Solstițiul de iarnă 2022: Iarna astronomică începe astăzi la ora 23:38 / Perioada de lumină zilnică va fi din ce în ce mai mare, până pe 21 iunie 2023

3.279 de vizualizări
Foto: astro-urseanu.ro
Pe 21 decembrie, din punct de vedere astronomic, începe oficial anotimpul iarna, chiar dacă cea meteorologică începe la 1 decembrie, notează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” pe blogul său, www.astro-urseanu.ro.

La data solstiţiului de iarnă, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti). Începând de la această dată, până la 21 iunie 2023, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea în mod corespunzător.

Solstiţiu înseamnă “soare nemişcat”. În ziua în care are loc în emisfera nordică, în opoziţie în emisfera sudică se află în desfăşurare solstiţiul de vară. În ziua solstiţiul de iarnă, ce marchează începutul iernii astronomice, avem parte de ziua cea mai scurtă şi noaptea cea mai lungă a anului, scrie Agerpres, care citează precizările observatorului astronomic.

Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cereşti numit “ecliptică”. La momentul solstiţiului de iarnă, Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cereşti, la distanţa unghiulară maximă de 23° 27′ sud faţă de ecuator, el efectuând mişcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit “tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

Foto: astro-urseanu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Atelier de Filosofie pentru copii - Evaluarea psihosomatică

Fondurile alocate pentru grădinițe sunt mai mici decât cele din 2019, conform proiectului de buget 2021, avertizează World Vision România: „Aici se pun bazele educației, alocarea pentru învățământul preșcolar şi primar trebuie substanțial crescută”

Majorarea bugetului alocat educației este solicitată de Fundația World Vision România, care avertizează asupra pericolului pe care fondurile insuficiente alocate acestui domeniu în 2021 îl prezintă asupra elevilor din România,…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai va găzdui primul birou regional din România al EIT Digital – componenta pentru digitalizare a Institutului European de Inovare și Tehnologie

Universitatea Babeș-Bolyai va inaugura, miercuri, primul birou regional al EIT Digital, componenta pentru digitalizare a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), structură a Comisiei Europene, anunță instituția într-un comunicat…
Vezi articolul

Cum pot petrece părinţii timp de calitate cu cei mici, fie că sunt alături de copii, fie că sunt la distanţă, nevoiți să muncească în alte țări / Studiu național Salvați Copiii România: în 2022, 536.000 de copii aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate (P)

Conform datelor unui sondaj realizat de Salvați Copiii în iulie 2023 în rândul beneficiarilor programului organizaţiei destinat copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, mai puțin de jumătate (48%)…
Vezi articolul