ministru, CNR avea la acel moment 73 de membri cu drept de vot.

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version