Niciun angajat bugetar nu mai poate cumula pensia cu salariul de la stat de la 1 ianuarie 2019, prevede proiectul de Lege pentru modificarea OUG 114, adoptat de Guvern şi pe care Executivul urmează să îşi angajeze răspunderea în Parlament, proiect consultat de Edupedu.ro. În această situaţie sunt şi aproape 5 mii de profesori din şcolile de stat şi din universităţile publice, potrivit notei de fundamentare a proiectului, consultată de Edupedu.ro. Măsura vine în contradicţie cu mesajele date de ministrul Muncii, Violeta Alexandru şi premierul Ludovic Orban, care au declarat în ultimele zile că “se gândesc” ca pentru profesori, actori şi medici să existe o excepţie: cei care au pensii mai mici decât salariul minim brut, vor putea în continuare să cumuleze aceste venituri.
Articolul I, punctul 16 al proiectului de Lege prevede că “beneficiarii dreptului la pensie pentru limita de vârstă aparținând sistemului public de pensii, cât și beneficiarii pensiilor de serviciu/pensiilor militare de stat/indemnizațiilor pentru limită de vârstă, anticipată/anticipată parțială, reglementate prin acte normative cu caracter special, care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate.”
Nota de fundamentare a proiectului de lege care modifică OUG 114, adoptat de Guvern, explică faptul că pensionarii care lucrează tot la stat înseamnă cheltuieli suplimentare prea mari pentru buget.
“Posibilitatea cumulului cuantumului pensiei cu câştigul salarial sau după caz, cu veniturile asimilate acestuia, din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice centrale sau locale presupune un efort dublu asupra bugetului general consolidat, aceștia beneficiind atât de plata salariului cât și a pensiei publice”, se arată în document.
Aproape 5 mii de profesori pensionari, nevoiţi să aleagă în ianuarie 2020 pensia sau salariul
Din centralizarea datelor transmise Ministerului Finanțelor Publice de ordonatorii principali de credite ai administrației publice centrale și locale, în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 48/2005 pentru reglementarea unor măsuri privind numărul de posturi și cheltuielile de personal în sectorul bugetar, la nivelul lunii octombrie 2019 se înregistra un număr de 13.474 posturi ocupate cu personal care cumulează pensia cu salariul.
- 3.944 profesori în învățământul preuniversitar
- 996 posturi în învățământul universitar
- 1.282 în unitățile sanitare
Efectele plecării din sistem în semestrul al II-lea al anului şcolar 2019-2020 a unui număr de profesori pensionari, fie toţi cei vizaţi, fie doar o parte, dacă aceştia ar alege să rămână la pensie şi să nu mai predea în şcolile/universităţile publice ar putea fi unele importante. Este vorba despre o procedură care apare în mijlocul anului şcolar şi intervine în contracte aflate în derulare.
Proiectul de lege prevede că pensionarii care cumulează pensia cu salariul au 15 zile la dispoziţie, de la intrarea în vigoare a legii, pentru a opta între pensie sau salariu.
Premierul Ludovic Orban declara pe 10 decembrie că “în momentul în care faci excepţii, deschizi poarta la solicitări pentru excepţii care să fie făcute pentru orice categorie. Ne gândim”, despre situaţia profesorilor care ar preda după pensionare.
Orban a explicat în primă fază că “administraţia are nevoie de sânge proaspăt, de modern, are nevoie de adaptare la schimbările care se petrec în societate”. În momentul în care a fost întrebat ce are de gând să facă în privinţa profesorilor, mai ales a celor din mediul rural, cae rămân la catedră şi după pensionare, Orban a lăsat să se înţeleagă că nu este de acord cu nicio excepţie.
Declaraţia lui Orban venea după ce ministrul Muncii Violeta Alexandru declarase pe 9 decembrie pentru Edupedu.ro că ar putea exista o excepţie pentru profesorii pensionari – aceştia ar putea cumula pensia cu salariul dacă pensia nu depăşeşte salariul minim brut.
FOTO: gov.ro