Președintele american Joe Biden a declarat clar că se așteaptă la apariția unei soluții cu două state în urma războiului Israel-Hamas. Pentru a înțelege implicațiile unei soluții cu două state, a venit vremea să examinăm cum e prezentat acest concept în învățământul palestinian, scrie site-ul israelian de știri Ynet News, preluat de Rador și citat de G4Media.ro.
Autoritatea Palestiniană (AP) a fost înființată pe baza Acordurilor de la Oslo din 1993-1994, încheiate între Israel și Organizația pentru Eliberarea Palestinei în urma negocierilor dintre ele. Și totuși, nicăieri în vreun manual școlar AP nu este prezentat teritoriul Israelului în granițele lui de dinainte de 1967. Întreaga regiune dintre râul Iordan și Marea Mediterană e denumită „Palestina” în manuale. Urmează două exemple dintre multe altele:
- O lecție intitulată „Palestina e arabă și musulmană” prezintă o hartă denumită „Harta Patriei Arabe”, pe care întreaga țară e colorată în roșu și are trecute în dreptul ei numele „Palestina” și un drapel palestinian (Manual de Educație Socială și Națională, clasa a IV-a, partea 1 [2020], p.8).
- Palestina apare ca stat suveran, substituind statul Israel, între Liban, Siria și Iordania, pe o hartă intitulată „Harta Palestinei și a Levantului” (Manual de Geografie și Istoria Modernă și Contemporană a Palestinei, clasa a X-a, partea 1 [2020], p.8).
Citește articolul complet pe G4Media.ro
Photo © Abed Rahim Khatib | Dreamstime.com