Școala Naţională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) îi încurajează pe membrii comunității academice – studenți, cadre didactice și absolvenți – să își exercite dreptul la vot, în contextul turului al doilea al alegerilor prezidențiale de pe 8 decembrie. „Este momentul să dovedim că ne pasă de viitorul nostru democratic”, transmite instituția, printr-un comunicat de presă.
- Și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a anunțat, marți, că susține în alegerile prezidențiale votul pentru România europeană, după ce Universitatea din București a anunțat că „respinge ferm orice formă de dictatură” și apără democrația și orientarea euroatlantică.
- Anterior, voci din mediul academic – inclusiv rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cliuj-Napoca, Daniel David, sau rectorul Universității din București, Marian Preda – au exprimat puncte de vedere personale cu privire la rezultatul alegerilor.
Reprezentanții SNSPA susțin că România a ajuns să fie parte a NATO și a Uniunii Europene prin implicarea cetățenilor, iar pe 8 decembrie aceștia au responsabilitatea să se implice din nou, prin exercitarea votului în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Redăm punctul de vedere integral al SNSPA:
În 1989, milioane de români au strigat „Libertate!”, cerând mai mult decât o schimbare politică. Au dorit un stat care să respecte demnitatea umană și să garanteze drepturile fundamentale. Sacrificiile de atunci au deschis calea către o Românie democratică și europeană. Astăzi, suntem parte a NATO și a Uniunii Europene, organizații care sprijină valorile democrației și ale statului de drept.
Toate aceste realizări au fost posibile cu și prin participarea cetățenilor, prin implicarea celor care au înțeles că viitorul depinde de fiecare dintre noi. Acum, responsabilitatea continuării acestui drum este în mâinile noastre. Pe 8 decembrie avem nu doar posibilitatea, ci responsabilitatea de a reconfirma adeziunea noastră ca societate la valorile europene: demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept, drepturile omului.
Votul este mai mult decât un gest civic; este modul prin care ne afirmăm suveranitatea și contribuim la modelarea viitorului acestei țări. Este momentul să dovedim că ne pasă: ne pasă de idealurile pentru care s-a murit la Revoluție, ne pasă de eforturile pe care întreaga societate le-a făcut pentru a fi în UE și în NATO, ne pasă de viitorul nostru democratic.
SNSPA îi încurajează pe membrii comunității academice – studenți, cadre didactice și absolvenți – să își exercite acest drept fundamental. Prin participarea la vot, garantăm că România rămâne ancorată în valorile europene, promovând unitatea, libertatea și progresul.
Mergeți la vot! O Românie liberă, democratică și euro-atlantică se construiește prin implicarea fiecăruia dintre noi. Alegeți cu înțelepciune, gândindu-vă la valorile și idealurile care ne unesc.