Soluții radicale pentru a stopa violența în școli, propuse de Asociația Vedem Just: Exmatricularea elevilor pentru acte grave de indisciplină să fie reintrodusă, jignirea sau amenințarea la adresa profesorilor să fie considerate infracțiune de ultraj, iar părintele obligat să plătească o sumă profesorului defăimat

14.870 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / George Călin
Să se reintroducă exmatricularea elevilor pentru acte grave de indisciplină sau comiterea de infracțiuni, începând cu vârsta de 14 ani, indiferent de nivelul clasei frecventate și regulamentul-cadru școlar să prevadă posibilitatea de control corporal al elevilor, prin sondaj sunt două dintre soluțiile propuse de Asociația Vedem Just pentru a stopa violența în școală, potrivit unui comunicat de presă.

Asociația mai propune și eliminarea posibilității părinților de a motiva în mod arbitrar lipsa copilului de la școală iar părinții să fie obligați să permită consilierea la școală sau în sistem privat, altfel urmând să își asume în întregime eventualele urmări. Părinții să fie responsabili și pentru mesajele trimise ori site-urile vizualizate de către minor pe telefonul mobil.

Redăm soluțiile propuse de Asociația Vedem Just:

1. „Psihologi, consilieri: În fiecare școală trebuie să existe psihologi și/sau consilieri școlari. Fără ore la catedră, doar cu atribuții și competențe clare în privința elevilor care trec prin dificultăți în familie, crize de identitate sau de adaptare la mediul școlar. Diriginții să semnaleze obligatoriu psihologului școlar suspiciunile în legătură cu elevul. Părinții să fie obligați să permită consilierea la școală sau în sistem privat, altfel urmând să își asume în întregime eventualele urmări. Elevii și profesorii să fie supuși unui control psihologic în fiecare an.
2. Sesizări: introducerea în Regulamentul școlar a următoarelor reglementări: a) proceduri disciplinare pentru elevi, inclusiv posibilitatea de a folosi ca probe înregistrări audio-video sau declarațiile de martori ale elevilor; b) proceduri exprese și obligatorii pentru profesori de semnalare către DGASPC a cazurilor de abuz sau neglijență asupra minorilor, precum și pe cele de violență comisă de minorii sub 14 ani; c) proceduri exprese și obligatorii pentru profesori de semnalare către Parchet a infracțiunilor comise de elevii cu vârsta peste 14 ani; d) proceduri interne de semnalare anonimă către conducerea școlii a actelor de indisciplină comise de elevi sau de profesori; e) proceduri interne de raportare către psihologul școlii a situațiilor care reclamă consiliere.
3. Sancțiuni: Să se reintroducă măsura disciplinară a exmatriculării elevilor pentru acte grave de indisciplină sau comiterea de infracțiuni, începând cu vârsta de 14 ani, indiferent de nivelul clasei frecventate, care să fie decisă cu avizul Inspectoratului. Introducerea măsurii de suspendare temporară de la cursuri, cu aplicabilitate imediată, care să fie decisă de director. Sancționarea elevilor să revină Consiliului de administrație al școlii. Sancționarea profesorilor să revină doar Inspectoratului Școlar Județean.
4. Ultraj: Jignirea, defăimarea, amenințarea și lovirea unui profesor de către un elev, un părinte sau de către un alt profesor trebuie să fie considerată infracțiunea de ultraj, indiferent că fapta se petrece în mediul fizic sau în online, în timpul programului școlar sau în afară, dar în legătură cu a sa calitate. Părintele trebuie obligat să plătească o sumă consistentă profesorului astfel umilit sau rănit.
5. Interdicție: cadrul didactic care este condamnat pentru orice infracțiune comisă cu intenție să nu mai poată profesa în sistemul de învățământ, până la reabilitarea sa. Cel condamnat pentru o infracțiune sexuală împotriva unui minor să nu mai poată profesa în sistemul de învățământ niciodată.
6. Control corporal: Regulamentul-cadru școlar să prevadă posibilitatea de control corporal al elevilor, prin sondaj sau în caz de suspiciune cu privire la deținerea de obiecte sau substanțe interzise: droguri, alcool, tutun, pastile, arme albe. Definirea cu precizie a „armelor albe”. Interzicerea brichetelor în incinta școlii. Interzicerea consumului de energizante. Regulamentul să prevadă obligativitatea părinților de a înștiința dirigintele cu privire la existența unui tratament medicamentos al elevului. Controlul să îl poată face un profesor de același sex cu elevul, de față cu cel puțin un martor sau de personalul special angajat de școală.
7. Dezintoxicare: Modificarea legislației ca judecătorul să poată dispune în mod obligatoriu tratament pentru dezintoxicarea cu alcool și/sau droguri. Înființarea de către stat a centrelor de dezintoxicare pentru copii și tineri în toate județele.

8. Personal: Mărirea numărului și profesionalizarea angajaților din cadrul Agenției Naționale Antidrog și CPECA județene. Mărirea numărului de psihologi școlari. Mărirea numărului de polițiști din departamentele de prevenție și din birourile de siguranță școlară. Dizolvarea funcției de Avocatul Copilului și transmiterea atribuțiilor sale către directorul ANPDCA.

9. Camere video: Să se prevadă în mod clar în lege: a) obligativitatea de a instala camere video în toate sălile de clasă, holuri și curtea școlii; b) părinții să aibă dreptul de a vizualiza înregistrarea video în cazul în care este implicat copilul lor; c) părinții minorului și elevul cu vârsta peste 18 ani să aibă dreptul de a obține o copie a înregistrării, pentru a fi folosită exclusiv într-un demers judiciar.
10. Telefon mobil: Prin lege să se prevadă următoarele: a) proprietar al unui telefon deținut de copil este părintele, acesta fiind responsabil pentru mesajele trimise ori site-urile vizualizate de către minor; b) interdicția de a deține telefoane mobile la școală; c) interzicerea prin lege ca minorii sub 13 ani să fie în social media; d) interdicția de a publica în online imagini și filmulețe cu minori – fără acordul părinților pentru copiii până la 16 ani, respectiv fără acordul tinerilor care au împlinit vârsta de 16 ani.
11. Alcool si tutun: aplicarea fermă a legislației care interzice vânzarea alcoolului și a tutunului către minori; introducerea obligației pentru vânzători de a solicita actul de identitate pentru tinerii care solicită asemenea produse.
12. Abuz sexual: Modificarea Codul penal astfel încât: a) actul sexual cu un minor cu vârsta sub 16 ani să fie considerat viol; b) să fie eliminată diferența de vârstă dintre parteneri care este considerată cauză de nepedepsire pentru comiterea unui act sexual cu un minor (în prezent este de trei ani și se dorește a se mări la patru ani, fără nicio justificare juridică sau psihologică).
13. Absențe: Eliminarea posibilității părinților de a motiva în mod arbitrar lipsa copilului de la școală. Acordarea de atribuții pentru poliție si jandarmerie în privința identificării elevilor care în timpul orelor nu sunt la școală; poliția de frontieră să aibă atribuții de a interzice ca un minor să iasă din țară în scop recreativ, în timpul unui modul școlar.
14. Costuri suportate de părinți: în cazul unităților de învățământ public, obligarea părinților să plătească contravaloarea cheltuielilor făcute de stat pentru elevii exmatriculați, suspendați și care lipsesc fără motiv de la ore.
15. Răspunderea minorilor: Minorul să răspundă penal nu de la împlinirea vârstei de 14 ani, ci din momentul în care se constată medico-legal că are discernământ. Înființarea pentru cazurile grave a centrelor de corecție.
16. Educație juridică: instruire privind legislația aplicabilă minorilor, începând din clasele primare, cu noțiuni despre siguranța rutieră și cultura atingerilor, mergând în clasele gimnaziale la pregătirea anti-infracțională, cu accent pe cea antiviolență și antidrog și apoi la clasele liceale cu accent pe instruirea antitrafic de persoane și anticorupție”.

Citește și:
Mircea Miclea: Exmatricularea este o măsură de ultimă instanță, dar trebuie menținută pentru că altfel erodează masiv autoritatea școlii și a profesorilor. Trebuie un regulament școlar cu penalizări clare, care să fie adus la cunoștința părinților
Despre umilirea profesoarei de la școala Pietriceaua: Cine sunt responsabilii și ce s-ar fi întâmplat dacă incidentul ar fi avut loc într-o școală din Statele Unite? – Cercetătorul Dacian Dolean
Elevii de 13 ani, cercetați pentru ultraj după ce au agresat batjocoritor o profesoară în timpul orei, vor rămâne repetenți, după ce le-a fost scăzută nota la purtare. Inspectoratul Școlar: Toți elevii din clasă au primit observație scrisă
Președintele Federației Naționale a Părinților, despre cazurile de violență în școli din ultimele zile: „Acești copii trebuie duși în niște centre de reeducare cu o pregătire specială, țintită”
Dosar penal pentru ultraj pe numele a doi elevi de clasa a VII-a care au batjocorit o profesoară în timpul orei

26 comments
  1. Ați luat-o rău pe arătură!!! Punctul cu absențe și interzicerea ieșirii din țară – din care puț al gândirii sovietico-talibană l-ați scos???!!! Înțeleg că doriți o schimbare în bine, dar cred că exagerați. Aceste propuneri par scrise într-um impuls de ură față de copii.
    Da, trebuie aplicate măsurile impuse de lege, doar că legea deja le prevede: codul civil, penal, ROFUIP. Ele doar trebuie aplicate, că există. Și nu, exmatricularea NU rezolvă nimic. Școala trebuie să educe, nu să îi trimită pe stradă. E o luptă dusă de noi toți, părinți, profesori, copii. Educația cere iubire, nu bătaie, pușcărie, case de corecție și exmatriculări.

  2. Pușcărie pentru părinte in cazul in care copilul a amenințat, a atentat la integritatea corporala (cu arma alba) sau a ucis un profesor.
    Sa fie clar stipulat în legislație.
    Situația actuală din sistemul de învățământ este catastrofală (dpdv al disciplinei elevilor). Nu doar in liceele tehnologice ci și în colegiile de vârf (as zice că mai ales în acestea) nu se pot tine ore in f multe cazuri. Copii de bani gata și părinții lor dictează tot în școală. Incepând de la ce anume sa se predea până la cum sa fie îmbrăcați în orele de sport.
    Uniforma obligatorie.
    Verificarea elevilor care sunt în afara școlilor în orele în care aceștia ar trebui sa se afle la școală.
    Sancționarea părintelui cu amenzi și ore de munca in folosul comunității în cazuri clar stabilite de încălcare gravă a regulamentului/legislației.

  3. Bună ziua! Vorbe multe fără rost.
    Reguli CARE SĂ SE APLICE și pentru unii și pentru ceilalți și camere de filmat peste tot fără necesitatea acordului nimănui!
    La noi însă, nu se vrea corectitudine că ne “lezează”…

  4. De fapt, problema dpdv strict a disciplinei este extrem de simplă și se referă in speță la disciplina “subordonaților”.
    La încheierea pauzei și începerea orei de curs, toți elevii / studentii se subordonează direct profesorului, prin asta înțelegând si respectarea disciplinei minim necesară desfășurării orei si anume :
    1. liniștea perfectă in clasă,
    2. păstrarea locului in bancă,
    3. vorbirea doar cu permisiunea lectorului/profesorului, în urma atentionării acestuia ori ridicarea mâinii pentru cererea permisiunii de a vorbi.
    ASTA E TOT…3 puncte.
    ……………
    Toti tutorii legali ar trebui să semneze un contract la începutul fiecărui an, prin care iau cunoștință și despre responsabilitațile si obligațiile “minim necesare” ale elevilor la cursuri, dar si despre sancțiunile pe care le pot primi pentru nerespectarea lor, conform legislației în vigoare.
    CE ESTE AȘA GREU DE ÎNȚELES ?
    Altfel pierd toți, mai ales majoritatea copiilor disciplinați….
    Pentru că altfel se practică DISCRIMINAREA POZITIVĂ pentru câțiva rebeli care distrug in mid repetat ora de curs si nimeni nu îndrăznește să-i EXTRAGĂ de acolo pentru a proteja interesele celorlalți elevi …

  5. Eu nu trimit copii la pușcărie.Vreti comunism înapoi pentru două sau trei evenimente.Cine greșește plătește, nu trebuie sa transformați scoala în Lagăr. Idioți.

  6. Și cu profesorii ce facem? Unii au derapaje grave. Out din sistem! O grămadă de neica nimeni care-și dau cu părerea. Probabil și ei au făcut școala la seral.

  7. Exista un catralion de proceduri pentru pedepsirea profesorilor care jignesc copiii. Tot ce trebuie sa faci este sa inregistrezi o plingere la ISJ. Este motivul pt. care cei mai multi profesori se simt timorati in fata clasei si a parintilor.
    Pe de alta parte e adevarat ca exista si profi (putini) deasupra legii, sint bine conectati la partid (pnl, psd), fosti inspectori poate, daca unul din asta iti jigneste sau plesneste copilul nu ai ce-i face, taci si inghiti. Dar la fel e si cu un politist sau medic sau functionar public care “are spate”. Unii sint pur si simplu deasupra legii.

  8. Profesorii , pe motiv de GDPR , nu vor sa fie pornite camerele din clase , deși părinții au solicitat asta. Credeți ca e just?

    1. Unde s-a întâmplat asta? A solicitat consiliul părinților așa ceva, cu semnăturile tuturor și a refuzat conducerea școlii?
      Aș vrea eu să pornim camerele în clase, dar nu vor părinții. Unii vor, dar nu toți. Și dacă nu vor toți, nu se poate. Greu de crezut că își vor da acordul în vreo școală toți părinții, toți profesorii și toți elevii majori. Asta e legea.

  9. Sunteți foarte amuzanți, am râs cu lacrimi… Adică să nu mai avem profesori care acceptă toate mojiciile de la părinți și copii? Să avem reguli in școli, să nu mai vină scutirile pe bandă rulantă? Să vedem cât de apti sunt de ore cu teste, pe la licee? Să avem directori care nu mai stau drepți in fața superiorilor? Să avem elevi care , potențial vorbind, ar putea să nu ajungă asistați sociali sau să nu depindă de pile și relații la o viitoare angajare ? Adică, viitori votanți care ar ști să facă diferența, la alegeri, între măscărici, impostori și alte categorii, adică cei care au mai deschis și ei o carte și au o expertiză pe anumite domenii? Adică , vreți să stricați ordinea, cu alte cuvinte… Da, vă urez succes cu inițiativa!

  10. Aberatii! Daca parintele este responsabil pentru educatia copilului inseamna ca introducem regimul de home-schooling ca obligatoriu. Adica scoala face formal outsourcing catre parinti ceea ce e ileagal si absurd. In acest caz ar trebui ca o parte din salariul profesorilor sa fie redirectat catre parinti.

    1. Profesorul o fi responsabil și pentru ceea ce nu ai învățat loaza, mamaie? Să fie disciplinat, sa nu urle ca în padure, sa nu dea in cap altora, sa nu jignească, sa nu folosească telefonul in ora daca nu i se cere etc, etc, etc
      Șapte ani de acasă, mamaie!

    2. Mămică uluită, chiar sunteți responsabilă pentru educația copiilor dvs. Asta e legea firii. Nu mi-a trecut vreodată prin cap să las în seama școlii modul în care se comportă copiii mei, principiile lor morale. Și cu atât mai puțin m-am gândit că ar trebui să primesc o parte din salariul profesorilor pentru că îmi educ copiii. Asta înseamnă să fii părinte. Sunt copiii noștri, nu ai statului. Dacă statul e incapabil și copiii ajung niște ratați, vă încălzește cu ceva că puteți arăta cu degetul către vinovați?

  11. În mod real cam orice sesizare a profesorilor legată de comportamentul elevilor la ore sau în pauze se mușamalizează la nivelul scolii, nimeni nu vrea să își bată cuie în talpă, note la purtare foarte mari, părinții sunt de partea copiilor indiferent ce ar face aceștia, vin cu scandal și presiuni de tot felul, regulamentele sunt clar excesiv în favoarea elevilor, nu se discută și nici nu se aplică sancțiuni pentru a descuraja actele de indisciplină astfel încât ele se intensifică, ceea ce a apărut acum public este doar vârful aisbergului. Violența va escalada în continuare dacă nu se adoptă niște regulamente strice și un sistem de protecție a profesorului. Nu poți lăsa școala la cheremul asociațiilor de elevi care numai pretenții au, acum nu vedem să fi luat o poziție, drepturile lor au ajuns dictatură în scoli. Iar asociațiile de părinți se vede și ele ce poziție au luat, adică cam nimic…asociațiile profesorilor sunt inexistente…

  12. Sunt binevenite asemenea măsuri, dar ele nu pot rezolva problema. Problema ține de întreg sistemul. Sunt mulți pași de făcut, dar unii sunt imperios necesari.

    1. Programele, manualele școlare și metodicile să fie făcute doar de către profesorii care predau la clase, nu de persoane care n-au mai lucrat niciodată cu copii. PARTICIPAREA ÎN ECHIPELE DE PROGRAME, MANUALE, SUBIECTE DE EXAMEN SAU METODICI SĂ FIE CONDIȚIONATĂ DE UN MINIMUM DE CINCI ANI DE PREDARE LA GRUPA DE VÂRSTĂ RESPECTIVĂ.

    Nu ai predat la gimanziu? N-ai ce căuta în echipă de gimnaziu, fie că e vorba de manuale, programe, subiecte de examen sau metodici. Scurt și clar!

    2. Funcțiile deținute în sistem să fie considerate incompatibile cu participarea în echipele de manuale, programe, subiecte de examen etc. Să fie considerate CONFLICT DE INTERESE.

    N-ai cum să obții autoritate asupra elevilor cu programe venite de sus, cu manuale pline de greșeli și metodici aberante. Educația trebuie făcută cum o fac medicii: prin rezidențiat.

    N-ai legătură cu gimnaziul sau liceul? Ok, rămâi acolo unde ești. Numai că nu se vrea.

  13. As vrea sa aflam si propunerile pentru umilirea si defaimarea elevilor si a parintilor acestora, de catre unii profesori. Sa plateasca parintii o suma mare profesorilor? Nu sunt bani la buget pentru marirea salariilor acestora si acum se vine cu propuneri scelerate de a plati parintii?Nu platesc destul meditatii?Practic le mai aduc inca 2-3 salarii lunare unor profesori. Si profesorii cu limbaje infecte si comportamente si mai infecte, platesc parintilor daune morale “o suma consistenta” si terapiile la psihologi?
    Asociatia Vedem Just vede lucrurile complet injust, recomand schimbarea numelui asociatiei si propuneri pentru a ajuta copiii, nu numai din cele punitive si de coercitie!

    1. Asa,asa cu tupeu înainte ca doar nu te taxează la minut sau cuvânt!Bravos,tovarășa!
      Și acum vedem și cine ii învață pe copii și ii încurajează.
      Dacă el sta în banca lui și își face datoria de elev nu vad cum ar putea intra în polemici și alte minunății cu profesorul.Nu-i așa?
      Vai,vai ,vai ce vocabular,doamnă!
      Dacă ar fi atent la oră și ar fi interesat de carte,nu ai mai plăti meditații.
      Ce ești asa revoltată!Te-am pus eu sa îl bagi la meditator în loc sa îl înveți sa fie atent la ora și sa lase obrăzniciile?

      1. Daca taceai ( ma rog, nu tastai), filosof ramaneai! Sigur esti o fosila comunista care habar nu ai cu ce se mananca scoala de azi, cum “predau” niste “eminente” aduse politic in scoli si mentinute la catedre, ce greseli jenante fac in fata copiilor, cat de inculti sunt unii, ce limbaj suburban au si cat de agresivi sunt.Asa, excat ca tine, ca asta a fost modelul comunist. Bataie multa, urlete, jigniri si fara a suporta nicio consecinta pentru faptele lor. Se plang acum peste tot pentru ca nu stiu sa se impuna la clasa, ca nu tin clasele in frau si nici nu sunt deschisi la metode noi.
        Ai vazut in pandemie ( anul 2020) cati “distinsi” habar nu aveau sa trimita un email?Nu mai disctuam de folosirea unei tehnologii mai avansate…
        Lucreaza 4-5 ore/zi si se plang de stres? Au vacante platite la fiecare luna si jumatate de scoala si se plang? Hai la munca adevarata, sa vada cum se castiga banul cand lucrezi cate 12 ore /zi, cu tehnologii de varf, sa salvezi vieti omenesti, sa stai in operatii cate 8 ore continuu, in picioare, nebaut si nemancat. Si atunci se pot vaita, pot ridica pretentii! Pana atunci, mucles! Iar tu, tovarasa Danuta, repejor la telenovela ca Juan s-a despartit de Isaura.

  14. Ăștia văd cam cruciș! Eu cred că de vină este politizarea instituțiilor de învățământ și numirea în funcțiile de conducere din școli și inspectorate doar a cățeilor de partid care, de fiecare dată, mușamalizează abuzurile și infracțiunile pentru a-și ascunde incompetența și a nu anula sprijinul primit din partea haitei de partid.
    Nimeni nu vrea să-și ”facă fișa postului”, majoritatea dorind doar să încaseze salariile; și este vorba despre organele de verificare și control. Sesizările sunt ținute la sertar, iar cei care sesizează sunt marginalizați și arătați cu degetul în ședințele (de partid) cu părinții – acolo unde găștile năuce de susținători au interesul să susțină, întotdeauna și fără discernământ, poziția școlii/dascălului, inspectorului…

  15. Si in cazul in care profesorul jigneste elevul cum se va proceda? Tot ultraj si plata unei sume de bani, de data aceasta parintelui? De cand au avut loc aceste doua evenimente negative se vorbeste numai despre pedepsirea “indivizilor”. Nu mai sunt copii/adolescenti/elevi; sunt “indivizi”. Exemple pozitive trebuie sa fie si profesorii, nu doar parintii. Si adevarul este ca profesorilor care jignesc si umilesc (si sunt destui) nu li se intampla nimic.

      1. De exemplu: “cu tine vorbesc prostu’ dracului, ieși la tablă sau te scot eu de păr” nu sună puțin a jignire? 😉

        1. Si elevul ce face??? Se sperie, tace si iese la tabla? Sau iese din clasa si merge sa cheme pe cineva din scoala sa vina sa asiste la ora? Dierctorul spre ex….
          Sau se plange parintilor si merg ei sa vb si tot asa…

          Banuiesc că @Ra e tot @Diana deghizata :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Discuții aprinse pe legile educației pe tema supraaglomerării claselor / Ligia Deca spre o deputată: Vă rog să nu mă întrerupeți, că eu nu v-am întrerupt / Președinta comisiei de învățământ, Natalia Intotero: Nu trebuie să strigăm unii la ceilalți. Am s-o rog și pe doamna ministru să respecte instituția Parlamentului și pe colegii prezenți

Un amendament privind numărul maxim de elevi dintr-o clasă a stârnit discuții aprinse în comisia de învățământ din camera Deputaților, vineri, între deputata Ana-Lorena Predescu (PSD) și ministra Educației Ligia…
Vezi articolul

Educație pentru sănătate, predată începând din clasa a VIII-a cu acordul părinților, au votat parlamentarii / Ministrul Educației declara că disciplina Educație pentru viață se va preda modular din septembrie 2023

Camera Deputaților, for decizional pe această lege, a votat forma documentului care conține un amendament privind vârsta de la care elevii pot învăța în școală educație pentru sănătate. În urmă…
Vezi articolul

Curtea de Apel Constanța sesizează Curtea Constituțională pe tema ordonanței 159/2022 cu transportul elevilor navetiști, într-un proces deschis de Asociația Elevilor din Constanța / Instanța arată în încheiere că decontul navetei poate fi discriminatoriu față de elevii care au gratuitate

Asociația Elevilor din Constanța se va judeca din nou cu Ministerul Educației la Curtea Constituțională, pe subiectul transportului elevilor navetiști, după ce a fost admisă cererea acestora de către Curtea…
Vezi articolul

Organizarea secțiilor de votare din școli, la alegerile parlamentare și prezidențiale, „nu va mai crea probleme” ca la alegerile locale, susține președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă

La alegerile parlamentare și prezidențiale din perioada următoare, „problema cu restituirea sediilor secțiilor de votare când au fost organizate în unități de învățământ, după părerea mea, nu va mai crea…
Vezi articolul