Sondaj IRES: 6 din 10 părinți care au copii de 12-18 ani nu cunosc dacă profesorii care le predau la școală sunt vaccinați. Peste jumătate nu doresc să știe acest lucru

1.753 de vizualizări
Foto: Alex Micsik – Agerpres Foto
6 din 10 părinți care au copii cu vârsta între 12 și 18 ani nu cunosc dacă profesorii care predau copiilor lor sunt vaccinați, potrivit unui sondaj al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). Peste jumătate dintre părinți nu doresc să cunoască această informație. Sondajul IRES evaluează percepțiile, atitudinile și comportamentele părinților care au copii cu vârste între 12 și 18 ani, cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, notează autorii.

Sondajul IRES a fost făcut pe un eșantion de 1.032 de părinți care au copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani și este reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România. Studiul are o eroare maximă tolerată de ± 3,1%, fiind realizat în perioada 16 – 29 septembrie 2021 prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Astfel, 62% dintre părinți nu cunosc dacă profesorii care predau copilului lor sunt vaccinați, în timp ce 5% susțin că toți profesorii sunt vaccinați.

Foto: captură sondaj IRES

La întrebarea dacă ar dori să știe dacă profesorii care predau copilului/ copiilor sunt sau nu vaccinați împotriva COVID-19, 58% dintre părinți nu vor să cunoască acest lucru.

Foto: captură sondaj IRES

Aproape 2 treimi (65%) dintre părinții care știu că nu toți profesorii din școala unde învață copilul lor sunt vaccinați se declară puțin sau deloc îngrijorați de faptul că profesori nevaccinați le predau copiilor lor. Sunt mai puțin îngrijorați decât media părinții tineri, cei care au un nivel scăzut de educație și cei care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19.

Foto: captură sondaj IRES

”În contextul creșterii numărului de cazuri în toată țara și a presiunii extrem de mare
care există pe spitale, credem că în acest moment este nevoie de un efort susținut de
conștientizare la nivelul părinților pentru ca aceștia să înțeleagă care sunt riscurile la
care se expun ei înșiși și la care își expun proprii copii dacă nu sunt vaccinați”, a spus Dan Jurcan, director cercetare – IRES.

Luna trecută, ministrul Educației a declarat că „îi îndemn pe profesori să le spună deschis părinților dacă sunt sau dacă nu sunt vaccinați”. De asemenea, a mai precizat că școala nu poate da o listă nominală cu personalul vaccinat din unitatea de învățământ, pentru că ar încălca regulile de protecție a datelor cu caracter personal. În acest caz, părinții pot afla câți profesori dintr-o școală sunt vaccinați, dar numeric, nu cu nume și prenume.

Citește și:
Sondaj IRES: 46% dintre părinții elevilor de 12-18 ani susțin că sunt vaccinați împotriva COVID. 16% dintre elevi sunt imunizați, dar 70% dintre părinții copiilor nevaccinați vor școală în format fizic fără să-i vaccineze

11 comments
  1. Prea multă monedă se bate pe aceasta vaccinare a profesorilor. Din propria experiență, dar și cumva ca o asigurare suplimentară pentru părinții aceia deosebit de “scrupuloși” cu oricine altcineva în afara de ei (că doar ei sunt perfecți, nu-i așa…), am a vă spune că profesorii din România formează una dintre cele mai disciplinate categorii profesionale. Nu de puține ori veneau (sau mai vin) tot felul de situații, acțiuni, etc dinspre ISJ-uri, ce trebuie executate până “ieri”, daca este posibil. Cum-necum, aceștia se mobilizează și rezolvă problema. Vin tot felul de directive de mai sus, tot felul de proiecte, unele vecine cu anacronismul, iar ei, fix ca proștii, le fac să iasă bine.

    Așa că, dragi părinți, îndreptați-vă furia sau frustrările în altă parte ! Și nu mai plecați urechea la tentative miniștrilor de învrăjbire. Pentru că acțiunile ministrului actual asta înseamnă. La fel și sondajele ca cel menționat în articol…

    Hai, să aveți grijă de copiii voștri, inclusiv acasă !

  2. …si daca sunt vaccinati pot fi purtatori sau pot transmite virusul. Deci pe parinti ii intereseaza ca profesorii sa-si faca treaba, doar pe dl Iohannis il intereseaza sa fie vaccinati.

  3. Interesant articol .Dar daca un director de scoala ar fi cerut parintiilor sa completeze chestionare in ceea ce priveste vaccinarea lor ? oare cum ar fi fost ?presa a tot spus procentul celor vaccinati in invatamant.asa cum alte categorii profesionale refuza vaccinul si in invatamant sunt oameni care au acest drept.

  4. Ca părinte, nu ma interesează dacă profesorul e vaccinat sau nu, ma interesează dacă e bolnav sau nu. Vaccinarea nu trebuie sa fie obligatorie, dar testarea săptămânală, atât a elevilor cât și a profesorilor, ar trebui sa fie obligatorie.

  5. Nici nu trebuie sa cunoasca, e dreptul fiecaruia sa se vaccineze sau nu, asa cum parintii aia nu se vaccineaza si nu-i intreaba nimeni, iar pe copii nu-i testeaza careva

      1. Nu cred ca sunt cei mai in masura sa-si permita aceste curiozitati. Oricum un profesor care s-,a vaccinat nu are ce ascunde si de obicei, acesta va fi un promotor al vaccinului, deci, implicit, le va vorbi elevilor despre aportul lui. Asadar, elevii afla. Eu unul, i-am sfatuit sa faca dupa cum cred ei si parintii, dar sa o faca bine informati. Asta nu inseamna ca am ascuns va sunt pro vaccin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cel mai întârziat proiect de digitalizare din fonduri PNRR al Ministerului Educației este cel dedicat managementului eticii universitare. Mediul academic se confruntă cu o avalanșă de plagiate

22 de milioane de euro alocate prin Planul Național de Reformă și Reziliență pentru digitalizarea managementului eticii universitare stau blocate în conturi din cauza întârzierii implementării acestui apel. În acest…
Vezi articolul

Preşedintele Iohannis a atacat la CCR prevederea din legea educației care permite rectorilor să rămână în funcție pe viață. Articolul a fost modificat de PSD și votat de toți senatorii PNL

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, luni, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind mandatul nelimitat al rectorilor. Actul normativ, care a fost trimis la promulgare…
Vezi articolul

UPDATE PROIECT Studenții care lucrează sau cei care sunt părinți vor putea să participe la cursuri în sistem hibrid sau online. În norma cadrelor didactice apar cursurile remediale, prevede Programul Național de Reducere a Abandonului Universitar

Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de hotărâre pentru organizarea și finanțarea Programul Național de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU). Programul își propune să ofere suport concret tinerilor…
Vezi articolul