Părinții și tinerii din grupa de vârstă 25-34 de ani sunt cei mai critici când vine vorba despre calitatea condițiilor din clădirile școlii, a echipamentelor și a serviciilor, competența și profesionalismul profesorilor, atenția pe care aceștia o acordă copiilor. Corupția în școală există, spun cei chestionați în sondajul Eurofound despre calitatea vieții în 2016, publicat în ianuarie 2018.
Dvs. ați menționat că, fie copilul dvs., fie cineva din gospodăria dvs., a urmat o școală. Pe o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă „foarte nemulțumit(ă)” și 10 înseamnă foarte mulțumit(ă)”, vă rog să‐mi spuneți cât de mulțumit(ă) sau nemulțumit(ă) ați fost de competența și profesionalismul personalului/profesorilor.
SURSA:Eurofound
Competența profesională a personalului din școli și a personalului didactic este foarte apreciată mai ales de bunici, 9,5 a fost media răspunsurilor. Și la această întrebare, grupa mai puțin mulțumită este cea a părinților tineri, între 25 și 34 de ani, cu 7,5 puncte, în privința gradului de satisfacție legat de competența și profesionalismul personalului din școală.
Gradul de satisfacție cu privire la școală: atenția personală acordată.
Pe o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă „foarte nemulțumit(ă)” și 10 înseamnă foarte mulțumit(ă)”, vă rog să‐mi spuneți cât de mulțumit(ă) sau nemulțumit(ă) ați fost de atenția personală acordată dvs. sau copilului, inclusiv atitudinea personalului/profesorilor și timpul alocat.
Pe baza întrebării (întrebărilor) Q85c din sondajul european privind calitatea vieții din 2016
SURSA:Eurofound
Mulțumirea față de atenția acordată de profesori copilului și rudelor sale (fie că vorbim de părinți, fie de bunici) este un indicator important, perceput de fiecare în felul său, dar care stabilește relația personală fie funcționarii administrativi, fie cu personalul didactic. Persoanele de peste 65 de ani sunt și aici extaziate de atenția profesorilor, cu un punctaj de 9,8 din 10. Grupa 25-34 rămâne cea mai nemulțumită (7,1 puncte), iar ei i se alătură și cei care au terminat de curând școala și mulți sunt sunt, probabil, la facultate. Adică grupa de vârstă 18-24 de ani, cu 7,2 puncte.
Lipsa de consultare a comunității de părinți atunci când se iau decizii în materie de educație este și mai nemulțumitoare pentru cei din grupa 25-34 de ani, care pentru prima dată scad sub 7 puncte (6.6 puncte). Grupele 35-49 si 18-24 sunt pe aceeași lungime de undă și punctează identic – 7,5.
ceea ce privește educația copilului.
Gradul de satisfacție cu privire la școală: programa școlară și activitățile.
Cel mai de jos punct atins de grupa de vârstă 25-34 de ani (6,3 puncte) este în acest moment gradul de mulțumire legat de programa școlară și de activitățile pe care copilul sau o altă persoană din gospodărie (nepot, de exemplu), le-a avut la școală. Din nou bunicii (grupa de peste 65 de ani) sunt foarte fericiți de ce se întâmplă la școală.
SURSA:Eurofound
Oamenii remarcă prin aceste răspunsuri care nu mai trec de 7,4 puncte, că nu exită o echitate generală în școli. O diferență de viziune vizibilă e doar la grupa 25-34 de ani, dar cele 7 puncte înseamnă tot acord.
SURSA:Eurofound
În chestionar este detaliată această întrebare referitoare la corupție. ”Dacă respondenții întreabă, prin corupție avem în vedere abuzul de putere, cu scopul beneficiilor personale. Aceasta include corupția în furnizarea serviciilor (de ex. mită/plăți neoficiale), precum și în afara acestora (de ex. în achizițiile publice sau relațiile de comerț, abuz al funcției, fraude în ce privește rambursarea și deturnări de fonduri).”
În afară de persoanele peste 65 de ani, care susțin că nu sunt de acord în totalitate că există corupție și că aceasta este un lucru comun în școala și zona respectivă. Dar majoritatea categoriilor de vârstă (18-49 de ani) răspund cu 5,2 puncte, care înseamnă ”acord” – corupția este un lucru comun în zonă..
Graficele sunt din Sondajul european privind calitatea vieții, realizat de Eurofound, Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă. Aceasta este o agenție tripartită a Uniunii Europene care furnizează cunoștințe pentru a contribui la elaborarea unor mai bune politici sociale, de muncă și de ocupare a forței de muncă.
FOTO: pixabay.com
Îți plac informațiile pe care le găsești aici? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!
3 comments
Acei parinti nemultumiti sunt aceiasi “tineri frumosi’ care isi duc plozii cu masinile la scoal, si ii lasa exact si fix in fata portii scolii? Si ii asteapta in aceleasi masini, parcate pe trecerile de pietoni din fata scolilor?
Si in invatamant, ca mai peste tot, s-a instalat o bolnaviciune prin datul a “ceva”, sa fie bine. Nu cred ca sunt profesori care le cer parintilor foloase (de diferite feluri) pt a avea grija de plozii lor. Dar, “du mama un buchet cu flori la invatatoare” “vine craciunu’! noi lu’ duamna nu ii luam nimica?” sunt replici mult mai comune. Tipic romanesc…dai cu capul de perete si ceri sa fie daramat peretele pt ca te raneste…
Copiii vostri NU merita un viitor mai bun, merita viitorul pe care il faceti voi! Si cam are tente de maro…
Domnule Tinel, domneata ai plozi? Sa-ti traiasca!
Noi avem copii. Si ne-am cam saturat sa fim tratati la si altele, si sa decida niste inspectori spagari ce ineptii de acum 30 de ani sa invete copiii nostri, in niste cladiri infecte, de la niste profesori frustrati.
Da, reflexele paguboase mor greu, dar pun pariu ca si tu te gandesti cat sa dai spaga la doctor, cand te loveste necazul?
Incepe sa vorbesti frumos, pe un ton frumos despre semenii tai si “plozii” lor.
Si gadeste-te de cate ri te-ain inchinat tu la diverse institutii.
Incepe prin a te schimba pe tine si plozii tai!
Sa fii sanatos!