Deputatul liberal Ovidiu Raețchi a lansat marți în dezbatere publică un pachet de șase propuneri legislative menite să atenueze criza demografică majoră din România. Țara noastrăse confruntă atât cu scăderea natalității, dar și cu o emigrație masivă spre vestul continentului.
Pachetul legislativ pus în dezbatere publică de Rațchi conține facilități fiscale pentru companiile care investesc în creșe și grădinițe pentru angajații proprii, vouchere de 150 de euro/lună pentru copiii sub trei ani care pot fi cheltuite pentru achiziționarea de servicii de asistență și îngrijire a copilului, dar și crearea unei bănci de lapte matern.
De asemenea, liberalul mai propune și înființarea unei Comisii Naționale de Alăptare, care să stimuleze alăptarea bebelușilor, precum și prevederea că mamele pot îngriji simultan până la trei copii, inclusiv cei proprii, lucrând ca bone.
”Pachetul legislativ pe care îl lansez azi în dezbatere publică are drept obiectiv creșterea natalității prin găsirea unor soluții care merg la rădăcina problemelor care au dus România într-o criză demografică, soluții implementate cu succes în state occidentale. Este începutul unui efort public de consultare alături de organizații ale societății civile pentru a combate acest risc major pentru România pe termen mediu și lung”, a declarat Raețchi, citat într-un comunicat de presă.
Pachetul legislativ conține următoarele proiecte de lege:
De asemenea, Raețchi spune că, în paralel, va lucra pentru convingerea majorității parlamentare să voteze unul dintre proiectele de lege blocate în Parlament destinate clarificării profesiei de moașe, conform Directivelor europene aflate în vigoare.
Foto: pexels.com
2 comments
D-le Raețchi să crească natalitatea, dar unele din propunerile dvs. nu fac decât să încurajeze acest fenomen printre populația săracă pentru care 150 de euro le-ar completa unele lipsuri și, nimic mai mult, doar o descurajare a muncii! Haideți, gândiți liber, sincer, până la 3 ani copilul primește, apoi când nu mai are bani, mâncare, îți întinde mâna la ieșirea din magazin! În ce țară din cele enumerate de dvs., în articol, copiii au alocația 20 de euro?! Mai bine găsiți măsuri pt a le oferi părinților servicii, plătite astfel încât să poată crește și educa proprii copii, (sunt unii care se mulțumesc dacă primesc ajutor de la stat și nu doresc nici la sapă să mai meargă, însă ii vezi la baruri) alternative de a-și achiziționa cu ușurință o locuință (creditele pt locuințe presupun mulți pași, în străinătate românii își cumpără ușor o casă)! În România predominante sunt:jocurile de noroc, bodegele, bisericile și farmaciile (care au niște prețuri foarte mari
– asta spune adevărul -,, România – i bolnavă ”! Interveniți, vă rog , in sănătatea și siguranța alimentelor, în strategia financiară pe care o aplică unii comercianți (la raft un preț, la casă, altul)! Implementați proiecte legate de sănătate ! Și copiii după trei ani au nevoie de foarte multe, cei de 10 sau 15 ani, ați face o discriminare!!! Lumea să muncească, iar în țara pt care strămoșii au luptat să fim siguri că putem trăi fericiți, fără epidemii , țânțari, gropi în asfalt etc.! Este punctul meu de vedere , dar pleacă din inima!
O aiureala. Cu asta nu face decat sa stimuleze nascatoarele de profesie.
Daca vrei sa faca copii femeile cu scoala, cu meserie si cu dare de mana, trebuie sa le asiguri cresa langa servici, sa stea putin pe bara dupa nastere si sa isi poata vedea de meserie – si, la fel de important, sa le garantezi independenta economica. Violenta in familie este cvasi-peste tot si in secunda in care faci copil, esti buna de cratita si de sac de box in tara asta pentru ca el stie ca ai nevoie de venitul lui.
Sigur ca solutia corecta e sa schimbi mentalitatea oamenilor, dar asta e mult mai greu de facut pe termen scurt, decat sa asiguri cresa langa servici si independenta pentru femei. Adica: daca lucrurile merg prost dupa ce apare copilul, ea sa poata pleca in chirie si sa aiba unde sa lase copilul peste zi. Nu discutam de ordine de restrictie, ca astea sunt pentru cand lucrurile sunt deja ireparabile.
Ar trebui pus la punct si programul fiv pentru femeile care si-au facut un rost in viata, si pot tine copii, dar s-au trezit tarziu si nu mai merge instalatia. Si ar trebui sa incetati sa mai stigmatizati mamele singure, pentru ca le impingeti spre decizii care sfarsesc cu coaste rupte.