Slovacia, dată în judecată de Comisia Europeană pentru discriminarea copiilor romi în școli

234 de vizualizări
Foto: © Wiktor Wojtas | Dreamstime.com
Comisia Europeană a anunţat miercuri începerea unei acţiuni în justiţie împotriva Slovaciei în legătură cu eşecul acesteia de a lua măsuri împotriva segregării copiilor romi în şcoli, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Copii din minoritatea etnică romă “sunt plasaţi frecvent în şcoli speciale pentru copii cu dizabilităţi mintale uşoare”, se arată într-un comunicat de presă.

Copiii romi din sistemul de învăţământ mainstream sunt de multe ori segregaţi în şcoli sau clase separate, se adaugă în comunicat.

Comisia argumentează că aceste practici încalcă legislaţia UE, care “interzice strict discriminarea pe criterii de origine etnică în domeniile cheie ale vieţii, inclusiv educaţia”, potrivit sursei citate.

CE a mai ridicat această problemă cu Bratislava în 2015, dar eforturile de reformă asumate de guvernul slovac au dus la rezultate insuficiente, atenţionează comunicatul.

În 2021, un total de 65% de elevi romi cu vârsta între 6 şi 15 ani au frecventat şcoli unde toţi sau majoritatea elevilor erau tot romi, adică o nouă creştere faţă de situaţia din 2016, conform Agerpres.

“Acest lucru face din Slovacia statul membru al UE cu cel mai ridicat nivel de segregare a romilor în învăţământ”, mai notează Comisia.

Foto: © Wiktor Wojtas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANOSR critică decizia Universității de Arte de a-și atribui dreptul de proprietate asupra creațiilor studenților săi, inclusiv o cotă procentuală din vânzări: „Modificarea este absolut incorectă / O îmbogățire injustă”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică decizia Universității Naționale de Arte din București care a comunicat pe 15 aprilie că „Lucrările cu caracter didactic artistic realizate de…
Vezi articolul

Ce tablete cumpără statul pentru 250 de mii de elevi și profesori: de 10 inch, din aluminiu, rezistente la cădere accidentală, procesor octa-core 1.8 GHz cu sistem de monitorizare a activității preinstalat

Tabletele pe care statul vrea să le cumpere trebuie să fie de 10 inch, să aibă conexiune 4G, cartelă SIM inclusă și o configurație de bază detaliată în procedura publicată…
Vezi articolul

Toți elevii revin luni la școală și toți copiii revin la grădiniță, fără testare sau alte măsuri suplimentare de protecție, pentru ultima săptămână din semestrul I

Luni, 10 ianuarie 2022, încep cursurile și activitățile pentru elevii din ciclul primar și pentru copiii de grădiniță, potrivit structurii modificate a anului școlar 2021-2022. Este momentul în care, pentru…
Vezi articolul

Testele pe bază de salivă pentru testarea profesorilor, elevilor și a personalului școlilor au fost aprobate pentru achiziție de Comitetul pentru Situații de Urgență. 70 de milioane de teste, cu bani de la Guvern, prin MAI și IGSU / Agenția Medicamentului nu a autorizat până acum un astfel de test pentru școli

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat, sâmbătă, achiziția de teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, potrivit hotărârii 83. Este vorba despre 70 de…
Vezi articolul