Sondaj în 16 licee: Doar 3% dintre elevi cred că o meserie în Educaţie este de viitor. 7 din 10 părinţi vor “să-i facă” pe copii IT-şti şi medici

1.498 de vizualizări
cele mai căutate referate din România
cele mai căutate referate din România SURSA: pixabay.com
Un sondaj făcut în 16 licee din Bucureşti, Timişoara şi Piteşti arată că majoritatea elevilor aleg domeniul IT (32%) și medicină (31%) atunci când sunt întrebaţi ce meserie cred că ar fi de viitor pentru ei. Eşantionul a fost de 1024 de elevi. La studiul făcut de INACO au participat şi 277 de părinţi şi profesori ai acestor tineri, iar în opinia lor IT-ul este domeniul de viitor (44%), urmat de medicină (28%). Părerile coincid, aşadar.

Meseria pentru care au optat cei mai mulți elevi a fost cea de medic sau stomatolog. Domeniul economic, al managementului și al antreprenoriatului este atractiv pentru 13% dintre elevii care au răspuns la acest chestionar.

Scade interesul elevilor pentru meseria de avocat și domeniul juridic la 8% (jurist, procuror, judecător). Pentru tineri, un loc de muncă în poliție sau armată (6%) este de două ori mai atractiv decât în educație sau în sport. Doar 3% dintre elevi au optat pentru o meserie în educație. Printre meseriile “exotice” menționate regăsim: pilot de drone și miner spațial, se arată în sondajul citat.

Perspectiva meseriei de profesor în rândurile părinților și ale cadrelor didactice este atractivă în viitor pentru doar 5% dintre respondenți, respectiv 2% pentru domeniul juridic (avocat, jurist, procuror, judecător).

Domeniul economic și al afacerilor este atractiv pentru 11% dintre părinții și profesorii care au răspuns la acest chestionar, în timp ce 6% consideră psihologia un domeniu atractiv în viitor, mai arată datele.

Sondajul a fost făcut între 20 septembrie şi 15 noiembrie 2018 în 16 licee (14 din Bucuresti, 1 din Timișoara şi 1 din Pitești). Dintre acestea, două erau colegii naționale, 5 – licee teoretice, 4 – colegii tehnice, 3 – licee tehnologice, unul – liceu teologic şi o școală comercială.

FOTO: pixabay.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Asumăm o creștere mică a numărului de cazuri, pe care o putem gestiona”, anunță ministrul Sănătății în contextul redeschiderii școlilor, restaurantelor și teatrelor: „Dacă nu se respectă regulile, intervenim cu restricţii în anumite zone”

În condiţiile în care se redeschid restaurantele în interior, cinematografele, teatrele şi şcolile, „putem gestiona o creştere a numărului de cazuri, o creştere mică pe care o asumăm”, a declarat…
Vezi articolul

O organizație a editorilor reclamă “prețurile de achiziție derizorii” aplicate de Ministerul Educației pentru manuale: “Nici o editură nu va avea posibilitatea de a retipări manualele”

O organizație a editorilor, Uniunea Editorilor din România (UER), protestează, marți, față de “lipsa totală de interes cu care Ministerul Educației tratează procesul de asigurare cu manuale școlare”. Organizația afirmă…
Vezi articolul

Unde învață cei 450 de elevi ai Liceului Teoretic Azuga, clădirile școlare din oraș fiind în renovare: Unii elevi vor face ore, de luni, în biroul primarului, în pensiunile unor profesori sau vor face naveta la liceul din Bușteni

Trei clase primare de elevi de la Școala Gimnazială ce aparține de Liceul Teoretic Azuga (LTA) vor începe acest an școlar în clădirea Primăriei: O clasă a fost repartizată în…
Vezi articolul