Soluțiile de redeschidere a școlilor în alte țări europene care au închis clasele în ultima lună: întoarcerea a început deja în cele mai multe sisteme și continuă pe parcursul lunii mai

7.904 vizualizări
Raport Banca Mondială
Foto: Pixabay.com
Școlile românești se redeschid, după o lună de “vacanță”, în aceeași perioadă în care revin la clasă și elevi din alte țări europene, forțate la rândul lor să închidă școlile din cauza epidemiei Covid-19. Dar în multe dintre acestea, chiar și în țări unde situația epidemiologică a fost considerabil mai gravă decât în România, revenirea elevilor la școală, începând cu cei mai mici dintre ei, a început deja. În altele, procesul trecerii din online la predarea cu prezență fizică urmează să se extindă pe parcursul mai multor săptămâni din mai.

Edupedu.ro trece în revistă măsurile de redeschidere luate în principalele țări europene care, în această primăvară, au optat să închidă temporar școlile și să treacă în online activitatea de predare.

Franța

Țara care a rezistat cel mai mult cu școlile deschise, înainte ca, la începutul lui aprilie, explozia de cazuri de Covid-19 să o oblige să le închidă simultan cu multe măsuri severe de carantină, Franța a început procesul redeschiderii la sfârșitul lunii trecute. Primele deschise au fost școlile primare și învățământul preșcolar, după cum Edupedu.ro a notat aici. Luni, 3 mai, a venit rândul claselor mai mari.

  • Potrivit France 24, întoarcerea acestora la predarea față în față a fost însoțită de critici legate de lipsa unor măsuri suficiente privind siguranța în școli, critici respinse de ministrul Educației, care a invocat o “obsesie” a oamenilor legată de răspândirea virusului în școli. Premierul Jean Castex a reafirmat, la rândul său, că virusul se răspândește “foarte puțin” în unitățile de învățământ.
Ungaria

Una dintre țările grav afectate de pandemie în această primăvară, Ungaria și-a redeschis grădinițele și primele clase primare, după o amânare, pe 19 aprilie, restul claselor urmând să-și reia activitatea față în față din 10 mai. Premierul Viktor Orban a anunțat intenția ca, după finalizarea examenelor de sfârșit de ciclu, să înceapă vaccinarea tinerilor de 16-18 ani, el respingând criticile privind folosirea unui vaccin chinezesc, spre deosebire de toate celelalte țări europene.

Polonia

Țară afectată profund de pandemie, Polonia a trecut la predarea exclusiv online, pentru toți elevii, în martie. Săptămâna aceasta, au început să vină la școală elevii din primele clase de școală primară. Restul elevilor urmează să reînceapă școala treptat – în sistem hibrid din 17 mai, pentru ca, din 31 mai, toți elevii să revină la clase, conform planificării guvernamentale.

Belgia

O țară care, într-o manieră similară cu ce s-a întâmplat în educația românească, a decis o “pauză de Paște” cu durată de o lună, în aprilie, Belgia continuă procesul redeschiderii școlilor. Elevii claselor mici și cei de grădiniță au revenit în aprilie, iar cei din învățământul secundar erau așteptați pe 3 mai, dar întoarcerea lor a fost amânată până pe 10 mai, până atunci urmând să învețe online.

Italia

Cei mai mulți elevi s-au întors la clase în aprilie, la capătul unui proces care începuse anterior, evoluție permisă de faptul că aproape toate regiunile au revenit în “zona galbenă” de risc moderat. Atenția se îndreaptă acum spre planurile de activități remediale din vară, în care autoritățile doresc să investească peste circa jumătate de miliard de euro.

Bulgaria

Revenirea elevilor la școală a reînceput din prima parte a lunii aprilie, ultimii elevi urmând să reia activitățile față în față luna aceasta.

Estonia

Țară care se confruntă cu o rată ridicată a infectărilor și care închisese școlile în prima parte a lunii aprilie, a primit din nou la clasă, de luni, 3 mai, elevii de clase primare și din anii terminali, când au fost relaxate și unele restricții economice. Oficialitățile nu au reușit, însă, să se înțeleagă în discuțiile de marți în privința momentului în care să-și reia activitatea față în față elevii din celelalte clase, potrivit radiodifuzorului public eston.

Citește și: Ce se întâmplă cu școlile din Europa, în luna în care cele românești stau închise complet? Harta educației europene în al treilea val al pandemiei Covid-19

Photo 194420023 © Francisco Javier Altamirano MartinDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comments
  1. Până acum 2 -3 săptămâni auzeam pe toată lumea la tv și în presă că toate școlile din Europa sunt deschise numai în Romania sunt inchise Acum scrieți că au fost închise și se deschid. La minciuni stam bine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rezultate slabe, inechitate, infrastructură precară – tablou sumbru al educației românești, prezentat într-un proiect de Strategie pentru protecția drepturilor copilului, propus de Ministerul Familiei / Măsurile propuse, formulate sumar și în termeni generici

Sistemul național de educație este “desființat”, din punct de vedere al rezultatelor și al modului cum îi formează pe copii și sprijină drepturile acestora, într-un proiect de Strategie Națională pentru…
Vezi articolul

Critici dure într-un raport al Parlamentului European la adresa regulilor din Legea Deca-Iohannis privind verificarea plagiatului și mandatele rectorilor / Monitorizarea dă exemplu cazurile Cîmpeanu, Ciucă, Bode și invocă „influența și abuzul de putere politică” ca principale amenințări pentru libertatea academică

Influența politicului și abuzul de putere politică, precum și problema conducerii instituționale sunt principalele probleme cu care se confruntă România, când vine vorba despre mediul său academic, potrivit unui raport…
Vezi articolul

Promenada „Să facem ca apa Dunării să fie bună de băut!” – o acțiune inedită care reflectă relația directă dintre starea de sănătate a Dunării și gradul de potabilitate al apelor sale

Timp de trei săptămâni, între 18 septembrie și 11 octombrie, ecologista Li An Phoa, fondatoarea ONG-ului olandez Drinkable Rivers, și partenerul ei, jurnalistul Maarten van der Schaaf, vor parcurge trei…
Vezi articolul