Sorin Cîmpeanu: 3,6 miliarde de euro din PNRR rămân sub tutela România educată / Klaus Iohannis, în urmă cu 2 luni: România Educată va fi finanțată cu 4 miliarde de euro

1.680 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Educației a declarat că 3,6 miliarde de euro din fondurile pe care România vrea să le acceseze prin Planul Național de Redresare și Reziliență “vor rămâne sub tutela România educată”. Față de anunțul făcut în urmă cu două luni de președintele Klaus Iohannis, suma declarată de Sorin Cîmpeanu vine cu o scădere a fondurilor dedicate proiectului prezidențial pe educație de aproape 400 de milioane de euro. Ministrul Educației vorbește, însă, despre “efervescența negocierilor” în curs și califică drept “afirmație curajoasă” suma de 3,6 miliarde anunțată de el.

În cadrul unei conferințe organizate de ANOSR, Cîmpeanu a declarat: “Apreciez foarte mult că a existat înțelegere să creștem alocarea educației de la 1 miliard de euro din total PNRR, așa cum am început timid, la ceea ce avem acum, și când spun acum înseamnă acum, în aceste minute, ore, zile, pe masa negocierilor cu Comisia Europeană: 4 miliarde de euro. De la 1 la 4 miliarde de euro, dintre care pot deja să-mi asum această afirmație: cele 3,606 miliarde – având în vedere efervescența negocierilor și ceea ce avem de discutat în Parlament începând cu ora 13:00 e o afirmație curajoasă – dar 3,606 miliarde vor rămâne sub tutela România educată“.

Ministrul a afirmat că “între tradiție, ceea ce știm că înseamnă învățământul superior, ceea ce știm că au universitățile din perspectiva prestigiului și de viitor, în contextul acesta, partea de digitalizare a educației joacă un rol absolut esențial, dar acest rol cere efortul nostru al tuturor, în egală măsură al celor care administrăm sistemul de Educație, dar mai ales al cadrelor didactice, cercetătorilor și studenților să înțelegem aceste lucruri“.

Avem și o serie de oportunități: finalizarea proiectului de viziune ‘România Educată’. Va trebui să începem foarte rapid consultările pentru operaționalizarea măsurilor asupra cărora vom cădea de acord în scurt timp, atunci când vom avea dezbaterile finale pe România educată. Va trebui să avem resurse. Din fericire, alături de bugetul național, care este atât cât este, noi toți dorim să fie mai mare, alături de resursele europene clasice, avem și această oportunitate a Planului Național de Redresare și Reziliență care trebuie să se constituie într-un suport financiar care să genereze acea ruptură de ritm din perspectiva schimbărilor pe care le considerăm atât de necesare și despre care vorbim“, a afirmat ministrul Educației.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 17 martie 2021 că “Programul România Educată va fi finanțat cu 4 miliarde de euro. Vom avea astfel școli sigure, curate, cu dotări moderne și laboratoare. Dar vom investi și într-o rețea de școli verzi, eficiente energetic și adaptate schimbărilor climatice”. Detalii aici

Foto: gov.ro / Sorin Cîmpeanu

Amintim că Parlamentul European a aprobat, pe 10 februarie, Mecanismul de redresare și reziliență, conceput pentru a ajuta statele membre să combată efectele pandemiei de COVID-19. Mecanismul de redresare și reziliență este cel mai important constitutiv element al pachetului de stimulente aferent Instrumentului european de redresare „Next Generation EU”, în valoare de 750 de miliarde EUR, precizează Parlamentul European.

  • Prin Mecanism, se pun la dispoziția statelor membre 672,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru a finanța măsuri naționale care atenuează consecințele economice și sociale ale pandemiei.
  • Cele 27 de guverne trebuie să depună forma finală a planurilor naționale. Comisia Europeană a trimis deja guvernelor statelor membre formatul în care trebuie depuse planurile naționale. Comisia va avea la dispoziție 2 luni pentru a le aproba.

__________

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.


2 comments
  1. Romania Educata bazata pe dispozitivele profesorilor care traiesc de pe o zi pe alta, noi si pensionarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii necalificați și unii debutanți de Informatică și TIC au dificultăți în înțelegerea și aplicarea programelor școlare, potrivit unui raport al ISJ Buzău

Profesorii necalificați și unii debutanți de Informatică și TIC întâmpină dificultăți în înțelegerea și aplicarea programelor școlare, potrivit raportului cu Starea învățământului buzoian în anul școlar 2023-2024. Un alt punct slab se…
Vezi articolul

Grădinițele nu primesc aviz DSP pentru vacanță dacă adună copii din mai multe grupe, dar centrele primăriei și after school-urile funcționează cu grupe amestecate. DSP București: La grădinițe, în vacanță nu este permisă schimbarea componenței grupelor

Grădinițele de stat din București nu au voie să îi primească pe copii, în vacanță, decât în componența grupelor stabilită din timpul anului școlar. Regula a fost confirmată pentru Edupedu.ro…
Vezi articolul