SNSPA solicită o reacție fermă din partea societății în fața discursului extremist, xenofob și antisemit al unor politicieni

200 de vizualizări
Consiliul Rectorilor
Foto: Pixabay.com
Comunitatea academică din Școala Națională de Studii Politice și Administrative constată cu îngrijorare o intensificare a prezenței în spațiul public și mediatic românesc a unui discurs ce încearcă să relativizeze și să cauționeze evenimente și actori politici condamnabili, ce aparțin unei istorii întunecate a României și a umanității. Este vorba despre lideri și actori politici recunoscuți pentru atitudini, decizii și acțiuni profund anti-democratice, extremiste, xenofobe și antisemite, se arată în comunicatul SNSPA.

Reacția comunității academice din SNSPA vine după ce partidul AUR a lansat un atac dur la adresa presei, în special al publicației G4Media, provocându-și adepții printr-o postare pe Facebook să completeze o listă cu ”cele mai toxice și false organe de presă”.

“Proliferarea unui astfel de discurs este nocivă pentru democrația românească și contrară direcției europene a României”, scrie în comunicatul celor de la SNSPA.

“Acesta (n.red. discursul) nu își are locul într-o societate civilizată, care manifestă respect față de oameni, față de drepturile fundamentale ale omului și față de una dintre cele mai mari drame ale istoriei umanității, Holocaustul. Orice persoană publică are datoria de a respecta memoria milioanelor de oameni care au fost uciși în masă fără vină și de a avea un discurs public corespunzător, care să nu arunce în derizoriu această dramă a umanității. SNSPA condamnă ferm antisemitismul, rasismul în toate ipostazele și manifestările lor.

În calitate de Școală de guvernare, SNSPA face apel la toți actorii spațiului public românesc să dea dovadă de responsabilitate și de deferență față de trecut. Considerăm urgentă o reacție a societății civile, a comunităților academice, a organizațiilor profesionale și, bineînțeles, a mass-mediei. Negarea faptelor documentate istoric este un act de complicitate la crimele întâmplate în acei ani. La fel de nocivă este și indiferența față de aceste manifestări”, conchide comunicatul SNSPA.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Eliminarea examenului de admitere la liceu din proiectul legii Educației, varianta Deca, cerută într-o petiție Declic: ”Nu avem nicio garanție că examenele organizate de fiecare liceu în parte vor fi corecte și lipsite de corupție”

Eliminarea examenului de admitere la liceu prevăzut în proiectul legii învățământului preuniversitar, document publicat de ministra Ligia Deca luni, 27 februarie, este cerută într-o petiție online de pe platforma Declic:…
Vezi articolul

Pregătire pentru Bacalaureat la Istorie, anunțată de Facultatea de Istorie a Universității din București. Cinci profesori de la licee din București, Buzău și Slobozia fac ședințe gratuite de discuții, exerciții și pregătire online cu elevii care se înscriu

Facultatea de Istorie a Universității din București a anunțat duminică, pe Facebook, că organizează ședințe de pregătire pentru Bacalaureat. Prima ședință online are loc pe 23 martie, apoi la câte…
Vezi articolul

VIDEO „Este greșit ca aceste programe de educație digitală să funcționeze pe scheme de sponsorizări de la multinaționale. Trebuie să obișnuim societatea și administrația cu aspectul comercial, digitalizarea nu vine ca pomană” – Ionuț Stanimir, director marketing BCR despre educația digitală

Digitalizarea sistemului de Educație s-a făcut cu ajutorul multinaționalelor și al start up-urilor care au venit cu idei inovatoare pe piață, însă modelul acestora trebuie comercializat mai departe în România,…
Vezi articolul