„Solicit demisia doamnei ministru” – reacția rectorului de la Universitatea Dunărea de Jos, după ordinul emis de Ligia Deca, prin care el nu e confirmat pentru al doilea mandat / Lucian Puiu Georgescu acuză un „abuz flagrant” și „ingerință politică”, spune că analizează contestarea ordinului în instanță

4.324 de vizualizări
Sursa: Captura video Facebook – Pro Lider FM
„Mi se pare normal să solicit demisia doamnei ministru în cel mai scurt timp” – aceasta a fost, miercuri, prima reacție a rectorului Universității Dunărea de Jos din Galați, Lucian Puiu Georgescu, după ce ministrul Educației, Ligia Deca, a emis un ordin prin care nu îl confirmă în funcție pentru un nou mandat în funcție. Deca a emis acel document în urma unui control declanșat în privința alegerilor de la universitatea gălățeană, prin care Georgescu a câștigat, în decembrie, un al doilea mandat , acesta din urmă afirmând că măsura reprezintă un „abuz flagrant care încalcă autonomia universitară”.
  • UPDATE Contracandidatul lui Lucian Puiu Georgescu la alegerile din decembrie, Cătălin Fetecău, a transmis, joi dimineață, pe Facebook, propriul punct de vedere, prin care afirmă că toate problemele organizaționale invocate de Georgescu în conferința de presă nu ar exista, dacă se aplică ordinul de ministru, „cu reluarea cât mai rapidă a alegerilor rectorului: „dacă situația actuală se menține, după 20 februarie va fi o conducere interimară, care va asigura funcționarea în parametri a universității, fără probleme”. Cătălin Fetecău critică tonul rectorului în exercițiu și scrie că „să sperii oamenii că nu-și vor mai lua salariile, care de fapt sunt alocate de la Ministerul Educaţiei, mi se pare o ameninţare inacceptabilă”.

Lucian Puiu Georgescu a afirmat, într-o conferință de presă susținută miercuri dimineață, că a „trimis deja o adresă la domnul prim ministru prin care semnalăm aceste lucruri”, anume neregulile pe care rectorul susține că ministerul le-ar fi comis prin controlul efectuat la Dunărea de Jos și prin ordinul de ministru.

Georgescu a spus, totodată, că analizează că posibilitatea de a cere în instanță anularea ordinului, precizând în același timp că „noi respectăm legea. Ordinul acesta este o lege și nu putem să spunem, eu personal nu mi-aș permite să spun, deși ordinul este în sine ilegal și imoral, nu pot să spun că nu-l respectăm”.

  • Rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, Puiu Lucian Georgescu, a fost reales pentru al doilea mandat în luna decembrie, după un prin mandat marcat de scandaluri – detalii mai jos.. El nu a fost, însă, confirmat în funcție, printr-un ordin emis de ministrul Ligia Deca la mai bine de o lună distanță de la alegerile universitare, după cum Edupedu.ro a relatat marți. Ordinul a urmat unui control al Ministerului la această universitate, după ce au fost semnalate nereguli în procesul electoral. Georgescu a câștigat alegerile la o distanță de doar 14 voturi de contracandidatul său, Cătălin Fetecău, fost președinte al Senatului universității, în condițiile în care acesta din urmă a obținut mai multe voturi la secția din Galați, dar mai puține la secțiile din Brăila și Chișinău.

Rectorul susține, în conferința de miercuri, că decizia ministerului ar reprezenta „umilirea unei comunități academice” și că ar pune în pericol plata salariilor în instituție: „plata salariilor, care este în jur de 3,5 milioane de euro pe lună, va fi suspendată” prin efectele produse de ordinul de ministru asupra conducerii universității, a afirmat el.

Lucian Puiu Georgescu a acuzat că ordinul ar fi ilegal, între altele, pentru că a venit la 40 de zile după alegeri, deși, legal, o decizie ar fi trebuit să fie luată în termen de o lună: „Răspunsul privind confirmarea rectorului vine după 30 de zile. Noi l-am primit ieri, deci după 40 de zile – prima dovadă de nerespectare flagrantă a legii”.

El a afirmat, fără să prezinte documentul sau raportul de control, că ordinul nu ar cuprinde niciun fel de motivare pentru „invalidarea alegerilor” și ar face doar trimitere la raportul de control, care conține „erori grave” și „neadevăruri”. Și a apreciat că „de data aceasta este vorba despre umilirea unei comunități academice care are 24.000 de studenți și peste 1.500 de oameni. Corpul de control a procedat ca într-un tribunal inchizitoriu, umilind pe toți cei pe care i-a audiat (…)”

În conferință, rectorul a admis apropierea sa de PSD, dar a susținut că aceasta nu a avut nicio influență asupra activității universitare. El a evitat să mute în plan politic disputa cu Ligia Deca, reprezentantă PNL, dincolo de afirmația că ordinul ei reprezintă o „ingerință politică”.

Lucian Puiu Georgescu a spus, între altele:

  • „Consider că din partea ME este un abuz flagrant care încalcă autonomia universitară consfințită atât prin Constituție, cât și prin legea specifică. Consider că voința Ministerului nu poate fi impusă nici legal, nici moral unei comunități academice care a decis într-un fel”.
  • Plata salariilor, care este în jur de 3,5 milioane de euro pe lună, va fi suspendată, toate obligațiile nu vor mai putea fi satisfăcute.
  • „Ministerul dorește un blocaj total al universității, poate și desființarea acesteia”
  • „Este vorba despre o ingerință politică în viața universitară, total nepermisă de lege, de Constituție și de moralitatea statului de drept”„
  • „Este normal ca cineva să plătească pentru aceste erori și minciuni, dezinformări și ilegalități. Mi se pare normal să solicit demisia doamnei ministru în cel mai scurt timp, ca dovadă a faptului că a realizat profunda ilegalitate” a semnării ordinului. „Am trimis deja o adresă la domnul prim ministru prin care semnalăm aceste lucruri și ne rezervăm dreptul de a merge în instantă și de a încerca să reparăm ceea ce unii strică sau vor să strice”
  • ”În același timp solicit din punct de vedere tehnic să precizeze Ministerul Educației cum facem să continuăm să existăm după 20 februarie (data când expiră oficial mandatul său – n.red.), ceea ce se va întâmpla peste 3 săptămâni”
  • „Acum studiem din punct de vedere legal posibilitatea anulării acestui ordin, care se face în instanță”
  • „Noi respectăm legea. Ordinul acesta este o lege și nu putem să spunem, eu personal nu mi-aș permite să spun, deși ordinul este în sine ilegal și imoral, nu pot să spun că nu-l respectăm.”

Despre Puiu Lucian Georgescu:

Puiu Lucian Georgescu, fost ministru al Cercetării în guvernul Tudose, a devenit rector în urmă cu patru ani. Mandatul său a fost marcat de o serie de nereguli, acuzații și anchete, el făcând referire la unele dintre ele, cu titlu de atacuri la adresa sa, și în conferința susținută miercuri. Între altele:

Citește și:
BREAKING Rectorul ales al Universității Dunărea de Jos din Galați, Puiu Lucian Georgescu, nu a fost confirmat în funcție / Este al doilea rector neconfirmat de minister în actualul val de alegeri universitare, după Ramona Lile la Arad
OFICIAL Ministerul Educației: Ramona Lile nu a fost confirmată în poziția de rector al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, în urma deciziei de plagiat. Instituția cere ca universitatea să reia alegerile de rector
Puiu Lucian Georgescu obține al doilea mandat de rector la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Scor foarte strâns în fața președintelui senatului universitar: Georgescu a avut mai puține voturi la Galați, dar mai multe la secțiile din Brăila și Chișinău
Rectorul ales al Universității Dunărea de Jos din Galați, Puiu Lucian Georgescu, nu a fost confirmat încă în funcție, la o lună de la alegeri / Control al Ministerului Educației la instituția gălățeană, după ce au fost semnalate nereguli – Surse

7 comments
  1. cel mai toxic rector din istoria universitatii. un om meschin, arogant, razbunator. de ce nu a pomenit in conferinta de presa despre abuzurile si amenintarile pe care le-a facut timp de 4 ani impotriva angajatilor, despre modul cum se acorda gradatiile de merit, despre banii din proiecte aruncati pe tot felul de echipamente inutile, de toate angajarile dubioase facute …

  2. Pentru un om, o multime de oameni vor suferi. S-au făcut câteva lucuri frumoase, și sper sa ma înșel, dar cred ca vor fi distruse multe dintre acestea punându-și noul val care va veni la conducere, oameni fără specialitate și fără perspective, decât financiare!

  3. Doar in mintea celui care a sustinut conferinta de presa, universitatea are “24000 de studenti si peste 1500 de oameni”. Bref:
    1. Universitatea n-a avut, in toata istoria ei, 24000 de studenti, asa ca spusele neconfirmatului trebuie luate prin impartire la pi/2;
    2. Studentii nu sunt oameni?
    Nici vorba de neplata salariilor. Ministerul va numi un ordonator de credit, care va asigura functionarea universitatii, i.e. plata utilitatilor si a salariilor, organizarea alegerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Ghidul pentru digitalizarea universităților, pentru proiecte în valoare de 234 milioane euro, pus în consultare de Ministerul Educației. Care sunt condițiile și cheltuielile eligibile

Ministerul Educației a pus miercuri noaptea, în consultare publică, Ghidul pentru digitalizarea universităților, pentru proiecte în valoare de 234 milioane euro. Documentul fusese anunțat de miercuri dimineața de ministrul Cîmpeanu.…
Vezi articolul

Studenți și absolvenți de la Jurnalism care și-au manifestat sprijinul pentru profesorul acuzat de comportament abuziv sunt indicați drept autori generici ai unei “anchete” anonime ce încalcă regulile minime din jurnalism / Textul îl apără pe respectivul profesor și acuză alte “interese”

O “anchetă” fără autori declarați, prezentată drept “scrisoare deschisă” și atribuită unui grup de câteva zeci de studenți și alte sute de absolvenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării…
Vezi articolul
Examen studiu pregatire test scoala clasa / Foto: Pexels.com

EXCLUSIV Studenții care vor să devină profesori prin Masterul Didactic sunt lăsați fără burse guvernamentale, în anul II de studiu. Prioritate în România educată, programul a rămas fără susținerea Guvernului Cîțu: “Inclusiv din cauza constrângerilor bugetare existente, procesul de plata a burselor s-a dovedit a fi unul greoi” – Ministerul Educației

Studenții de la nou-înființatul Masterat Didactic nu vor mai primi bursa acordată de guvern anul trecut, din banii Ministerului Educației, ci din cei ai universităților. Deși Guvernul Cîțu a promis…
Vezi articolul

Marian Preda, rectorul Universității din București, după medaliile olimpice obținute de David Popovici: „Nu se poate ca universitatea la care învață un campion olimpic de înot excepțional să nu aibă un bazin de înot. Vom construi acel bazin chiar dacă autoritățile publice vor rămâne în continuare indiferente”

„România are creștere economică «miraculoasă», are fonduri europene pentru investiții, dar nu are bani pentru sport pentru că îi alocă inechitabil și ineficient”, comentează rectorul Universității din București, Marian Preda,…
Vezi articolul