Decizia autorităților de a nu redeschide școlile înseamnă că mulți părinți vor fi nevoiți să găsească soluții pentru îngrijirea copiilor până în septembrie. Ce veți face până atunci, ca părinți, în privința celor mici?
Această nevoie, simțită și în ultima lună și jumătate, se prelungește în condițiile în care:
- trebuie ținută în continuare distanța față de bunicii care de obicei stăteau cu cei mici
- sunt de așteptat, în lunile următoare, unele măsuri de relaxare. Mulți părinți vor trebui să-și reia munca, alții vor fi nevoiți să-și caute de lucru, într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic
- toate semnalele sugerează o perioadă de “vacanță” cu opțiuni limitate, dacă nu anulate, de călătorie.
Părinți, ce veți face pentru îngrijirea copiilor, până în septembrie:
– Veți putea lucra de acasă?
– Veți căuta ajutorul rudelor sau al unor bone?
– Veți lăsa garda jos și veți apela la bunici?
– Îi veți lua pe copii la muncă?
– Îi veți lăsa singuri acasă, chiar dacă nu sunt suficient de mari?
– Vă veți da demisia și veți sta cu ei acasă?
Împărtășiți opțiunile voastre la rubrica de comentarii, mai jos.
39 comments
Imi place cand se comentează ca medicii trebuie sa mearga la serviciu, ca doar ei si-au ales meseria, să vină acasă si sa-si imbolnaveasca familia. Nici o problemă! Cadrelor didactice le-a ales cineva meseria, la ei nu se aplica?
Nu pot să înțeleg lamentările… Ai mei copii (doi – 5 și 8 ani) își văd de școala online, câtă e, își fac temele, se și joacă, mai ies puțin în spatele blocului, stau cuminți singuri cât suntem la serviciu (program scurt, deocamdată). Ne străduim să-i ținem ocupați, citim împreună, ascultăm discuri, desenăm, se joacă și singuri, așa că nu suntem obosiți… De ce să-i expun? Nu e o tragedie că stăm cu ei acasă! Nu se plângea toată lumea înainte că nu petrecem timp de calitate cu cei mici?
O mamă model ! Felicitari pt raspuns AnamariaV. Parca Dumnezeu a vrut sa ne arate adevarata valoare ce o avem : copiii ! Inainte, toti alergau dupa afaceti..bani, stateau doar pe facebook si uitau de copii.
Acum, au ocazia sa-i educe com vor ei ! Au tot timpul din lume
Amândoi muncim și copilul nostru are 2 ani. Fără ajutor. Cresa este esențială pentru noi. Bonă… Poate facem cumva sa ne permitem. Nu mai mănânc și caut o sa lucrez eu și o tura de noapte undeva. Dar nu vine nici o bona unde locuim, practic lângă București. Până în septembrie nu vad cum ajungem întregi. Poate partea cea mai trista este ca mai toată România se așteaptă de la copilul meu sa fie productiv în 20 ani, sa contribuie la bunăstarea țării. Și asta este doar responsabilitatea noastră, nu? 2 părinți munciți în bătaie de joc pana la epuizare. Cireașa de pe tort: primim ocazional sfatul sa facem și al doilea copil ca de… Ce sclavi mai plătesc pensii peste câțiva ani?
Doamnă, eu știu situația mea . Știu că sunt mulți oameni care pun suflet în tot ce fac, dascăli dedicați cu totul meseriei. Știu, de asemenea, și că dascălul copilului meu nu depune niciun efort pentru a.si face meseria. Este singura clasă pregătitoare din școală, nu.ti convine îți transferi copilul , așa spune dna.
Apropo dragi părinți, care nu știți ce să mai faceți cu copilașii dvs !
Cred că problema-i alta ! NU MAI REZISTAȚI să stați cu ei !
Acum…stați acasă cu ce ați educat ! Este momentul să recizuiți atitudinea și să gestionați puțin educația pe care le-o oferiți !
( apropo-ul este doar pentru unii părinți, nu pentru toți. Se simt ei..care)
Lasă-i…”Cred într-unul”…că ei habar n-su ce-nseamnă să lucrezi cu copiii din ziua de azi. E adevărat, noi ne-am ales meseria. Dar ! Eu nu sunt plătită să-mi dau și viața și să merg la lucru să mă infectez !
Singura mea greșeală este că m-am angajat în sistemul privat.
Dar nu voi merge să mă expun bolii, pe un salariu de 2500 de lei. Nici gând !
Mai bine merg și mătur străzile, dar seara mă întorc acasă la copiii mei.
Unii părinți nu se gândesc decât la ei !
EFECTIV ar fi DEGEABA toată această perioadă în care am stat acasă cu toții, DACĂ VOR DESCHIDE grădinițele și after-school-urile la vara !
Educatoare , ingrijitoare din sistemul privat n-au salarii precum medicii (care au si 12.000 lei salar) sau cei de la ISU, care au salarii mari.
Noi avem salar 2.000 lei si sa fim trimise ca si ei, in linia 1? Ca practic…daca mergi in mijlocul copiilor, clar mergi sanatos si te intorci acasa cu boala, ca si cum ai fi la un spital, cu oameni infectati. E acelasi lucru.
Nu degeaba au gandit ei bine sa inchida pana in septembrie scolile/universitatile si gradinitele. Acolo e cel mai mare RISC de infectare !
Multumim medicilor si celor din linia 1 ca ne salveaza si pt efortul depus. Dar asta este DATORIA lor, sa nu uitam !
Eu nu am meseria de a-mi da viata, pentru a merge sa cresc copiii altora.
Sanatate tuturor!
Eu am o alta perspectiva. Datoria fiecaruia dintre noi in aceasta perioada este sa ajute atat cat poate, cu energia, cunostintele si creativitatea lui. Sa fie de folos. Nu sa se ascunda, sa se protejeze 100%, sa stea la “caldurica”, si sa lase alti “fraieri” sa lupte. Nu este correct. Trebuie sa punem cu totii umarul. La “caldurica” au dreptul sa stea persoanele in varsta sau cu alte cormobiditati ce ii plaseaza in categoria de risc pentru Covid19. Sa lucrezi cu copiii NU este sub nici o forma acelasi lucru cu a lucra in spital. ORICE lucrator in spital te poate combate aici, cu 1000 de argumente.
Bravo mamelor pentru cuvinte. Si eu lucrez în sistem și imi mențin părerea. Nu putem fi aruncate in mijlocul copiilor doar pentru că unii părinți incep munca. Trebuie sa va găsiți singuri soluții. Nu sa plătim cu sănătatea noastră inconștiența voastră. Si noi suntem mame si avem familii de protejat.
Eu de luni ma intorc la munca…cu tot riscul sa las acasa copil de 9 ani singur pana in orele 16! am investit in camera video de supravechere, o sa-i iau si un telefon mobil mai ales ca lucreaza cu clasa pe whatapp din telefonul meu si va trebui sa se descurce cum poate singura acasa! nici eu nu pot sa mai stau fara munca financiar vorbind dar si psihic! Se pare ca statul nu ofera solutii ci fiecare se va misca in societate dupa deciziile proprii in limita legala. E infinit de greu tot ce ni se intampla lunile acestea si mai ales greul nevazut este dus chiar de copiii nostri!
Raspunsul sincer este ca nu stiu! Este foarte greu si sunt furioasa pe guvern ca nu a gasit o solutie inteligenta pentru aceasta criza. Aveam asteptari mai mari de la un guvern in care imi pusesem sperante, l-am votat, l-am sustinut. Dezamagirea este foarte mare. Solutiile de mai sus puteau fi date de o persoana cu 4 clase… nu de cineva care cauta solutii in contextul anului 2020, afectat de Coronavirus.
Acum sa explic de ce NU sunt optiuni… cele de mai sus.
– Veți putea lucra de acasă?
— 5 luni? (aprilie – august) Nu cred ca isi permite NIMENI sa lucreze de acasa atat de mult timp…
– Veți căuta ajutorul rudelor sau al unor bone?
–Sigur, si acestea vor veni cu mijloace de transport in comun la noi si vor iesi cu copilul in parc si atunci ma intreb de ce nu il pot duce la after-school? Macar acolo erau aceiasi 15 copii in grupa in fiecare zi.
– Veți lăsa garda jos și veți apela la bunici?
–Bunicii sunt persoanele cele mai vulnerabile in aceasta perioada. Daca tocmai pe ei ii punem sa stea cu copiii… atunci nu mai inteleg scopul restrictiilor!!!
– Îi veți lua pe copii la muncă?
–Asta e o intrebare serioasa?!
– Îi veți lăsa singuri acasă, chiar dacă nu sunt suficient de mari?
–Protectia copilului ce spune despre aceasta optiune?
– Vă veți da demisia și veți sta cu ei acasă?
–Da, sigur… Cineva sigur cu a fost serios cand a scris aceste optiuni.
In concluzie, mi-as dori foarte mult sa se deschida optiunea de a avea after-school-uri deschise pe perioada verii, care sa respecte anumite reguli legate de igiena, numar de copii in grupa, spatiul in care se vor desfasura activitatile, eventual in parcuri / gradini / spatii deschise.
Parerea mea este ca nu trebuie sa ne inchidem in case urmatorii 2 ani, ci sa cautam solutii INTELIGENTE prin care sa continuam activitatea, educatia, economia. Asta inseamna sa ne punem mintea la contributie si sa invatam cum sa ne continuam viata luandu-ne masuri de siguranta. Sau inghetam timpul in loc, punem o pauza de 2 ani… Ii stergem cu buretele din viata… A, am uitat… exista intotdeauna solutia “salvatoare” sa-i lasam cu bunicii!?!?!
Buna ziua,
Este o situatie delicata si ar fi bine ca parintii care nu au nici un ajutor din partea bunicilor si nici o alta varianta de a-si lasa copii in grija cuiva, sa beneficieze de zile libere si in perioada tuturor vacantelor, asa cum este specificat in LG. 19/2020. Ca atare, poate vor veni cu o modificare la acasta lege.Cred ca este solutia cea mai buna.
Cea mică va sta acasă, cu sora mai mare. Va fi dificil, pentru că cei mici au nevoie de activități educative, nu de televizor și laptop, dar nu sunt alte posibilități
Mai gândiți-vă!
În rugăciunea,,Tatăl nostru”,cerem lui Dumnezeu, pâinea noastră cea de toate zilele!Dacă în fiecare casă, s-ar rosti această rugăciune de mai multe ori,cu siguranță, Dumnezeu ne va ajuta să fie din nou bine, să găsim soluții pentru a trece cu bine prin această criză mare!
Dumnezeu să vă binecuvânteze cu sănătate și gânduri bune!Amin!Doamne ajută!
Statul ar trebui sa acorde in continuara ajutorul ala de 75%pina in septembrie daca asa au hotarit sa si asume responsabilitatile care li se cuvine statul sarezolve problema
Corect! Bravo!
Voi apela la bunici si imi voi lua concediu de odihna din cand in cand. Cat mai lucrez de acasa, e ok, insa perioada de telemunca se va termina cel mai tarziu in iunie si trebuie sa revin la serviciu.
Sincer, nu stiu. Bunicii lucreaza si ei. Este foarte complicat, pentru ca pana acum erau gradinitele deschise si pe timpul vacantelor. Statul vrea sa si lucrezi, sa stai si acasa cu copiii… Cum??????
Depinde de foarte multe lucruri. De disponibilitatea părinților, de bani.de educația părinților și cultura lor, de caracterul copiilor, de voința părinților și mai cu seamă a copiilor și încă de multe alte aspecte dar și de societatea în care trăiesc.
Având în vedere ca am doi copii, îmi voi lua concediu fără plata, asumandu-mi riscurile aferente, pentru a putea sa ma ocup de home schooling.
Consider ca educația școlară trebuie continuată neapărat în condiții de siguranță (la distanță, on-line, pe diverse platforme,etc.-care trebuiau deja puse la punct în aceasta perioada de 2 luni cât a trecut de la închiderea scolilor- banii necesari fiind din economiile făcute de scoli prin oprirea plăți de utilități care nu au mai fost necesare,nu?).
Ministerul Educației trebuia sa apară deja cu ceva concret -o metodologie clara cum se poate continua activitatea…nu sa aștepte minuni pe banii noștri ai contribuabililor.
Voi lăsa garda jos și ii voi lăsa la bunici. Ptr ca nu o sa îmi permita de la job sa stau în continuare sa lucrez de acasă.
Părinți, ce veți face pentru îngrijirea copiilor, până în septembrie:
– Veți putea lucra de acasă? NU
– Veți căuta ajutorul rudelor sau al unor bone? NU
– Veți lăsa garda jos și veți apela la bunici? E singura varianta
– Îi veți lua pe copii la muncă? Nu am voie
– Îi veți lăsa singuri acasă, chiar dacă nu sunt suficient de mari? Nu, sunt un parinte responsabil
– Vă veți da demisia și veți sta cu ei acasă? Nu, am nevoie de bani
Oare toti bunicii au fost iresponsabili? Nu s-ar spune. Si-au lasat copiii acasa, la 6 ani, cu cheia legata de git. Asa ca, mai incet cu iresponsabilitatea celor care isi lasa copiii acasa.
Corect.Aici copil din generatia cu cheia de gat.Am ajuns profesor.
Îi dau în grija statului. Nu voi avea resursele necesare de supraviețuire.
Daca s-a ajuns la astfel de decizii, ar trebui ca guverul sa vina si cu solutii. Sunt foarte multi copii, nu cred ca toata lumea poate rezolva. Si sa stai fara venit, din ce traiesti? Un somaj tehnic, ca si pana acuma, cred ca ar fi de ajutor.
Multumesc
Bună ziua! Indiferent cât de greu este trebuie sa avem grijă de copii noștri. Am o fetita de 4 ani, lucrez la creșă ca infirmiera si nu sunt de acord cu deschiderea creșelor. In primul rând, copilul meu nu vreau sa il arunc in gura lupului si nici eu nu vreau sa fiu expusa îmbolnăvirii. Ii înțeleg pe părinți dar si aceștia trebuie sa ne înțeleagă si pe noi. Nu putem fi cobaii nimanui. Mulțumesc.
Pai da, da dumneavostra stati acasa pe bani, da restul care au fost dati afara cand a inceput criza, sau care locul de la locul de munca nu li se permite un concediu de 7 luni? Si nici nu se ajung cu bani si trebuie neaparat sa lucreze, ei ce fac?
N-au părinti? De ce nu-i da in grija lor?
Aaa…ti-e frica sa nu moara parintii tai daca se infecteaza de la copil ?
Aaaa…mai bine sa murim noi, educatoarele, ingrijitoarele nu?
Frumos din partea ta ! Gandesti…românește ! Egoist !
Sper sa nu indrazneasca sa deschida gradinitele , ca se vor alege cu demisii ! Sa te vad atunci, cui dai copii in grija?
Bravo simona.mereu elevii…mereu grija pt parinti…profesorul sa crape, parca ce conteaza…
Dar chiar nu se gandesc decat la ei ! Noi, cadrele didactice si toti care lucram in astfel de institutii…sa fim trimisi in mijlocul copiilor, ca n-au ei ce face cu copiii.
Multumesc de sustinere “Cred intr-unul”
Da poate nu au, sau poate inca lucreaza si ei, sau sunt departe,si ei oricum sunt in categoria de risc si nu ar trebui sa se recurga la aceasta metoda, conform recomandarilor. Daca erau invers lucrurile si dumneavostra nu puteati sta acasa oare tot asa gandeati, da profesori de la privat, care probabil majoritatea vor ramane fara loc de munca, la ei va ganditi, cu ei cum ramane? Dacca gandim asa nici inseptembrie nu vom iesi in casa si din bula manipulatoare a lor, nu ganditi ca pana in septembrie copii isi creau o oarecare imunitate, ce va fi diferit in septembrie, va zic eu nimic, trebuie sa ne invatam si sa acceptam acest virus cum o facem cu multe altele care fac tot atatea victime sau chiar mai multe.
Aici nu-i vorba că-și creează copiii imunitate sau nu !!! Aici e vorba că sunt si educatoare care au diabet, sau obezitate sau HTA.
Aici e problema !!! Educatoarele, ingrijitoarele, unele, intra in categoria de risc !
Imi cresti tu copiii daca eu mor?
Sa semneze angajatorii ca isi asuma daca ma obliga sa merg in mijlocul unui RISC MAJOR , si totodata SIGUR !
Sunt parinti medici, asistenti, politisti, care pot fi bolnavi, aduc si copiii in gradinite virusul si GATA. Vor cadea pe capete educatoare bolnave !
Sa vedem atunci cine-i mai ingrijeste pe micuti !
Mai ai ceva de zis ?
Abtine-te si creste cu o vecina, cu o sora, cu cine vrei, copiii. Dar nu-ti dori sa se deschida gradinite private sau after-school-uri !
Da medicilor, cine le creste copii pentru a avea ei grija de noi si de copii nostri, da parintii care lucreaza in magazine, farmacii si tot felu de institutii necesare, credeti ca ei nu au copii? Cum ar fii sa stea si ei acasa, cine ar mai munci, cine ar mai avea grija de noi toti? Eu spun sa se deschida, normal ca nu oricum si clar cu masuri de siguranta luate, si in nici un caz cu angajati cu risc major, hai sa nu aruncam asa cu vorbe, ca clar nu suntem pe aceasi lungime de unda. Este normal sa fie pareri pro si contra, da nu inteleg de ce ati luat asa foc, explicati mi dumneavostra ce va fi diferit in septembrie? Ca eu nu stiu si nici nu inteleg ce ar putea fi schimbat. Virusul va exista, poate nu vor mai fii atatea cazuri active dar va revenii in forta din nou (dupa cum se stie de mult) in oct noiembrie,atunci ce veti spune, hai sa ne mai inchidem jumatate de an si vedem noi, daca nu murim de virus murim de foame. Vaccin nu va exista cel putin pana la anu pe vremea asta, chiar credeti ca ne putem baricada in case pana atunci?
O societate nu poate functiona daca stam cu totii acasa in urmatoarea jumatate de an, sau mai mult (ganditi-va cum ar fi ca doctorii sa stea acasa…). O societate in vremuri de Covid19 nu poate functiona nici daca ne reluam cu totii activitatea dupa 15 mai. Parerea mea este ca trebuie sa gasim mai multe optiuni, adaptate pentru situatii diverse, gandite in detaliu, in context, in diferite context socio-economice. De exemplu, mi-as dori sa avem unitati private de invatamant care sa creeze grupe mici de copii, cu activitati in aer liber si cadre didactice in afara categoriilor de risc. Sau, mi-as dori sa avem bunici care sa poata avea grija de copii la tara, in curtea larga plina de animalute. In concluzie, trebuie sa gasim solutii diferite, adaptate, nu putem TOTI face la fel pentru ca nu avem TOTI acelasi context socio-economic. Trebuie sa fim mai creativi decat atat, mai responsabili pentru propria noastra soarta, sa judecam mai putin pe altii daca nu avem viata lor.
Sunt părinți care stau în concediu fără plată, fac lecții si activități educative cu copiii. Învățătoarea stă acasă și postează câteva filmulețe de pe youtube, câteva fișe pentru care părintele trebuie să se dea peste cap , sa se roage de cineva să le scoată la imprimantă .
Părinții respectivi nu încasează bani, se ocupă de educația propriilor copii. Învățătoarea primește salariul întreg, merge vechimea.
Cum e?
Din câte știu, există o legislaţie în vigoare care permite unui părinte să stea acasă dacă şcoala este închisă.
Chiar trebuie duse cadrele didactice in mijlocul bolii ????
Stimabile, niciun cadru didactic nu cere nimanui sa scoata nimic la imprimanta.Predarea-evaluarea se face online exclusiv si doar cu ajutorul resurselor integrate in online sau cu ajutorul caietelor si manualelor elevilor.Si exista si o recomandare ministeriala in acest sens.Asa ca nu dezinformati.Plus ca eu predau online la 14 clase pe 2 platforme.Nu vrei sa vii in locul meu si sa incasezi marele salariu din care au mai si taiat?