Situaţie alarmantă pentru aproape 5 mii de profesori pensionari şi elevii/studenţii lor. Din ianuarie nu mai pot încasa şi salariu şi pensie, dacă rămân la catedră în şcolile de stat, indiferent de ce valoare are pensia – proiect

26.710 vizualizări
SURSA: gov.ro
Niciun angajat bugetar nu mai poate cumula pensia cu salariul de la stat de la 1 ianuarie 2019, prevede proiectul de Lege pentru modificarea OUG 114, adoptat de Guvern şi pe care Executivul urmează să îşi angajeze răspunderea în Parlament, proiect consultat de Edupedu.ro. În această situaţie sunt şi aproape 5 mii de profesori din şcolile de stat şi din universităţile publice, potrivit notei de fundamentare a proiectului, consultată de Edupedu.ro. Măsura vine în contradicţie cu mesajele date de ministrul Muncii, Violeta Alexandru şi premierul Ludovic Orban, care au declarat în ultimele zile că “se gândesc” ca pentru profesori, actori şi medici să existe o excepţie: cei care au pensii mai mici decât salariul minim brut, vor putea în continuare să cumuleze aceste venituri.

Articolul I, punctul 16 al proiectului de Lege prevede că “beneficiarii dreptului la pensie pentru limita de vârstă aparținând sistemului public de pensii, cât și beneficiarii pensiilor de serviciu/pensiilor militare de stat/indemnizațiilor pentru limită de vârstă, anticipată/anticipată parțială, reglementate prin acte normative cu caracter special, care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate.”

Nota de fundamentare a proiectului de lege care modifică OUG 114, adoptat de Guvern, explică faptul că pensionarii care lucrează tot la stat înseamnă cheltuieli suplimentare prea mari pentru buget.

“Posibilitatea cumulului cuantumului pensiei cu câştigul salarial sau după caz, cu veniturile asimilate acestuia, din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice centrale sau locale presupune un efort dublu asupra bugetului general consolidat, aceștia beneficiind atât de plata salariului cât și a pensiei publice”, se arată în document.

Aproape 5 mii de profesori pensionari, nevoiţi să aleagă în ianuarie 2020 pensia sau salariul

Din centralizarea datelor transmise Ministerului Finanțelor Publice de ordonatorii principali de credite ai administrației publice centrale și locale, în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 48/2005 pentru reglementarea unor măsuri privind numărul de posturi și cheltuielile de personal în sectorul bugetar, la nivelul lunii octombrie 2019 se înregistra un număr de 13.474 posturi ocupate cu personal care cumulează pensia cu salariul.

  • 3.944 profesori în învățământul preuniversitar
  • 996 posturi în învățământul universitar
  • 1.282 în unitățile sanitare

Efectele plecării din sistem în semestrul al II-lea al anului şcolar 2019-2020 a unui număr de profesori pensionari, fie toţi cei vizaţi, fie doar o parte, dacă aceştia ar alege să rămână la pensie şi să nu mai predea în şcolile/universităţile publice ar putea fi unele importante. Este vorba despre o procedură care apare în mijlocul anului şcolar şi intervine în contracte aflate în derulare.

Proiectul de lege prevede că pensionarii care cumulează pensia cu salariul au 15 zile la dispoziţie, de la intrarea în vigoare a legii, pentru a opta între pensie sau salariu.

Premierul Ludovic Orban declara pe 10 decembrie că “în momentul în care faci excepţii, deschizi poarta la solicitări pentru excepţii care să fie făcute pentru orice categorie. Ne gândim”, despre situaţia profesorilor care ar preda după pensionare.

Orban a explicat în primă fază că “administraţia are nevoie de sânge proaspăt, de modern, are nevoie de adaptare la schimbările care se petrec în societate”. În momentul în care a fost întrebat ce are de gând să facă în privinţa profesorilor, mai ales a celor din mediul rural, cae rămân la catedră şi după pensionare, Orban a lăsat să se înţeleagă că nu este de acord cu nicio excepţie.

Declaraţia lui Orban venea după ce ministrul Muncii Violeta Alexandru declarase pe 9 decembrie pentru Edupedu.ro că ar putea exista o excepţie pentru profesorii pensionari – aceştia ar putea cumula pensia cu salariul dacă pensia nu depăşeşte salariul minim brut.

FOTO: gov.ro


12 comments
  1. In sfarit o decizie coret luata in privinta profesorilor care sunt pensionari! Un profesor tanar stie cum sa interactioneze multai bine cu elevii si sunt mult mai. bine pregatiti si implicati din punct de vedere metodic.

  2. Foarte bine, mi se pare corect, dacă vor să profeseze în continuare, să o facă pentru vocație, nu pentru bani.
    Sigur că salariul este mare, dar ar trebui plătiți ca debutanți, că doar și-au primit deja pensia calculată din acel salariu și oricum nu mai dau randament, sunt neadaptabili la schimbări, etc.

  3. Babalâcii sa se duca in parc sa plimbe nepoții. La catedră și așa sunt depășiți de situație. Nu le mai ajunge, la tineret nu se gândesc.

    1. Ba se gindesc si la tineret, Gheorghita, altfel cum crezi tu ca ar avea diplome de licenta si master atitia tineri semi- analfabeti? Cum ar mai putea tinerii aia sa inceapa sa ” produca” absolventi inca si mai analfabeti?

    2. “Babalacii” asa cum ii numesti tu intra ultimii la repartitie…Dupa ce tineretul ia 2 sau 3 la titularizare cine ai vrea sa predea? Femeia de serviciu?

  4. Dacă ești profesor, nu ești pensionar. Dacă ești pensionar nu ești profesor. Profesor – pensionar poți să fi, multă sănătate iți urez, dar să primești și pensie și salar, de la un buget vai de capul lui, nu mi se pare normal.

  5. “Posibilitatea cumulului cuantumului pensiei cu câştigul salarial …, din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă… presupune un efort dublu asupra bugetului general consolidat, aceștia beneficiind atât de plata salariului cât și a pensiei publice”

    Daca pensionarul sta acasa si primeste pensia, activitatea o efectueaza cumva membrii PNL pe gratis? Pentru ca, daca altcineva este pus sa faca aceasta activitate, trebuie sa fie platit conform legii. Si efortul asupra bugetului este tot “dublu”. Va dati seama ce rezultate ar fi luat spcialistii guvernului la testul PISA?

  6. Care profesori ce încasează și una și alta bosulică? Am CD care este ieșit la pensie și vrea să mai rămână, a făcut cerere că renunță la ea și merge pe salariu, că e interzis prin lege la educație să sugi din ambele părți. Deci care profi?

  7. Imi permit sa-i amintesc domnului Orban ca pensia se plateste din contributia profesorilor de peste 35 ani la sistemul de pensii iar despre infuzia de tineri in invatamant va pot spune cu certitudine ca acestia sunt foarte putini si care intra in sistem dau bir cu fugitii dupa un an sau doi. Cum va explicati deficitul foarte mare de cadre didactice incat ISJ -urile sa roage profesorii pensionari sa vina sa lucreze pentru ca nu au pe cine sa trimita la catedre ? Deci justificarea interzicerii cumului pensie – salariu datorita dublului impact asupra bugetului este falsa deoarece pensiile se platesc din contributia fiecarui pensionar iar salariul oricum sar plati angajatului pe postul respectiv. ! Unde este trimbitata economie ???!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Oana Moraru, la prima conferință pentru profesori și părinți „De la monolog la dialog”. Înscrierile sunt deschise, iar SuperTeach anunță trei premiere pentru sâmbătă, 18 noiembrie, de la 09:30 / Lista speakerilor (P)

Prima Conferință SuperTeach dedicată atât profesorilor, cât și părinților va avea loc sâmbătă, 18 noiembrie, la Aula Magna a Universității Politehnica București, începând cu ora 9.30, și va fi dedicată…
Vezi articolul

După ce „a uitat” că promisese sindicatelor un acord pentru revendicările salariale, premierul Ciucă anunță că va chema marți federațiile la discuții. Vorbește acum despre un acord de parteneriat cu Ministerul Educației și nu cu Guvernul, cum era inițial

Concluzia întâlnirii de la Guvern pe proiectul România Educată, dintre premierul Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este chemarea sindicatelor la noi negocieri pe un acord de parteneriat. Anunțul vine…
Vezi articolul

DOCUMENT Folosirea unei singure platforme online pentru a nu perturba concentrarea elevilor, alternarea predării sincrone cu cea asincronă, respectarea pauzelor și adaptarea predării la posibilitățile tehnice ale profesorilor, recomandări trimise de Ministerul Educației către toate școlile

Folosirea unei singure platforme pentru școala online, alternarea predării sincrone cu cea asincronă, respectarea pauzelor pentru elevi și adaptarea predării la posibilitățile tehnice ale profesorilor – toate acestea sunt pe…
Vezi articolul

OFICIAL Noul calendar pentru titularizare 2020 şi etapele de mobilitate au fost anunțate de Ministerul Educației: examenul pentru angajarea în școli va avea loc pe 15 iulie 2020. Proba de interviu a fost eliminată pentru candidații care vor un post în regim “plata cu ora”

Examenul de titularizare va avea loc în data de 15 iulie 2020, a decis Ministerul Educației, care anunță printr-un comunicat de presă că repartizarea candidaților se va face în ordinea…
Vezi articolul