Peste 3.000 de elevi din județul Suceava învață la simultan, adică în clase în care sunt reuniți copii din mai multe generații, potrivit Monitorul de Suceava. Soluția, una dintre cele mai proaste pentru elevi, a fost aleasă din cauza lipsei de copii în mediul rural.
În acest an şcolar, 3.229 de elevi sunt cuprinşi în clase în regim simultan (213 la număr), în 147 de şcoli.
Această soluție face ca sub îndrumarea unui singur învăţător sau profesor să învețe elevi din clase diferite, cu impact negativ major asupra calității actului educațional. Orele se ţin cu câte două, trei, patru sau cinci clase în acelaşi timp, iar elevii de diferite vârste împart aceeaşi sală şi acelaşi profesor, scrie Monitorul de Suceava.
Cele mai multe clase organizate în regim simultan aduc laolaltă elevi din ciclul primar, astfel: 499 de elevi de la simultan sunt la clasa pregătitoare (distribuiţi în 35 de clase), 524 sunt în clasa I, 595 – clasa a II-a, 529 – clasa a III- a, 610 – clasa a IV-a.
Elevi din cinci generaţii diferite, colegi în aceeaşi clasă
Tot în acest an şcolar, 14 clase adună laolaltă elevi din cinci generații diferite: clasa pregătitoare, din clasa I, a II-a, a III-a şi a IV-a, elevi de la 6 la 10 ani, care împart aceeaşi clasă şi acelaşi învăţător.
Legea prevede că e nevoie de minim 12 elevi pentru ca o clasă să funcţioneze de sine stătătoare. În situaţia în care, într-o localitate, sunt mai puţin de 12 elevi, atunci clasa se organizează în regim simultan cu altă clasă care are, de asemenea, un număr mai mic de elevi.