“Să cumpere dulapuri”, sfatul pentru școli de la Ligia Deca, dacă vor să rezolve problema ghiozdanelor grele ale copiilor

4.769 de vizualizări
Photo 2282617 © Chad Mcdermott | Dreamstime.com
Ligia Deca le sugerează școlilor să cumpere dulapuri prin apelul din PNRR de dotare cu mobilier pentru a rezolva problema ghiozdanului încărcat al elevilor, în special la clasele primare. Ministra Educației a dat această explicație într-un interviu, joi seara, la România TV. Amintim, primăriile pot aplica până în data de 19 martie 2023 prin apelul competitiv de proiecte „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe” (palatele și cluburile copiilor, cluburile sportive, cabinetele de asistență psihopedagogică)finanțat cu aproape 1 miliard de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Din acești bani, 600 de milioane de euro sunt pentru dotarea cu mobilier a 75.000 de săli de clasă.

Întrebată ce soluții are ministerul Educației pentru ca elevii de clasele primare, mai ales, să nu mai aibă un ghiozdan atât de încărcat cu manuale, culegeri și caiete, Ligia Deca a spus că sunt două elemente: ca școlile să folosească banii din PNRR prin apelul lansat de minister și să cumpere dulapuri în care elevii să își poată lăsa o parte din manualele de care nu au nevoie a doua zi. O altă soluție este digitalizarea manualelor, însă nu a dat detalii despre când se va întâmpla acest lucru.

Moderator: Sunt elevi în clasele primare care cară ghiozdane foarte grele, kilograme întregi cu caiete și cărți rechizite. Se poate face ceva în sensul acesta pentru a mai lua din povară? 

Ligia Deca: Eu sunt convinsă că da, prin două elemente. Primul element este intervenția în dotarea școlilor pe care noi deja o facem prin PNRR dotăm școli, săli de clasă laboratoare școli cu tot mobilierul de care au nevoie și care n-am mai fost înlocuit de ceva vreme. În acest mobilier pot fi incluse dulăpioare unde copiii să-și poată lăsa manualele și să nu le ia decât pe cele care le sunt necesare pentru a doua zi. Dacă ne uităm puțin în față la momentul în care vom avea digitalizate toate manualele împreună cu aplicații interactive nevoia de a avea un ghiozdan foarte greu va scădea și mai tare”, a spus Ligia Deca.  

Amintim că Ministerul Educației a modificat anumite reguli în timpul apelului pentru dotarea școlilor cu cu mobilier. Primăriile și școlile trebuie să depună proiectele pe platforma UEFISCDI

Modificările din apel, conform paginii dedicate de pe site-ul Ministerului:

Important! În cadrul prezentului apel, proiectele se depun exclusiv online, prin platforma electronică disponibilă la adresa https://uefiscdi-direct.ro, cu respectarea termenului-limită de depunere: 19.03.2023 (ora 23.59).

Proiectele deja înscrise în platforma PNRR vor fi automat transferate în noua platformă

În această perioadă, potențialii beneficiari ai apelului pot adresa întrebări legate de depunerea cererilor de finanțare la adresa de e-mail consultare.pnrr@edu.gov.ro”.

Ministerul Educației a ținut un webinar cu autoritățile locale și școli pentru a le ghida în procedura de aplicare. Citește despre cele mai frecvente întrebări ale școlilor, primăriilor și Consiliilor Județene legate de apelul de un miliard de euro pentru dotarea laboratoarelor de informatică și de științe, a cabinetelor școlare și a claselor cu mobilier și răspunsurile Ministerului Educației.

Informații de context

Potrivit Ordinului de ministru al sănătății 1.456/2020, publicat în Monitorul Oficial în 38 august 2020, se menționează că “elevii din ciclul primar si gimnazial folosesc ghiozdane de spate cu fața posterioară întărită”, iar “greutatea conținutului ghiozdanului la toate ciclurile de învățământ nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului”.

Totuși, fizioterapeutul Bogdan Goga atrăgea atenția că nu greutatea ghiozdanului este răspunzătoare de durerile de spate ale copiilor care merg la școală, ci „postura prelungită pe care o avem.”

El a explicat că problematic este faptul că elevii își petrec majoritatea timpului într-o poziție statică, în comparație cu elevii de acum 20-30 de ani: „Gândiți-vă, acum 20 de ani sau acum 30 de ani, ca să nu mai vorbim, de acum 100 de ani, copiii se mișcau mult mai mult în orice zi, în orice moment”.

Bogdan Goga a mai spus că: „Ar trebui poate să nu de gândim că e ghiozdanul prea greu, ci să ne gândim dacă mușchii copiilor noștri sunt la fel de dezvoltați și de antrenați”.

Rutina unui elev din zilele noastre a fost sintetizată de către fizioterapeut: „5-6 ore în bancă la școală, după aceea la birou facem temele, după aceea ne jucăm pe laptop, pe calculator, pe tabletă, lucruri statice, atunci vedem că lucrurile astea impactează dezvoltarea coloanei vertebrale și nu numai, sistemului musculoscheletal, în general.”

Acesta a precizat că pauza între activități este necesară la 40-45 de minute: „Cred că este foarte importantă pauza. La 40-45 de minute este importantă o pauză de 5 minute în care copiii să se miște, să se deplaseze, să-și schimbe locul în care se află, să iasă din clasă dacă sunt în mediul școlar, sau să iasă din camera în care se află, să o aerisească, să iasă un pic la aer. Și aceste lucruri să se repete. Nu să sărim, de exemplu, dintr-o materie într-alta fără nicio pauză, sau de la birou, copilul să se mute în fața televizorului sau în fața calculatorului”, spunea fizioterapeutul Bogdan Goga.

Photo 2282617 © Chad Mcdermott | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
DOCUMENT A fost lansat apelul de proiecte pentru școli prin care pot accesa până la 1 miliard de euro din PNRR pentru dotarea laboratoarelor de informatică și a claselor cu mobilier sau înlocuirea mobilierului mai vechi de 5 ani / Primăriile pot aplica până în data de 19 martie 2023
Cele mai frecvente întrebări ale școlilor, primăriilor și Consiliilor Județene legate de apelul de un miliard de euro pentru dotarea laboratoarelor de informatică și de științe, a cabinetelor școlare și a claselor cu mobilier și răspunsurile Ministerului Educației

Peste 40.000 de clase din școlile de la sat nu au fost mobilate în ultimii 10 ani, potrivit secretarului adjunct al Ministerului Educației, care anunță că instituția a făcut un inventar de nevoi înainte de lansarea apelului de un miliard de euro pentru dotarea școlilor
Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, cei din învățământul primar și de la grădiniță au cursuri numai dimineața, iar ghiozdanul nu depășește 10% din greutatea copilului, potrivit unui Ordin al ministrului Sănătății
Problema nu este greutatea ghiozdanului în cazul elevilor care merg la școală, ci „aș zice că cea mai mare problemă este postura prelungită pe care o avem”, Bogdan Goga, fizioterapeut

3 comments
  1. Mai cucoana nu este problema că n au dulapuri,ci că manualele sunt proaste și le cara degeaba , se folosesc multe auxiliare din cauza manualelor proaste ,dar și a profilor care i au comisioane grase de la edituri pentru că sunt vânzători de auxiliare ,sau chiar ei profii sunt mari autori de auxiliare.Ati distrus Romania ,distrugând învățământul.Toti sunteți la fel niste prosti,slugi,hoți,habarniști,leneși,mincinoși ,pupincuriști,………trădători de neam și țară

  2. Adevărul este că nevoie de dulapuri au copii când în Romania unii nu au nici măcar condiții decente în școli.Se cumpăra de către părinți și hârtie igienică și săpun lichid.Bai suntem în 2023 lăsați dracu politica și găsiți unul competent pentru educație .Cine este Deca asta că nu am auzit în viața mea de ea🤷🏼‍♀️ Școala altfel pe banii părinților excursii plătite .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Programul electoral pe Educație lansat de Dan Barna, pentru prezidențiale: Educația va primi 6% din PIB “până la finalul mandatului”, trebuie să ne plătim profesorii așa cum plătim medicii sau magistrații

“Până la finalul mandatului meu de președinte, Educația va primi 6% din PIB”, spune Dan Barna, în broșura-program lansată astăzi de candidatul USR PLUS la prezidențiale. “Inspectoratele școlare sunt instituții…
Vezi articolul

Rezultate simulare BAC 2024. Borderourile de notare cu punctajele detaliate vor ajunge în școli, la profesori, până miercuri, 20 martie, anunță ministerul, după ce notele au venit vineri după program

Borderourile de evaluare pentru fiecare probă de la simularea examenului de BAC 2024 vor ajunge în școli abia săptămâna viitoare, cel târziu miercuri, 20 martie, anunță Ministerul Educației într-un comunicat…
Vezi articolul