Soluție slovenă pentru școlile cu mulți romi: asistenți de aceeași etnie, cu pregătire medie, care să susțină integrarea elevilor

397 de vizualizări
Foto: © Oksix | Dreamstime.com
Din septembrie 2021, toate școlile din Slovenia care au un număr mare de copii de etnie romă au dreptul la asistenți speciali care să vorbească limba romani și care să îi ajute pe copii să se integreze, potrivit unui proiect prezentat de oficialitățile slovene în rețeaua europeană Eurydice.

Asistenții se vor alătura cadrelor didactice din școli. Există însă o diferență de pregătire între un profesor și un asistent educațional pentru copii de etnie romă.

Acesta din urmă nu trebuie să aibă abilități de predare și educaționale, doar să cunoască limba romani și să fi terminat liceul sau să fi obținut o calificare națională vocațională de asistent pentru copii de etnie romă. Pentru a-l obține, candidații trebuie să dovedească o experiență în lucrul alături de cetățeni de aceeași etnie, să aibă suficiente cunoștințe despre limba slovenă și romani. Este nevoie și de o scrisoare de recomandare de la o asociație locală care lucrează cu romi. 

Din anul școlar 2021-2022, în Slovenia, școlile cu peste 15 elevi romi pot să angajeze un asistent cu jumătate de normă, iar școlile cu peste 30 de elevi de această etnie pot angaja un asistent cu normă întreagă. 

Școlile de bază de masă, precum și instituțiile care oferă programul de educație adaptat și pentru copiii cu nevoi speciale pot, de asemenea, să încadreze un loc de muncă pentru personalul asistent pentru sprijinirea elevilor romi.

Asistenții reprezintă o legătură între comunitățile rome și școli, scopul fiind să crească numărul elevilor de etnie romă care frecventează cursurile și care termină o educație de bază. 

Introducerea oficială a asistenților pentru copii romi în sistemul de învățământ sloven este menită să crească și să îmbunătățească integrarea celor de etnie romă în sistemul educațional. 

În continuare există o mare discrepanță între procentul populației slovene care merge la școală și membri ai comunităților rome. De aceea, a fost schițată o nouă strategie de integrare a romilor în sistemul educațional din această țară. Documentul ar urma să fie discutat în primăvara acestui an de Consiliul Experților pentru Educație Generală.

În Slovenia locuiesc între 10.000-12.000 de persoane de etnie romă, potrivit unui raport al Amnesty International din 2020.

Foto: © Oksix | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Nu mai bine pentru rromi care se integreaza atat de greu, sa faca scoli speciale in care sa le predea si in limba materna, preferabil sa fie profesori care sunt de etnie rroma?(precum este Clubul Copiilor) Pentru cei care se integreaza rapid, sa ramana in invatamantul de masa si am terminat povestea. Atunci cand profgreseaza…isi fac transferul in invatamantul de masa, dau Bac-ul etc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
conducătorii de doctorate

Aproape 70 de profesori universitari cer ca termenul de dezbatere publică asupra proiectelor de legi ale educației să se prelungească până cel puțin pe 31 octombrie: intervalul 12 iulie – 24 august, în vacanță, e “inadmisibil”/ Abordarea problemelor etice e “dezechilibrată” și include prevederi “inadmisibile”

“Este inadmisibil și ridică serioase îndoieli privind buna intenție a demersului ca unor texte normative de asemenea anvergură și importanță să le fie rezervat pentru dezbatere un interval foarte scurt,…
Vezi articolul

Autoritățile să spună dacă au existat interferențe străine în alegerile prezidențiale din România și ce măsuri au luat pentru prevenirea lor – cererea Federației studenților în Drept către Președinție, Guvern, servicii de informații

Președinția, guvernul, serviciile de informații, dar și CNA sunt chemate să spună „ferm și clar” dacă au identificat „interferențe străine” în alegerile prezidențiale din România, într-o serie de solicitări transmise…
Vezi articolul

Mircea Miclea, despre rotirea elevilor în bănci, recomandată de Ministerul Educației: Această abordare este aberantă. Dacă copilul își schimbă des colegul, subminezi ideea de a avea relații coezive, în care-l cunoști pe celălalt, în care te înțelegi cu el

Profesorul universitar Mircea Miclea a vorbit despre rotirea periodică a elevilor în bănci, recomandată în proiectul de metodologie pentru prevenirea şi combaterea segregării şcolare în învăţământul preuniversitar. Din perspectiva sa, această…
Vezi articolul

Recomandări ale Poliției Române pentru elevi, părinți și profesori despre „Superman Challenge”: Fiți atenți la comportamentele elevilor și informați autoritățile, în cazul unor acțiuni care ar putea să pună în pericol viața elevilor

Poliția Română trage un semnal de alarmă cu privire la „Superman Challenge”, joc care a câștigat rapid popularitate în rândul elevilor și presupune efectuarea unor cascadorii riscante sau comportamente periculoase…
Vezi articolul