Sociologul Alfred Bulai, profesor și cunoscut comentator TV, acuzat de abuzuri sexuale la adresa unor studente, cărora le-ar fi cerut să se dezbrace în fața lui – anchetă Snoop.ro / El neagă acuzațiile

2.744 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Mălina Norocea
Sociologul Alfred Bulai, cunoscut comentator TV și șef al Departamentului de Sociologie din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), este acuzat de o serie de studente de o serie de abuzuri, inclusiv că le-a cerut să se dezbrace în fața lui, în practică, în camera unde era cazat și unde le chema să ofere feedback, potrivit publicației de investigații Snoop.ro. El a negat, pentru aceasta, acuzațiile, în timp ce rectorul SNSPA, Remus Pricopie, este citat la rândul său spunând că instituția „va acționa după lege, fără niciun fel de tresărire”.

Potrivit anchetei, „profesorul încearcă până are succes. Pe unele studente le pipăie sau încearcă să le sărute, cu altele ajunge să facă sex. Le induce sentimentul că ele sunt vinovate pentru ce se întâmplă, potrivit înregistrărilor și mărturiilor. ‘Îmi spunea că eu sunt cea care îl seduce’, relatează una dintre victime”.

  • Snoop.ro scrie că își bazează investigația pe declarațiile a peste 18 martori și victime din generații diferite. Publicația a realizat și un material video aici

Potrivit publicației, „potrivit afirmațiilor lui Bulai către fete, studentele trebuie să fie ‘sexicioase’, să aibă curaj ;’să-și expună corpul’. Le critică că nu sunt așa. Și în momente cheie, le provoacă. ‘Dacă îți zic să te dezbraci, te dezbraci?’, se aude profesorul pe o înregistrare ajunsă în posesia Snoop”. Aceeași sursă descrie pe larg situația unora dintre studente, inclusiv una diagnosticată cu tulburare de stres post-traumatic (PTSD).

  • „Studente care nu se cunosc între ele relatează abuzuri aproape trase la indigo, comise la ani distanță”, scrie publicația.

Contactat de Snoop, Bulai a negat că ar fi cerut vreodată vreunei studente să se dezbrace în cadrul acestor întâlniri individuale. El a negat că ar fi încercat să sărute vreo studentă în biroul său și spune că nu-și aduce aminte să fi spus lucruri care îi sunt atribuite de studente. El a negat că a avut vreodată vreo relație sexuală cu studente.

La rândul său, contactat de Snoop, rectorul Remus Pricopie a spus că „este prima dată când aud subiectul și vă asigur că SNSPA va acționa după lege, fără niciun fel de tresărire. Astfel de lucruri nu sunt acceptabile într-o instituție de învățământ”.

Potrivit sursei citate, studentele nu au reclamat niciodată, la conducerea universității, comportamentul profesorului: „nu au avut încredere că vor exista repercusiuni și le-a fost frică că totul se va întoarce împotriva lor”. Publicația menționează că există posibilitatea autosesizării Comisiei de Etică a SNSPA, dar, potrivit lui Remus Pricopie, „este important să existe o plângere formală”, altfel cazurile fiind „complicat de instrumentat”. El „anunță că urmează să se aprobe,  după ce ‘a fost foarte mult timp în dezbatere’, ‘o anexă la Carta SNSPA, care să ofere și mai multe instrumente instituționale pentru a evita și a rezolva cu celeritate și în condițiile legii’ astfel de probleme”, scrie Snoop.ro.

  • Potrivit anchetei Snoop.ro, victimele nu știu cui să se adreseze, nu se cunoaște nici componența Comisiei de Etică, iar hărțuirea este definită în Codul de etică „abstract” și „vag”. O fostă studentă descrie cum a încercat să aducă îmbunătățiri măsurilor de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale, Carta fiind în cele din urmă modificată, în 2019, fără să țină cont de propunerile studenților.

6 comments
  1. Acest demers de distrugere a unei cariere didactice e cusut cu ață albă. Domnul Bulai mi-a fost profesor la Facultea de Sociologie. A fost unul dintre cei mai buni profesori. Nici eu, nici colegele mele nu ne-am simțit niciodată hartuite. Ne-am dus la facultate cu dorință de a învăța și asta am făcut. Nu ne-a trecut niciodată prin gând să avem discuții private pe care să le înregistrăm.
    Să presupunem că lucrurile stau cum se spune. La facultate, tinerii au peste 18 ani, au discernământ. Dacă vine o autoritate și ne cere ceva ce nu vrem să facem, fără a ne conditiona cu nimic, ( nu am înțeles să fi fost amenințate cu note sau să riște să pice vreun examen), noi ce facem ? Facem ce ni se cere sau ceea ce vrem, conform propriei voințe? La 18 ani ai discernământ, nu accepți să te supui orbește oricui îți cere ceva inacceptabil!
    Toate aceste cazuri apărute subit par făcute la comandă. Cineva avea nevoie de un subiect fierbinte. E la modă acum să fii “me too”. Sunt multe cazuri reale, cu victime puse la presiuni adevărate, dar acelea sunt ignorate.
    Suntem fără apărare în spitalele din România, în azilele de bătrâni, etc.
    Am fost fără apărare, când se punea problema condiționării locului de muncă, de vaccinare.
    Dar în situația prezentată nu văd amenințarea sau șantajul la care au fost supuse tinerele ce au întrat în camera profesorului pentru discuții academice cu mijloace de înregistrare.
    O femeie ar trebui să se dezbrace când vrea ea, nu la cererea oricui, indiferent de statutul acelei persoane. La 18 ani ar trebui să știe asta. Copiii trebuie învățați din familie să spună NU!
    E la modă progresismul în care a fi victimă e un trend.
    Din păcate, sunt lucruri ce înainte vreme erau învățate în familie, ce e permis și acceptabil, să facem în anumite situații și ce nu. Dacă părinții si-ar învața copiii să pună limite, astfel de situații nu ar exista.
    În concluzie, tind să cred că s-a dorit eliminarea domnului profesor de la catedră și a fost demonizat.
    Dar lucrurile nu stau întocmai cum ne sunt prezentate. Povestea e interesantă, ne vine să dăm cu pietre dar realitatea nu e cea care ni se bagă în ochi.

    1. Cu alte cuvinte, vrei să spui că victimele sunt de vină? Și vorbești de progresism?! Nenea ăsta libidinos are vârsta pensionării, el de ce nu e capabil să se abțină de la a pune mâna pe fete?

      (Și scuză-mă că o spun, faptul că nu s-a luat de tine nu înseamnă că nu s-a luat de nimeni. Poate nu ești genul lui.)

      1. Poate nu sunt genul lui, dar printre altele, eu am fost învățată de părinții mei, să mă feresc de astfel de probleme. Sunt câteva reguli pe care copiii ar trebui să le învețe în familie, de mici: să învețe să spună NU, să nu permită nimănui să îi atingă, să știe că anumite atingeri nu sunt permise străinilor, la școală, în locurile de joacă, pe stradă etc. Orice problemă de genul acesta trebuie sesizată imediat, nu după 30 de ani. Când ceva, cineva îți provoacă un disconfort, trebuie să spunem, să punem bariere imediat.
        Dacă vine o autoritate, orice autoritate, șeful lumii, oricare ar fi acesta și ne cere să ne dezbracăm, noi ce facem? Ne dezbracăm tremurând? În niciun caz!!!!
        Copiii trebuie învățați de mici că ei sunt stăpâni pe corpul lor și nimănui nu ii este permis să le aducă astfel de prejudicii.
        Nu am înțeles, că tinerele respective, să fi fost sechestrate, amenințate sau santajate. Pur și simplu au răspuns unei provocări, care putea fi de orice natură. Există provocări legate de consumul de substanțe, de șofat cu viteză excesivă etc. Dacă suntem provocați, ce facem? Acceptăm pentru a dovedi că avem”curaj”? Sau ne gândim la viața noastră și luăm deciziile în funcție de ceea ce este bine pentru noi?
        Noi suntem stăpâni pe corpul nostru! Noi trebuie să luăm decizii în interesul nostru. Poate veni oricine, cu tot felul de idei, dacă nu e bine pentru mine, nu fac acel lucru!
        NU ÎNSEAMNĂ NU!
        Aceste experiențe relatate de tinere seamănă cu niște experimente din psihosociologie legate de obediență și de supunerea în fața autorității. S-a constat în urma acestor studii că mulți oameni acceptă necritic să se supună în fața unei autorități percepute. Păcat!
        Oamenii ar trebui să își folosească propriul creier și să nu mai accepte să se supună fără discernământ!

  2. Interesează pe cineva?
    Eu văd că nu!
    Ăîa doi își agresează sexual elevii, la Evaluarea națională sunt suspiciuni de fraudă, dezaxatul ăsta își satisface poftele cu domnițele pe care trebuia să le îndrume, totul sub umbrela protectoare a Ministerului Educației! Aici ne creștem copiii, aici clădim viitorul! Aici, unde nu trebuia să fie pată!
    Dureros!
    Dar, cred că suntem conștienți că totul este pierdut, nici urmă de lege, de autoritate, nimic! S-a ales praful, joacă fiecare cum dorește! Țara asta mai funcționează cu o urmă de oamneni corecți, care-și fac treaba, care execută uitându-se cu uimire la alții care pot ORICE, ORICUM!

    1. L-au făcut televiziunile mare vedetă. Tot media îl va spăla în trei ape și-l va scoate curat.

      Despre cel de la Sava se mai aude ceva? E silenzio stampa totală.

  3. Un alt caz de manual. Pradatorul sexual facea educatie de fapt sau terapie, crestea increderea in sine a studentelor, lol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concursul pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți va avea loc în primăvara aceasta, anunță ministrul Educației, iar cel pentru directori de școli, în vară. „Varianta de concurs din Legea lui Daniel Funeriu era mult mai bună decât ce avem astăzi”

Concursul pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți va avea loc în primăvara aceasta, anunță ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, într-un interviu pentru HotNews.ro. Oficialul a spus și că va fi…
Vezi articolul