Majoritatea cuplurilor de lungă durată și care locuiesc împreună pun veniturile la comun, iar datoriile și crizele apropie cuplurile, și le determină să aibă un fond de urgență, arată studiul “Viața de cuplu și banii în România 2024”, la care au participat 600 de persoane. Se observă o nevoie mai mare de informații și de educație financiară, mai arată studiul, care a identificat trei tipologii de cupluri din perspectiva relației cu banii. Acestea sunt: cuplul echipă, cuplul progresist și cuplul convențional. Trei din patru respondenți spun că economisesc, majoritatea pentru un fond de urgență, chiar dacă nu o fac regulat, mai arată studiul care poate fi consultat integral mai jos în articol.
- Metodologie: Cercetarea cantitativă a fost făcută în luna ianuarie 2024, pe un eșantion de 600 de persoane, femei și bărbați cu vârsta peste 20 de ani, căsătoriți sau într-o relație și locuiesc cu partenerul. 64% dintre ei lucrează la un job de birou. Metoda folosită, CAWI – COMPUTER ASSISTED WEB INTERVIEWS
- La cercetarea calitativă au participat 6 cupluri cu diferite tipuri de venit: mare, mediu, mic, cu vârsta de 25-55 ani. Dintre aceștia, 65% au un nivel ridicat de educație, cei mai mulți, 60%, au un venit mediu pe membru între 2501-6000 lei.
Majoritatea cuplurilor de lungă durată și care locuiesc împreună au veniturile puse la comun, cazul a 80 % dintre cei intervievați. 73% dintre cei intervievați au acces la contul partenerului. Aceste două concluzii “subliniază încrederea reciprocă și angajamentul într-o gestionare transparenta și deschisă a resurselor financiare”.
55% dintre cei intervievați cred că toți banii ar trebui să fie la comun.
Indiferent cine câștigă mai mulți bani, bărbatul sau femeia, în cazul celor 600 de respondenți, reiese că ambii plătesc în mod egal utilitățile și vacanțele (51%, respectiv 64%).
“Deși e clară tendința de a cheltui în mod egal bani pe hobby-uri și dorințe personale, încă se păstrează percepția cum că femeia cheltuiește mai mult pe dorințe personale (31%) și bărbații mai mult pe hobby-uri (25%).”
Datoriile și situațiile de criză
Studiul mai relevă faptul că datoriile și situațiile de criză aduc cuplurile împreună și le determină să-și construiască fonduri de urgență.
46% dintre respondenți spun că datoriile le gestionează împreună, în mod deschis, în cazul în care acestea au fost contractate înainte de a fi un cuplu, iar procentul e mai mare (66%) în cazul în care creditele au fost făcute în timpul relației. Despre economii, chiar dacă declară că fac economii acestea au loc într-un mod inconsistent și fără o anumită tehnică.
De unde își iau românii informații ce țin de educație financiară
Situațiile de criză aduc cuplurile împreună și îi determină să-și construiască fonduri de urgență. Ce fac atunci când au o situație financiară dificilă? 51% dintre cei intervievați au spus că au un fond de urgență, iar 39% aplică strategii de reducere maximă a cheltuielilor. 28% se bazează pe familie pentru a-i ajuta.
Expunerea la educație financiară a cuplurilor este mai degrabă moderată. În proporție de 46% au citit și căutat periodic informații financiare. Și în aceeași măsură, alți 46% spun că nu au avut o preocupare deosebită pentru educația financiară.
Siguranța financiară se află pe locul patru în lista de priorități atunci când oamenii planifică întemeierea unei familii, mai mult de jumătate dintre aceștia considerând-o la baza întemeierii unei familii.
Tipologii de cuplu în relația cu banii
Studiul “Viața de cuplu și banii în România 2024”, a identificat trei tipologii de cupluri din perspectiva relației cu banii.
- Cuplul progresist, 31% dintre respondenți – vârsta: 25-35 de ani, locuiesc în București și orașe mari, educație și venit ridicat (n.red peste 6000 lei) economisește, nu are venituri la comun și nici acces unul la contul celuilalt.
Sunt adulți tineri, cu o mentalitate modernă asupra relațiilor și banilor – de exemplu, ei cred în comunicarea deschisă despre orice subiect, inclusiv despre bani, și cred că în cuplu este bine să existe un anumit grad de independență financiară.
Cuplurile din acest segment înțeleg importanța educației pentru că ea poate contribui la o viață de cuplu (financiară) sănătoasă și astfel, poate întări relația în general. Pentru ei, discuțiile despre bani în relație sunt esențiale pentru a menține bunăstarea relației, chiar dacă pot fi delicate uneori.
O altă caracteristică a acestui segment este faptul că sunt foarte conștienți de importanța planificării pentru situații neprevăzute, precum fondurile de urgență sau inclusiv investițiile pe termen mai lung.
- Cuplul echipă 34% dintre respondenți – Vârsta 55-64 de ani, locuiesc în București, căsătoriți sau locuiesc împreună, educație medie, venit scăzut, nu economisesc, venituri la comun și au acces unul la contul celuilalt.
Cupluri mai mature, au tendința de a functiona foarte mult în tandem, modul în care se raportează la finanțe nefiind o excepție. Acest cuplu gestionează banii în mod colaborativ, cu toate fondurile financiare într-un cont comun. Ei nu consideră independența financiară ca fiind un element crucial al relației și preferă să își asume responsabilitatea financiara împreună. În plus, educația financiară nu este un aspect semnificativ al relației.
- Cuplul convențional 35% dintre respondenți – vârsta 35-44 de ani și peste 65 de ani. Locuiesc în Muntenia și urban mic. Sunt căsătoriți și au copii, educație și venituri medii, economisesc și au au acces unul la contul celuilalt.
Acest tip de cuplu tinde să aibă o abordare mai degrabă conformistă a rolurilor de gen și care se transmite și la nivelul în care abordează bugetul în cuplu. Tind să considere că bărbatul ar trebui să fie principalul responsabil pentru susținerea financiară a familiei, în timp ce femeia ar trebui să se ocupe de gestionarea și organizarea banilor. De asemenea, cred în “puterea” financiară – cine câștigă mai mult este mai responsabil pentru cheltuielile casei.
Finanțele sunt potențial un factor de tensiune în cuplu de aceea ei tind mai degrabă să nu abordeze acest subiect, iar educația financiară nu este extrem de prezentă în cadrul acestui cuplu (ex. preferă informații de la prieteni vs alte surse).
DOCUMENT Studiul integral poate fi descărcat mai jos:
Foto: © Aleksandr Markin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
Din punctul meu de vedere nu ar strica deloc sa avem educatie financiara in scolile din Romania, pe viitor ar fi in spre binele nostru sa invatam copii de mici cum sa isi foloseasca banii. Asa daca ar fi sa ii intrebam pe copii ce inteleg daca se uita pe site-ul cursului bnr , https://curbnr.ro/, nu cred ca ar intelege ei foarte multe lucruri.